rosół z kaczki

Rosół z kaczki

Rosół z kaczki to jedna z alternatyw dla tradycyjnego rosołu i podobnie jak swój „pierwowzór” doskonale sprawdzi się jako zupa na niedzielny obiad czy obiadowe przyjęcie dla rodziny czy znajomych. Rosół z kaczki przygotowany według mojego przepisu jest znacznie bardziej wyrazisty w smaku, głównie za sprawą przypalonych warzyw ale również samego mięsa z kaczki, które jest bardziej tłuste. Dodatkowo do rosołu z kaczki lubię dodać poszarpane, gotowane mięso, które moim zdaniem świetnie pasuje i dobrze wygląda:) A Wy jaki rosół bardziej wolicie: tradycyjny z kury czy bardziej wyszukany z kaczki?

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 700 g porcji rosołowej z kaczki,
  • 2,5 l wody,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mały por,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • 8 ziaren pieprzu,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 gałązki liści selera,
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
  • 1 łyżeczka oleju,

(ilość produktów dla przygotowania 8-10 porcji)

WYKONANIE


  1. Mięso opłucz pod bieżącą wodą i włóż do garnka. Następnie zalej je wodą oraz dodaj 1 łyżeczkę soli, po czym ustaw garnek na ogniu i doprowadź do wrzenia.
  2. Na moment przed zagotowaniem zbierz z powierzchni wody szum, za pomocą „szumówki” lub małego sitka.
  3. W czasie gdy zawartość garnka będzie się podgrzewać obierz marchewki, pietruszkę, cebule i por. Ząbki czosnku pozostaw w łupinach.
  4. Patelnię posmaruj niewielką ilością oleju, który rozprowadź papierowym ręcznikiem kuchennym.
  5. Obrane warzywa włóż na patelnię a jeżeli są zbyt duże, pokrój np. na pół. Patelnię postaw na średnim ogniu i podsmaż warzywa przez 8-10 minut do wyraźnego przypalenia. W połowie smażenia warzywa odwróć na drugą stronę.
  6. Po zebraniu szumu, dodaj do garnka przypalone warzywa oraz resztę składników i przypraw.
  7. Całość gotuj pod przykryciem, na małym ogniu przez 2 godziny.
  8. Po tym czasie wyciągnij z rosołu warzywa oraz mięso a jeżeli rosół nie jest klarowny, przecedź go na sitku kuchennym.
  9. Gotowe! Rosół z kaczki gotowy do podania:)

Rosół z kaczki

rosół z kaczki
rosół z kaczki
rosół z kaczki
rosół z kaczki
rosół z kaczki

MIEJ POD RĘKĄ


  • duży garnek,
  • dużą patelnię,
  • łyżkę „szumówkę” lub małe sitko,

CENNE RADY


Oczywiście możesz przygotować rosół z kaczki korzystając z bardziej mięsnych fragmentów lub nawet całej kaczki. Wtedy jednak rosół będzie znacznie tłustszy.

SPOSÓB PODANIA


Podobnie jak tradycyjny rosół, również rosół z kaczki podawaj z drobnym makaronem (nitki) a na wierzchu dodaj pokrojoną, ugotowaną marchewkę i poszarpane mięso. Do dekoracji możesz użyć natki pietruszki.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl