przepiśnik

Przepyszne leczo dla dzieci [12m+]

Dlaczego nasze dzieci mają jeść tylko mdłe papki? Od roku nasze małe pociechy mogą z małymi wyjątkami jeść niemal wszystko, dlatego czas gotować w miarę normalne obiadki – na przykład leczo, które przygotowałem z myślą o dzieciach. Moje leczo dla dzieci wymaga co prawda monotonnego krojenia produktów, ale efekt końcowy jest zachwycający. Gdybym postawił je dorosłym, nie powiedzieliby, że to danie dla najmłodszych. Pyszne, warzywne i intensywne w smaku – naszym dzieciom, na pewno będzie smakować! No i ma uwielbiane przez nie pomidory! Sprawdźcie sami!

kategoria przepisu:

czas przygotowania:

trudność:

Przepyszne leczo dla dzieci [12m+]

składniki

  • 1 cukinia,
  • 2 czerwone papryki,
  • 2 marchewki,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 mały por,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 10 małych parówek dla dzieci,
  • duża garść groszku cukrowego,
  • 200 ml przecieru pomidorowego,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 400 ml wody,
  • pół łyżeczki suszonego lubczyku,
  • 3/4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki suszonej bazylii,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • pół łyżeczki soli
(ilość produktów dla przygotowania 8-10 porcji)

wykonanie

  1. Spośród wszystkich składników potrzebnych by przygotować leczo dla dzieci na pierwszy ogień weź paprykę. Umyj ją i pokrój w możliwie duże kawałki, bądź nawet połówki. Nie zapomnij wyciągnąć pestek z wewnątrz. Ułóż je na blaszce, skórką do góry i wstaw do nagrzanego do temperatury 220 stopni piekarnika. Piernik powinien pracować na programie z opiekaniem (grillem) od góry. Papryki opiekaj w ten sposób aż skórka nie zczernieje, trwa to około 40 minut.
  2. Wykorzystaj czas gdy papryka się opieka w piekarniku i umyj oraz obierz marchewki, obierz cebulę i pokrój oba warzywa w drobną kostkę. Wrzuć je go garnka i zalej całością wody i przecierem pomidorowym.
  3. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę wprost do garnka. Na końcu dodaj ziela angielskie, liście laurowe i pół łyżeczki soli. Całość zagotuj a potem duś pod przykryciem na średnim ogniu przez 10 minut, rzadko mieszając.
  4. W czasie gdy opieka się papryka i gotują się pierwsze składniki lecza, umyj cukinię, obierz ją ze skóry i połowę pokrój w drobną kostkę a drugą połowę w odrobinę większą kostkę.
  5. Następnie obierz ziemniaki i pokrój je w drobną kostkę. W dalszej kolejności obierz pora i drobno posiekaj.
  6. Po 10 minutach gotowania marchewki i cebuli do garnka dorzuć cukinię, ziemniaki i pora. Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj pokrywką o gotuj kolejne 10 minut.
  7. Przygotuj blender z pojemnikiem do szatkowania. Umyj groszek cukrowy, podziel go na mniejsze części i wrzuć do blendera. Rozdrobnij. Po upływie 10 minut kolejnego gotowania składników lecza do garnka dodaj poszatkowany groszek cukrowy, zamieszaj całość i gotuj przez kolejne 10 minut pod przykryciem na małym ogniu.
  8. W tym momencie papryka powinna już się studzić, wyciągnięta z piekarnika. Gdy będzie już na tyle chłodna, by móc ją poszatkować, pokrój ją w drobną kostkę. W drobną kostkę pokrój również parówki. Gdy upłynie czas gotowania tego co już jest w garnku, dorzuć do niego pokrojone parówki i paprykę. Dodatkowo dopraw całość lubczykiem, bazylią i słodką papryką. Ponownie przykryj i gotuj dalej przez 10 minut.
  9. Po upływie kolejnych 10 minut do lecza dorzuć łyżeczkę koncentratu pomidorowego. To ostatni składnik, garnek ponownie przykryj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 25 minut, od czasu do czasu mieszając.
  10. Po 25 minutach ściągnij pokrywkę i gotuj dalej przez przykrycia, aby odparować nadmiar wody i jednocześnie zagęścić leczo dla dzieci.
  11. Gdy konsystencja lecza będzie odpowiednia na końcu dodajemy 2 łyżki oleju i zestawiamy z ognia. Leczo dla dzieci gotowe do podania!

Przepyszne leczo dla dzieci [12m+]

zdjęcia

zostań po więcej!

Jestem również na

Jesteś u mnie pierwszy raz? Pozwól, że przedstawię Tobie mojego bloga!

Przepyszne leczo dla dzieci [12m+]

przyda się podczas gotowania

  • średni garnek,
  • blaszkę do pieczenia lub duże, płaskie naczynie żaroodporne,
  • praskę do czosnku,
  • blender z pojemnikiem do siekania,
  • blender z końcówką do blendowania,

sposób podania

Leczo dla dzieci możecie podawać jako samodzielne danie np. na obiadek lub zmniejszyć jego ilość i dodać do niego chleb lub parówkę. Można też podawać je z ziemniakami lub ryżem. Tak naprawdę tylko od Was zależy jak je zaserwujecie swoim pociechom.

cenne rady

Leczo dla dzieci nadaje się do mrożenia. W ten sposób, możemy sobie pomrozić gotowe już porcje obiadku a następnie wyciągać, kiedy jest potrzeba, rozmrażać i podawać naszemu dziecku.

zobacz również
znajdź podobne przepisy

podobne przepisy oznaczone tagiem: ,

inspiracje na przepisy z użytymi składnikami: , , , , , ,

poradniki kulinarne
To ważne!

Pomogłem lub zainspirowałem?

Postaw mi wirtualną kawę lub podaj wpis dalej! By udostępnić go w social mediach, użyj jednego z poniższych przycisków!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens oraz jest da Was wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem, dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach czy postawieniem kawki!

Możesz również zapisać się newslettera, dzięki któremu zawsze będziesz wiedział o nowych wpisach a także otrzymasz dodatkowe korzyści jak rabaty i darmowe materiały!

Znajdziesz mnie również w social mediach: Facebook, twitter, Instagram. Bedzie mi bardzo miło jak dołączysz do obserwujących!

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x