Sałatka z oscypkiem i żurawiną

Sałatka z oscypkiem i żurawiną
  • Marcin
  • 13 marca 2020

Sałatka z oscypkiem i żurawiną to pewna nowość w naszym domu. Zrobiliśmy ją w domu po raz pierwszy po tym jak kupiliśmy w Szklarskiej Porębie oscypka marynowanego z żurawiną suszoną. Kupiliśmy je bo to było coś nowego, potem okazało się hitem. Niestety szybko się skończyły, ale sałatka, którą wtedy z nich zrobiliśmy stała się jednym z naszych ulubionych przysmaków. Udało nam się odtworzyć jej smak ze składników, które możemy kupić w pobliskim sklepie. Właśnie te produkty wpisałem do przepisu, by każdy mógł jej spróbować.

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 120 g dowolnego mixu sałat,
  • 100 g twardego sera wędzonego, (najlepszy jest marynowany oscypek),
  • 7-8 plastrów salami,
  • 1/4 czerwonej cebuli,
  • 80 g suszonych pomidorów (ok. 8 pomidorów suszonych),
  • 40 ml oleju z suszonych pomidorów,
  • 3 łyżki suszonej żurawiny,
  • 3 łyżki pestek lub orzechów (ja używam mixu orzechów pekan, słonecznika i nasion dyni),
  • 2 łyżeczki kaparów z zalewy octowej (opcjonalnie),
  • świeżo mielony pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 2 porcji)

Sałatka z oscypkiem i żurawiną
Sałatka z oscypkiem i żurawiną
Sałatka z oscypkiem i żurawiną
Sałatka z oscypkiem i żurawiną

WYKONANIE


Sałatka z oscypkiem i żurawiną

  1. Przygotuj dwa głębokie talerze lub miski. Podziel mixy sałat po równo i wsyp do każdej z przygotowanych misek.
  2. Pozostałe składniki musimy pokroić. Zacznij od sera, pokrój go w półplasterki o grubości około 3-4 mm,następnie pokój salami w paski i czerwoną cebulę w cienkie półplasterki.
  3. Suszone pomidory wyciągnij na sitko, by ociekły z nadmiaru oleju. Po kilku minutach pokrój je w paski o szerokości około 1 cm.
  4. Na wcześniej przygotowaną sałatę w piskach dodaj pokrojone salami, cebulę, suszone pomidory oraz osączone kapary. Odstawiamy całość na bok.
  5. Na patelnię wlej olej z suszonych pomidorów i podgrzej go. Gdy będzie gorący dodaj w pierwszej kolejności suszoną żurawinę i smaż przez około 30 sekund. Po tym czasie dodaj pokrojony ser i smaż kolejną minutę. Chodzi o to by ser się podgrzał i lekko zmiękł. Gdy stanie się już elastyczny wrzucamy go razem z żurawiną do miski, gdzie są już wcześniej przygotowane składniki. Olejem od smażenia polewamy całość sałatki.
  6. Na końcu, by nasza sałatka z oscypkiem i żurawiną nabrała dodatkowego charakteru dodajemy pestki oraz doprawiamy, świeżo zmielonym pieprzem.
  7. W ten sposób nasza sałatka z oscypkiem i żurawiną jest gotowa.

MIEJ POD RĘKĄ

  • sitko
  • patelnię

CENNE RADY

Najlepsze do tej sałatki są oczywiście oscypki. Idealne wręcz oscypki w zalewie, jednak jeżeli nie jesteś w  stanie ich kupić, możesz je zastąpić dowolnym twardym serem wędzonym, który do kupienia jest w większości sklepów.

SPOSÓB PODANIA

Sałatkę podajemy niezwłocznie po przygotowaniu, tak by ser nadal był ciepły i lekko stopiony.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!