Pierwsza zupka rybna dla dziecka [10m+]
Rybka wpływa na wszystko – pewnie o tym słyszałeś, właśnie dlatego w jadłospisie najmłodszych, nie powinno jej zabraknąć. Właśnie z tego powodu, dodaję przepis na pierwszą zupkę z rybą. Prosta zupka rybna dla dziecka, okaże się strzałem w dziesiątkę – w moim domu znika wręcz z talerza. A dodatkowo jest bardzo prosta w przygotowaniu. Nie pozostaje Wam nic innego, jak spróbować zrobić ją samemu dla swoich pociech!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 300 g filetu z dowolnej ryby (u mnie była akurat miruna),
- 3 średnie ziemniaki,
- 1 duży burak,
- 3 średnie marchewki,
- 1 średnia pietruszka,
- 1 mały seler,
- 1 mały por,
- 1 średnia cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- kilka gałązek koperku,
- pół łyżeczki suszonego lubczyku,
- 20 g masła,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 1 litr wody,
- jeżeli masz – pół litra wywaru warzywnego (gdy go nie masz, dodaj wody)
(ilość produktów dla przygotowania 8-10 porcji)
WYKONANIE
- Rybę opłucz pod bieżącą wodą i dobrze osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na około centymetrowe kawałki.
- Do garnka wlej wodę oraz wywar warzywny (jeżeli masz). Dodaj rybę i szczyptę suszonego lubczyku. Zagotuj na średnim ogniu.
- Obierz i pokrój warzywa: połowę ziemniaków pokrój w grubszą kostkę (2-3 centymetrową) a drugą połowę w małą kostkę (0,5 cm). Cebulę przekrój na pół, jedną połówkę pokrój na drobną kostkę a drugą pozostaw w całości. Jedną marchewkę pokrój na drobną kostkę, pozostałą marchewkę pokrój w większe kawałki. Również seler i pietruszkę podziel na pół i następnie jedną z połówek pokrój na drobną kostkę a drugą na grubszą. Pora oczyść i pokrój w grubsze plasterki lub zostaw w większych liściach. Czosnek pokrój w plasterki. (ja używałem warzyw mrożonych, pokrojonych wcześniej dlatego tak to wygląda na zdjęciach).
- Warzywa pokrojone w drobną kostkę wrzuć do mniejszego garnka, a te pokrojone w większe kawałki oraz por i czosnek, wrzuć na chwilę do miski.
- Gdy nasz wywar z rybą się już zagotuje, zbierz szum, jeżeli się zbierze i dodaj do niego grubo pokrojone warzywa. Gotuj na małym ogniu od momentu zagotowania przez 10 minut.
- Obierz i pokrój buraka. Podobnie jak wcześniej, połowę w drobną kostkę a drugą w większe kawałki. Drobno pokrojonego buraka wrzuć do garnka z wcześniej drobno pokrojonymi warzywami.
- Po 10 minutach gotowania, do „zaczątku” zupki dodaj buraka, masło, liście laurowe i ziele angielskie, a następnie gotuj dalej na małym ogniu, przez kolejne 50 minut.
- Po upływie czasu gotowania, odlej wywar od warzyw z zupki. Część wywaru dodaj do małego garnka, gdzie czekają pokrojone warzywa, resztę zostaw i odstaw na bok. Do warzyw dodaj tylko tyle wywaru, by warzywa w całości zakryć.
- Warzywa w małym garnku gotuj, od momentu zagotowania przez 40 minut, na małym ogniu.
- Odcedzone warzywa z wywaru należy zblendować. Najpierw wyjmij z nich wszystkie liście laurowe i ziela oraz połówkę cebuli. Całość zblenduj na jednolitą masę i odstaw na bok.
- Ugotowane warzywa w małych garnku, przelej razem z wywarem do zblendowanej masy. Wymieszaj, gęstość zupki reguluj dodając pozostały wywar.
- Tak przygotowana zupka rybna dla dzieci jest gotowa!
Pierwsza zupka rybna dla dziecka [10m+]
MIEJ POD RĘKĄ
- średni garnek,
- mały garnek,
- miska,
- naczynie do odlania wywaru,
- blender
CENNE RADY
Do zupki możesz wykorzystać wywar, wcześniej zamrożony, który został Ci od przygotowywania innej zupki dla swoich pociech. Zupka rybna dla dzieci doskonale nadaje się do mrożenia, dzięki czemu możesz podawać ją na przemian z innymi obiadkami.
SPOSÓB PODANIA
Jak każde prezentowane przeze mnie danie dla dzieci, również zupka rybna dla dzieci jest gotowa do podania bez żadnych dodatków.