smażona ryba

Smażona ryba – pomysł na szybki obiad

Ryba, niezależnie jaka jest częstym gościem w moim domu. Jest szybka w przygotowaniu, smaczna, zdrowa i świetnie zastępuje mięso. Tutaj przedstawiam Wam mój sprowadzony sposób na pyszny obiad – smażona ryba z dodatnim. Z racji, że nie ma w tym przepisie wielu składników, bardzo istotna dla efektu końcowego jest ich jakość, przede wszystkim jakość ryby. Możemy użyć tutaj tak naprawdę dowolnego filetu z ulubionej ryby, ja akurat miałem mirunę atlantycką, która była wyśmienita. Spróbujcie sami!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • ok. 300 g filetu z dowolnej ryby (u mnie była to miruna atlantycka)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 2 porcji)

WYKONANIE


  1. Rybę umyj pod bieżącą, zimną wodą a następnie osusz za pomocą ręcznika kuchennego (Jeżeli kupujesz rybę mrożoną, na początku ją rozmróź, jeżeli to możliwe bez użycia mikrofalówki).
  2. Filet obierz ze skóry (jeżeli jest) a następnie pokrój w poprzek na paski o szerokości około 4 cm. Nie wyciągaj ości, jeżeli takie widzisz bo kawałek ryby może się rozlecieć.
  3. Dopraw pokrojone filety posypując solą (nie oszczędzaj) a następnie pieprzem, najlepiej świeżo mielonym.
  4. Do głębokiego talerza wsyp mąkę. Następnie obtaczaj dokładnie rybę w mące z każdej strony.
  5. Na patelnię wlej olej, powinien przykryć całe dno patelni. Rozgrzej.
  6. Na rozgrzany olej wkładaj obtoczone w mące kawałki ryby. Ja na początku układam rybę stroną gdzie była skóra do dołu.
  7. Smaż rybę z każdej strony do uzyskania złotego koloru, czyli około 2-3 minut na stronę.
  8. Po tym wszystkim smażona ryba jest gotowa do podania.

Smażona ryba – pomysł na szybki obiad

smażona ryba
smażona ryba
smażona ryba

MIEJ POD RĘKĄ


  • głęboki talerz,
  • patelnię

CENNE RADY


Smażona ryba szybko stygnie, dlatego podawaj ją niezwłocznie po ściągnięciu z patelni.

SPOSÓB PODANIA


Smażona ryba najlepiej smakuje z pure z ziemniaków i dowolnym dodatkiem warzywnym, np. surówką z kiszonej kapusty lub dowolnym innym dodatkiem na przykład: Smażone pieczarki na słodko czy Zasmażana kapusta kiszona z pieczarkami.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl