Sałatka z oscypkiem i żurawiną

Sałatka z oscypkiem i żurawiną

Sałatka z oscypkiem i żurawiną to pewna nowość w naszym domu. Zrobiliśmy ją w domu po raz pierwszy po tym jak kupiliśmy w Szklarskiej Porębie oscypka marynowanego z żurawiną suszoną. Kupiliśmy je bo to było coś nowego, potem okazało się hitem. Niestety szybko się skończyły, ale sałatka, którą wtedy z nich zrobiliśmy stała się jednym z naszych ulubionych przysmaków. Udało nam się odtworzyć jej smak ze składników, które możemy kupić w pobliskim sklepie. Właśnie te produkty wpisałem do przepisu, by każdy mógł jej spróbować.

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 120 g dowolnego mixu sałat,
  • 100 g twardego sera wędzonego, (najlepszy jest marynowany oscypek),
  • 7-8 plastrów salami,
  • 1/4 czerwonej cebuli,
  • 80 g suszonych pomidorów (ok. 8 pomidorów suszonych),
  • 40 ml oleju z suszonych pomidorów,
  • 3 łyżki suszonej żurawiny,
  • 3 łyżki pestek lub orzechów (ja używam mixu orzechów pekan, słonecznika i nasion dyni),
  • 2 łyżeczki kaparów z zalewy octowej (opcjonalnie),
  • świeżo mielony pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 2 porcji)

WYKONANIE


  1. Przygotuj dwa głębokie talerze lub miski. Podziel mixy sałat po równo i wsyp do każdej z przygotowanych misek.
  2. Pozostałe składniki musimy pokroić. Zacznij od sera, pokrój go w półplasterki o grubości około 3-4 mm,następnie pokój salami w paski i czerwoną cebulę w cienkie półplasterki.
  3. Suszone pomidory wyciągnij na sitko, by ociekły z nadmiaru oleju. Po kilku minutach pokrój je w paski o szerokości około 1 cm.
  4. Na wcześniej przygotowaną sałatę w piskach dodaj pokrojone salami, cebulę, suszone pomidory oraz osączone kapary. Odstawiamy całość na bok.
  5. Na patelnię wlej olej z suszonych pomidorów i podgrzej go. Gdy będzie gorący dodaj w pierwszej kolejności suszoną żurawinę i smaż przez około 30 sekund. Po tym czasie dodaj pokrojony ser i smaż kolejną minutę. Chodzi o to by ser się podgrzał i lekko zmiękł. Gdy stanie się już elastyczny wrzucamy go razem z żurawiną do miski, gdzie są już wcześniej przygotowane składniki. Olejem od smażenia polewamy całość sałatki.
  6. Na końcu, by nasza sałatka z oscypkiem i żurawiną nabrała dodatkowego charakteru dodajemy pestki oraz doprawiamy, świeżo zmielonym pieprzem.
  7. W ten sposób nasza sałatka z oscypkiem i żurawiną jest gotowa.

Sałatka z oscypkiem i żurawiną

Sałatka z oscypkiem i żurawiną
Sałatka z oscypkiem i żurawiną
Sałatka z oscypkiem i żurawiną
Sałatka z oscypkiem i żurawiną

MIEJ POD RĘKĄ


  • sitko
  • patelnię

CENNE RADY


Najlepsze do tej sałatki są oczywiście oscypki. Idealne wręcz oscypki w zalewie, jednak jeżeli nie jesteś w  stanie ich kupić, możesz je zastąpić dowolnym twardym serem wędzonym, który do kupienia jest w większości sklepów.

SPOSÓB PODANIA


Sałatkę podajemy niezwłocznie po przygotowaniu, tak by ser nadal był ciepły i lekko stopiony.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl