Rosół z kaczki
Rosół z kaczki to jedna z alternatyw dla tradycyjnego rosołu i podobnie jak swój „pierwowzór” doskonale sprawdzi się jako zupa na niedzielny obiad czy obiadowe przyjęcie dla rodziny czy znajomych. Rosół z kaczki przygotowany według mojego przepisu jest znacznie bardziej wyrazisty w smaku, głównie za sprawą przypalonych warzyw ale również samego mięsa z kaczki, które jest bardziej tłuste. Dodatkowo do rosołu z kaczki lubię dodać poszarpane, gotowane mięso, które moim zdaniem świetnie pasuje i dobrze wygląda:) A Wy jaki rosół bardziej wolicie: tradycyjny z kury czy bardziej wyszukany z kaczki?
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 700 g porcji rosołowej z kaczki,
- 2,5 l wody,
- 2 płaskie łyżeczki soli,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 mały por,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziela angielskie,
- 8 ziaren pieprzu,
- pęczek natki pietruszki,
- 2 gałązki liści selera,
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
- 1 łyżeczka oleju,
(ilość produktów dla przygotowania 8-10 porcji)
WYKONANIE
- Mięso opłucz pod bieżącą wodą i włóż do garnka. Następnie zalej je wodą oraz dodaj 1 łyżeczkę soli, po czym ustaw garnek na ogniu i doprowadź do wrzenia.
- Na moment przed zagotowaniem zbierz z powierzchni wody szum, za pomocą „szumówki” lub małego sitka.
- W czasie gdy zawartość garnka będzie się podgrzewać obierz marchewki, pietruszkę, cebule i por. Ząbki czosnku pozostaw w łupinach.
- Patelnię posmaruj niewielką ilością oleju, który rozprowadź papierowym ręcznikiem kuchennym.
- Obrane warzywa włóż na patelnię a jeżeli są zbyt duże, pokrój np. na pół. Patelnię postaw na średnim ogniu i podsmaż warzywa przez 8-10 minut do wyraźnego przypalenia. W połowie smażenia warzywa odwróć na drugą stronę.
- Po zebraniu szumu, dodaj do garnka przypalone warzywa oraz resztę składników i przypraw.
- Całość gotuj pod przykryciem, na małym ogniu przez 2 godziny.
- Po tym czasie wyciągnij z rosołu warzywa oraz mięso a jeżeli rosół nie jest klarowny, przecedź go na sitku kuchennym.
- Gotowe! Rosół z kaczki gotowy do podania:)
Rosół z kaczki
MIEJ POD RĘKĄ
- duży garnek,
- dużą patelnię,
- łyżkę „szumówkę” lub małe sitko,
CENNE RADY
Oczywiście możesz przygotować rosół z kaczki korzystając z bardziej mięsnych fragmentów lub nawet całej kaczki. Wtedy jednak rosół będzie znacznie tłustszy.
SPOSÓB PODANIA
Podobnie jak tradycyjny rosół, również rosół z kaczki podawaj z drobnym makaronem (nitki) a na wierzchu dodaj pokrojoną, ugotowaną marchewkę i poszarpane mięso. Do dekoracji możesz użyć natki pietruszki.
polecane PRZEPISY