Pierwsza zupka warzywna dla niemowlaka [12 m+]
Jak dać dziecku do zjedzenia witaminową bombę? Moja zupka warzywna dla niemowlaka, to właśnie ta bomba! Bogactwo warzyw gotowane w drobiowym bulionie z dodatkiem makaronu, który dodatkowo dodaje jej „treści”, to pozycja idealna dla najmłodszych głodomorów. Zupkę tą robiłem już jakiś czas temu, długo się zbierałem by ją dodać na bloga, bo zawsze upichciłem coś „ciekawszego”. Jednak ta zupka była hitem! Znikała z talerza równie szybko jak się na nim pojawiała. Sprawdzony przepis na sprawdzony obiad dla każdego małego dziecka. Wypróbuj w swoim domu!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 400 g porcji rosołowej z kaczki,
- 1 filet z piersi kurczaka,
- 1 kalafior,
- 8 brukselek,
- 1 brokuł,
- 2 średnie marchewki,
- 1 mały seler,
- 2 małe pietruszki,
- 4 średnie ziemniaki,
- 1 średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 mały por (zielone liście),
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- 5 ziaren pieprzu,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki suszonego lubczyku,
- 150 g makaronu nitki,
- 2,5 litra wody
(ilość produktów dla przygotowania 8-10 porcji)
WYKONANIE
- Umyj i osusz kalafiora, brokuła. Podziel na różyczki i włóż do ranka.
- Brukselkę, marchewkę, pietruszkę, selera oraz pora umyj i obierz. Następnie jedną marchewkę, jedną pietruszkę i selera pokrój w duże kawałki. Pora pokrój na mniejsze części.
- Obierz cebulę i czosnek, nie krój na mniejsze kawałki tylko w całości dodaj do miski.
- Pozostałą jedną marchewkę oraz pietruszkę pokrój w drobną kostkę. Dalej obierz ziemniaki oraz również pokrój je w drobną kostkę.
- Do dużego garnka włóż mięso i zalej je 2,5 litrami wody. Wsyp pół łyżeczki soli i zagotuj. Nim wywar zacznie się gotować z powierzchni wody zbierz szum, który się tam zgromadził.
- Gdy zbierzesz cały szum do wywaru czas dodać kalafiora, brokuła, warzywa pokrojone w duże kawałki, cebulę, czosnek, por oraz ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i lubczyk. Całość doprowadź do wrzenia, przykryj pokrywką i gotuj pod przykryciem, na małym ogniu przez 50 minut.
- W najmniejszym garnku ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu zalej go zimną wodą i zostaw w nim na około 10-15 minut. Potem odcedź na sicie.
- Gdy wywar w garnku już się ugotuje, odcedź go do przygotowanego pojemnika. Częścią wywaru zalej pokrojone w kostkę warzywa, umieszczona wcześniej w średnim garnku. Gotuj je na średnim ogniu, pod przykryciem przez 40 minut. Resztę zlanego wywaru odstaw na bok, będzie potrzebny później.
- Z odcedzonych warzyw wyciągnij cebulę, ziela angielskie i liście laurowe. Na osobny talerz wyciągnij z warzyw również mięso.
- Pozostałe warzywa w garnku zblenduj na gładką masę.
- Wyciągnięte z wywaru mięso pokrój na drobne kawałki. Następnie dodaj je do zblendowanych warzyw i jeszcze raz całość, krótko zblenduj.
- Następnie do dużego garnka dodaj ugotowany i odcedzony makaron. Podobnie jak po dodaniu mięsa całość krótko zblenduj, tak by poszatkować makaron na mniejsze kawałki.
- Gdy ugotują się warzywa pokrojone w kostkę, dodaj je razem z wywarem od ich gotowania do dużego garnka. Całość dokładnie wymieszaj. Jeżeli zupka warzywna dla niemowlaka jest zbyt gęsta, dolej odstawionego wcześniej wywaru. W ten sposób wyreguluj jej gęstość do swoich preferencji.
- Po tym zupka warzywna dla niemowlaka jest gotowa!
Pierwsza zupka warzywna dla niemowlaka [12 m+]
MIEJ POD RĘKĄ
- 1 duży garnek,
- 1 średni garnek,
- blender,
- 2 miski,
- naczynie do odlania wywaru,
- łyżkę cedzakową i szczypce,
- łyżka „szumówka”,
- 1 mały garnek,
- durszlak lub sito,
CENNE RADY
Jak wszystkie przygotowywane przeze mnie dania dla dzieci, również i zupka warzywna dla niemowlaka może być mrożona i wykorzystywana na obiad w późniejszym czasie.
SPOSÓB PODANIA
Zupka warzywna dla niemowlaka jest gotowym daniem obiadowym dla twojego dziecka. Ma w sobie wszystko by być pełnowartościowym posiłkiem.
polecane PRZEPISY