Przepis na sos beszamelowy. Prosty i sprawdzony!

Przepis na sos beszamelowy. Prosty i sprawdzony!
  • Marcin
  • 3 lutego 2022

Sos beszamelowy to niezastąpiony „wypełniacz” zapiekanek ale również bardzo smaczny dodatek do makaronu czy ryby. Przepis na sos beszamelowy nie jest skomplikowany oraz nie wymaga wyszukanych produktów, bo wszystkie składniki które potrzebujecie najprawdopodobniej macie w swojej kuchni. Po ich właściwym połączeniu otrzymacie delikatny w smaku i kremowy sos!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 30 g masła,
  • 30 g mąki pszennej,
  • 225 ml mleka,
  • solidna szczypta soli,
  • świeżo mielony pieprz,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • ewentualnie: kilka kropel soku z cytryny,

(ilość produktów dla przygotowania ok. 300 ml sosu beszmelowego (wystarczajacego na 1 zapiekankę lub pojedyńczą warstwę lasagne))

przepis na sos beszamelowy
przepis na sos beszamelowy
przepis na sos beszamelowy
przepis na sos beszamelowy
przepis na sos beszamelowy

WYKONANIE


Przepis na sos beszamelowy. Prosty i sprawdzony!

  1. Do garnka wrzućcie odmierzoną porcję masła i postawcie go na średnim ogniu.
  2. Gdy masło już się rozpuści i się rozgrzeje, dodajcie do niego mąkę i od razu zacznijcie mieszać składniki, najlepiej trzepaczką kuchenną.
  3. Mąkę podsmażcie na maśle przez około 1 minutę, stale mieszając a po niej wlejcie do garnka mleko i całość dokładnie wymieszajcie.
  4. Do sosu dodajcie przyprawy: sól, pieprz, gałkę muszkatołową i opcjonalnie sok z cytryny.
  5. Sos stale podgrzewajcie i ciągle mieszajcie, by się nie przypalił.
  6. Wraz z podgrzewaniem sos powinien stawać się coraz bardziej gęsty a powinniśmy go podgrzewać, aż do momentu pojawienia się wyraźnych bąbli.
  7. Oto cały przepis na sos beszamelowy, który jest już gotowy!

MIEJ POD RĘKĄ

  • mały garnek, najwygodniejszy będzie rondel,
  • kuchenna trzepaczka,

CENNE RADY

Po zagotowaniu sos beszamelowy będzie robił się jeszcze bardziej gęsty wraz ze stygnięciem, dlatego używać go trzeba gdy jest gorący.

SPOSÓB PODANIA

Wykorzystując mój przepis na sos beszamelowy przygotujecie zarówno półprodukt, który posłuży Wam do wypełnienia i połączenia ze sobą składników zapiekanek czy np. cannelloni. Ale sos beszamelowy możecie wykorzystać również po prostu jako sos do makaronu lub smażonych czy pieczonych ryb, do których pasuje wręcz doskonale.

inne przepisy z:

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!