pieczone pałki z kurczaka

Pieczone pałki z kurczaka z azjatycką nutą

Nie masz pomysłu na obiad? A może idą goście i trzeba szybko coś przygotować? Proszę bardzo, oto pieczone pałki z kurczaka – najlepsze wybawienie w trudnych momentach. Łatwe i szybkie do przygotowania a do tego smaczne! Kilka składników i obiad dla kilku osób gotowy – sprawdź sam!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • pieczone pałki z kurczaka:
    • 9-10 pałek z kurczaka,
    • 1 czerwona papryka,
    • 1 średnia cebula,
    • 1 ząbek czosnku,
    • olej do wysmarowania naczynia żaroodpornego,
  • marynata:
    • 5 łyżek oleju rzepakowego,
    • 2 łyżeczki musztardy delikatesowej,
    • 2 łyżeczki musztardy francuskiej,
    • 1,5 łyżki ciemnego sosu sojowego,
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
    • 3/4 łyżeczki przyprawy curry,
    • 3/4 łyżeczki suszonego tymianku,
    • pół łyżeczki suszonego rozmarynu,
    • opcjonalnie: 1 łyżeczka musztardy Dijon

(ilość produktów dla przygotowania 9-10 porcji)

WYKONANIE


  1. Pałki z kurczaka umyj i osusz za pomocą ręczników papierowych.
  2. Przygotuj marynatę do pałek. Do dużej miski dodaj wszystkie wymienione wyżej składniki i dokładnie je wymieszaj. Odstaw na bok.
  3. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Paprykę umyj i pokrój w paski, dodaj do naczynia. Cebulę oraz czosnek obierz i poszatkuj na półplasterki – dodaj do naczynia.
  4. Pałki marynuj kolejno w przygotowanej marynacie i układaj na warzywach w naczyniu żaroodpornym. Układaj na przemian, raz mięsem do góry raz na dół, by wszystkie się zmieściły i jednocześnie równomiernie upiekły.
  5. Rozgrzej piekarnik w programie góra-dół do temperatury 180 stopni. Gdy piekarnik będzie już rozgrzany, włóż naczynie żaroodporne. Pamiętaj aby przykryć je pokrywką naczynia.
  6. Piecz 45 minut po przykryciem. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, zmień program na opiekanie od góry i piecz kolejne 10 minut bez przykrycia. Dzięki temu skórka pałek będzie zarumieniona i chrupiąca a mięso soczyste.
  7. Po tym czasie wyciągnij naczynie z piekarnika. Pieczone pałki z kurczaka z delikatną azjatycką nutą są gotowe. Smacznego!

Pieczone pałki z kurczaka z azjatycką nutą

pieczone pałki z kurczaka
pieczone pałki z kurczaka
pieczone pałki z kurczaka
pieczone pałki z kurczaka

MIEJ POD RĘKĄ


  • miskę,
  • naczynie żaroodporne,
  • ręczniki papierowe

CENNE RADY


Pieczone pałki z kurczaka to doskonały pomysł na większy obiad lub małe przyjęcie, mogą być również dobrym pomysłem na obiad na kolejne dwa, trzy dni. Tak przygotowane pałki, przechowuj w lodówce.

SPOSÓB PODANIA


Pieczone pałki z kurczaka możesz podawać z gotowanymi ziemniakami, ryżem, kaszą czy makaronem azjatyckim – wybór należy do ciebie. Warto dodać do nich jakiś warzywny dodatek np. Zasmażana kapusta kiszona z pieczarkami lub innym.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl