Smażona ryba – pomysł na szybki obiad
Ryba, niezależnie jaka jest częstym gościem w moim domu. Jest szybka w przygotowaniu, smaczna, zdrowa i świetnie zastępuje mięso. Tutaj przedstawiam Wam mój sprowadzony sposób na pyszny obiad – smażona ryba z dodatnim. Z racji, że nie ma w tym przepisie wielu składników, bardzo istotna dla efektu końcowego jest ich jakość, przede wszystkim jakość ryby. Możemy użyć tutaj tak naprawdę dowolnego filetu z ulubionej ryby, ja akurat miałem mirunę atlantycką, która była wyśmienita. Spróbujcie sami!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- ok. 300 g filetu z dowolnej ryby (u mnie była to miruna atlantycka)
- 3 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
- sól, pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 2 porcji)
WYKONANIE
- Rybę umyj pod bieżącą, zimną wodą a następnie osusz za pomocą ręcznika kuchennego (Jeżeli kupujesz rybę mrożoną, na początku ją rozmróź, jeżeli to możliwe bez użycia mikrofalówki).
- Filet obierz ze skóry (jeżeli jest) a następnie pokrój w poprzek na paski o szerokości około 4 cm. Nie wyciągaj ości, jeżeli takie widzisz bo kawałek ryby może się rozlecieć.
- Dopraw pokrojone filety posypując solą (nie oszczędzaj) a następnie pieprzem, najlepiej świeżo mielonym.
- Do głębokiego talerza wsyp mąkę. Następnie obtaczaj dokładnie rybę w mące z każdej strony.
- Na patelnię wlej olej, powinien przykryć całe dno patelni. Rozgrzej.
- Na rozgrzany olej wkładaj obtoczone w mące kawałki ryby. Ja na początku układam rybę stroną gdzie była skóra do dołu.
- Smaż rybę z każdej strony do uzyskania złotego koloru, czyli około 2-3 minut na stronę.
- Po tym wszystkim smażona ryba jest gotowa do podania.
Smażona ryba – pomysł na szybki obiad
MIEJ POD RĘKĄ
- głęboki talerz,
- patelnię
CENNE RADY
Smażona ryba szybko stygnie, dlatego podawaj ją niezwłocznie po ściągnięciu z patelni.
SPOSÓB PODANIA
Smażona ryba najlepiej smakuje z pure z ziemniaków i dowolnym dodatkiem warzywnym, np. surówką z kiszonej kapusty lub dowolnym innym dodatkiem na przykład: Smażone pieczarki na słodko czy Zasmażana kapusta kiszona z pieczarkami.
polecane PRZEPISY