Potrawka z kurczaka i cukinii

Potrawka z kurczaka i cukinii z kaszą jaglaną [11m+]

Kolejna moja propozycja pożywnego i zdrowego obiadku dla dzieci: potrawka z kurczaka i cukinii z kaszą jaglaną. Propozycja dla prawie rocznych dzieci, bo ja podawałem ją od 11 miesiąca życia mojemu synkowi. Jest w niem wszystko, by dziecku smakowało i jadło z apetytem: cukinia, mięso drobiowe, marchewka, papryka i trochę koncentratu pomidorowego dla dodania ulubionego smaku dzieci. W naszym domu sprawdziło potrawka sprawdziła się rewelacyjnie! A czy Waszym dzieciom zasmakuje?

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 650 g filetów z piersi kurczaka (3 sztuki),
  • 3 małe cukinie,
  • 3 małe marchewki,
  • 1 czerwona papryka,
  • 200 g kaszy jaglanej,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała pietruszka,
  • 1 mały seler,
  • pół małego pora,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka mąki pszennej,
  • 1 litr wody,
  • pół łyżeczki lubczyku,
  • pół łyżeczki soli,
  • odrobina oleju,

(ilość produktów dla przygotowania 10-14 porcji)

WYKONANIE


  1. Do dużego garnka wlej wod, dodaj pół łyżeczki soli oraz oczyszczone i pozbawione niedoskonałości filety z piersi kurczaka. Postaw garnek na gazie i zagotuj. Tuż przez wrzeniem, zbierz szumy za pomocą niewielkiego sitka lub szumówki.
  2. Gdy wywar będzie już się gotował, zmniejsz ogień i dodaj 1 marchewkę, seler, pietruszkę, 1 łodygę selera naciowego, por, 1 ząbek czosnku, pół cebuli, pół łyżeczki lubczyku, 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut.
  3. Paprykę umyj a następnie pokrój w plastry i układaj skórką do góry w wysmarowanym olejem, naczyniu żaroodpornym. Papryki włóż do nagrzanego do 220 stopni piekarnika (tryb z opiekaniem górnym) i piecz do momentu aż skórka nie zczernieje (u mnie było to około 30-35 minut).
  4. W małym garnku ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  5. Cukinię umyj, obierz ze skóry, wykrój gniazda nasienne a następnie pokrój w drobną kostkę. Podobnie zrób z ziemniakami. Wszystko wsypuj do przygotowanej miski.
  6. Pozostałą połowę cebuli, również pokrój w drobną kostkę. Tak samo zrób z selerem naciowym i wszystko wrzuć do miski.
  7. Marchewkę obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach a później dodaj do miski.
  8. Na końcu pokrój w drobną kostkę resztę czosnku i również wrzuć go do pozostałych warzyw.
  9. W międzyczasie powinna być już gotowa papryka. Wyjmij ją z piekarnika, chwilę przestudź a następnie obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do wcześniej pokrojonych warzyw.
  10. Gdy wywar się już ugotuje za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij na talerz mięso. Z wywaru wyciągnij również warzywa i przełóż je do wysokiego naczynia do blendowania. Wybierz z warzyw liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Wszystko odstaw na bok, do wystygnięcia.
  11. Do wywaru dodaj pokrojone warzywa, która znajdują się w misce. Postaw garnek na ogniu, zagotuj i gotuj dalej przez 40 minut na małym ogniu i pod przykryciem.
  12. Lekko ostudzone filety pokrój w drobną kostkę.
  13. Gdy warzywa się już ugotują, dodaj do garnka pokrojone mięso oraz 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Wymieszaj całość i gotuj dalej przez przykrycia przez 5 minut.
  14. Do wysokiego naczynia z warzywami z wywaru dodaj dwie chochle potrawki z garnka. Zblenduj całość na gładką masę i dodaj do garnka.
  15. W niewielkim naczyniu rozpuść łyżeczkę mąki w 100 ml wody a następnie dodaj do potrawki.
  16. Na końcu dodaj ugotowaną kaszę jaglaną. Całość dokładnie wymieszaj, a gdy to zrobisz potrawka z kurczaka i cukinii jest gotowa!

Potrawka z kurczaka i cukinii z kaszą jaglaną [11m+]

Potrawka z kurczaka i cukinii
Potrawka z kurczaka i cukinii
Potrawka z kurczaka i cukinii
Potrawka z kurczaka i cukinii

MIEJ POD RĘKĄ


  • duży garnek,
  • mały garnek,
  • małe sitko lub łyżka „szumówka”,
  • naczynie żaroodporne,
  • miska,
  • tarka kuchenna,
  • łyżka cedzakowa,
  • głęboki talerz,
  • wysokie naczynie do blendowania,
  • blender,
  • chochla,
  • niewielkie naczynie do rozkłócenia mąki,

CENNE RADY


Tak przygotowana potrawka z kurczaka i cukinii nadaje się doskonale do wykorzystania w późniejszym czasie. Aby móc ją w ten sposób wykorzystać, wystarczy ją poporcjować i zamrozić.

SPOSÓB PODANIA


Potrawka z kurczaka i cukinii z kaszą jaglaną jest kompletnym posiłkiem dla najmłodszych smakoszy. Nie potrzeba do niej żadnych dodatków.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl