Sałatka z oscypkiem i żurawiną
Sałatka z oscypkiem i żurawiną to pewna nowość w naszym domu. Zrobiliśmy ją w domu po raz pierwszy po tym jak kupiliśmy w Szklarskiej Porębie oscypka marynowanego z żurawiną suszoną. Kupiliśmy je bo to było coś nowego, potem okazało się hitem. Niestety szybko się skończyły, ale sałatka, którą wtedy z nich zrobiliśmy stała się jednym z naszych ulubionych przysmaków. Udało nam się odtworzyć jej smak ze składników, które możemy kupić w pobliskim sklepie. Właśnie te produkty wpisałem do przepisu, by każdy mógł jej spróbować.
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 120 g dowolnego mixu sałat,
- 100 g twardego sera wędzonego, (najlepszy jest marynowany oscypek),
- 7-8 plastrów salami,
- 1/4 czerwonej cebuli,
- 80 g suszonych pomidorów (ok. 8 pomidorów suszonych),
- 40 ml oleju z suszonych pomidorów,
- 3 łyżki suszonej żurawiny,
- 3 łyżki pestek lub orzechów (ja używam mixu orzechów pekan, słonecznika i nasion dyni),
- 2 łyżeczki kaparów z zalewy octowej (opcjonalnie),
- świeżo mielony pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 2 porcji)
WYKONANIE
- Przygotuj dwa głębokie talerze lub miski. Podziel mixy sałat po równo i wsyp do każdej z przygotowanych misek.
- Pozostałe składniki musimy pokroić. Zacznij od sera, pokrój go w półplasterki o grubości około 3-4 mm,następnie pokój salami w paski i czerwoną cebulę w cienkie półplasterki.
- Suszone pomidory wyciągnij na sitko, by ociekły z nadmiaru oleju. Po kilku minutach pokrój je w paski o szerokości około 1 cm.
- Na wcześniej przygotowaną sałatę w piskach dodaj pokrojone salami, cebulę, suszone pomidory oraz osączone kapary. Odstawiamy całość na bok.
- Na patelnię wlej olej z suszonych pomidorów i podgrzej go. Gdy będzie gorący dodaj w pierwszej kolejności suszoną żurawinę i smaż przez około 30 sekund. Po tym czasie dodaj pokrojony ser i smaż kolejną minutę. Chodzi o to by ser się podgrzał i lekko zmiękł. Gdy stanie się już elastyczny wrzucamy go razem z żurawiną do miski, gdzie są już wcześniej przygotowane składniki. Olejem od smażenia polewamy całość sałatki.
- Na końcu, by nasza sałatka z oscypkiem i żurawiną nabrała dodatkowego charakteru dodajemy pestki oraz doprawiamy, świeżo zmielonym pieprzem.
- W ten sposób nasza sałatka z oscypkiem i żurawiną jest gotowa.
Sałatka z oscypkiem i żurawiną
MIEJ POD RĘKĄ
- sitko
- patelnię
CENNE RADY
Najlepsze do tej sałatki są oczywiście oscypki. Idealne wręcz oscypki w zalewie, jednak jeżeli nie jesteś w stanie ich kupić, możesz je zastąpić dowolnym twardym serem wędzonym, który do kupienia jest w większości sklepów.
SPOSÓB PODANIA
Sałatkę podajemy niezwłocznie po przygotowaniu, tak by ser nadal był ciepły i lekko stopiony.
polecane PRZEPISY