Puree ziemniaczane, choć dla mnie to krychane ziemniaki
Na obiad już dawno zaplanowane kotlety. Pomysł super, tylko z czego zrobić sos? Przecież ziemniaki być muszą! Rozwiązaniem problemu takiego obiadu są krychane ziemniaki, które większość kojarzy jako puree ziemniaczane.
To doskonały dodatek do obiadu. Wielu z nas może się kojarzyć z obiadem w mlecznym barze czy przydrożnej knajpce, jednak te domowe duszone pyry, to inna para kaloszy. Dużo smaczniejsza!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 6 ziemniaków,
- 1 średnia cebula,
- 20 g masła,
- 1 duża łyżka śmietany 18%,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól, pieprz
- koperek do dekoracji
(ilość produktów dla przygotowania 3 porcji)
WYKONANIE
- Ziemniaki obierz i ugotuj w posolonej wodzie, na miękko.
- Cebulę obierz i pokrój na drobną kostkę.
- Na patelni rozpuść masło i następnie dodaj pokrojoną cebulę. Smaż przez około 2 minuty. Cebula w tym czasie powinna się zeszklić i zmięknąć.
- Ziemniaki staranie odcedź z wody. Połóż garnek na podkładce, dodaj do niego podsmażoną cebulę oraz śmietanę, gałkę muszkatołową i pieprz.
- Ugnieć całość tłuczkiem do ziemniaków tak by nasze puree stało się gładką i jednolitą masą.
- Jeżeli jest to konieczne, dopraw puree do smaku solą i pieprzem. Gotowe!
Puree ziemniaczane, choć dla mnie to krychane ziemniaki
MIEJ POD RĘKĄ
- średni garnek,
- małą patelnię,
- tłuczek do ziemniaków,
CENNE RADY
Zamiast śmietany, możesz użyć mleka, wtedy puree ziemniaczane będzie bardziej plastyczne.
Jeżeli planujesz robić krychane ziemniaki 2-3 dni z rzędu, przygotuj sobie smażoną cebulę od razu na kilka porcji. Możesz ją przechowywać w lodówce np. w plastikowym pojemniku.
SPOSÓB PODANIA
Duszone lub krychane ziemniaki najlepiej podawać od razu po przygotowaniu. Jeżeli przygotowałeś je wcześniej, trzymaj gotowe puree ziemniaczane pod przykryciem.
Puree najlepiej smakuje jako dodatek do dań mięsnych, kotletów, pulpetów, ryb czy mięsa duszonego. Idealnym pomysłem jest posypanie gotowego puree koperkiem.
polecane PRZEPISY