wątróbka

Smażona wątróbka z cebulą i jabłkiem

Nie każdy przepada za wątróbką, ale ja ją uwielbiana. Szczególnie lubię smażoną wątróbkę w zestawie z cebulą i jabłkami. Wątróbka w tym wydaniu to częsty gość w naszym domu, ponieważ jest szybka w przygotowaniu i wyjątkowo tania. Przyjemne z pożytecznym! Wypróbuj sam!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 800 g wątróbki smażonej,
  • 8 średnich cebul (1 na 100 g wątróbki),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1,5 szklanki wody,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzy ziołowego,
  • przyprawy do wątróbki:
    • pół łyżeczki suszonego rozmarynu,
    • pół łyżeczki suszonego tymianku,
    • 1/4 łyżeczki białej gorczycy,
    • pół łyżeczki słodkiej papryki,
    • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego,
    • 1,5 łyżeczki suszonego majeranku,
  • olej do smażenia,
  • świeżo mielony pieprz,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 2 duże jabłka

(ilość produktów dla przygotowania 6 porcji)

WYKONANIE


  1. Wątróbkę opłucz pod bieżącą, zimną wodą. Pozbaw niedoskonałości i resztek żyłek i naczynek. Wrzucaj ją do miski, a gdy będą w niej już wszystkie kawałki wlej do niej mleko i wodę (1 szklankę) a następnie całość wymieszaj. Odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Obierz cebulę i pokrój w cienkie piórka a następnie obierz czosnek i pokój w drobną kostkę.
  3. Na patelnię wlewamy około 3 łyżek oleju i rozgrzewamy go. Gdy będzie już wystarczająco gorący wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek oraz solimy je. Przykrywamy patelnię z cebulą pokrywką i dusimy dopóki cebula nie zmięknie. Gdy cebula lekko się podsmaży i zmięknie dodajemy do niej pieprz ziołowy i smażymy dalej na średnim ogniu przez 2 minuty.
  4. Po tym czasie przerzuć usmażoną cebulę do garnka a na patelnię wlej dwie łyżki oleju. Podgrzej go.
  5. Przygotuj przyprawę do wątróbki. Do moździerza wrzuć gorczycę, tymianek i rozmaryn i rozgnieć je. Potem dodaj resztę przypraw i całość dokładnie wymieszaj.
  6. Wątróbkę odsącz z mleka. Pojedyncze kawałki wątróbki obtaczaj w mące i układaj na rozgrzanej patelni. Gdy wyłożysz całe dno patelni wątróbką, przykryj patelnię pokrywką i smaż wątróbki do zarumienienia, czyli około 5 min z każdej strony na średnim ogniu.
  7. Gdy będziesz chciał obrócić wątróbki na drugą stronę, zestaw najpierw patelnię z ognia na około minutę. Potem za pomocą szczypiec odwracaj wątróbki, osłaniając się pokrywką ponieważ może pryskać gorącym olejem. Gdy wszystkie wątróbki będą już obrócone, posyp je przygotowaną przyprawą, dopraw świeżo mielonym pieprzem i postaw ponownie na ogniu. Smaż drugą stronę, aż do rumianego koloru.
  8. Gdy wątróbka już się usmaży, ponownie ściągnij ją z ognia na około minutę a potem przekładaj ją do garnka, gdzie już jest cebula. Usmaż kolejną partię wątróbki.
  9. Gdy cała wątróbka będzie już usmażona i przełożona do garnka z cebulą, wymieszaj z grubsza całość, dolej pół szklanki wody i duś pod przykryciem na małym ogniu przez kolejne 20 minut.
  10. Przygotuj jabłka. Wykrój gniazda nasienne i pokrój jabłka w plasterki. Nie obieraj ich ze skórki. Na 10 minut przed końcem duszenia układaj na wierzchu wątróbki z cebulą, plasterki jabłek. Dopraw je świeżo mielonym pieprzem i suszonym majerankiem a potem duś pod przykryciem przez 10 minut. W tym czasie jabłka powinny zmięknąć.
  11. Jabłka, pokrojone w plasterki możesz również usmażyć na patelni od smażenie wątróbki. W tym celu na patelnię wlej około ćwierć szklanki wody, ułóż plasterki na dnie patelni, dopraw pieprzem i majerankiem i duś pod przykryciem 10 minut.
  12. Smażona wątróbka z cebulą i jabłkami jest gotowa.

Smażona wątróbka z cebulą i jabłkiem

wątróbka
wątróbka
wątróbka
wątróbka

MIEJ POD RĘKĄ


  • miskę
  • głęboki talerz lub średnia miska,
  • średni garnek,
  • dużą patelnię z pokrywką,
  • moździerz

CENNE RADY


Im dłużej wątróbka będzie się moczyła w mleku tym będzie delikatniejsza. Jeżeli mam czas, to wątróbkę zostawiam w mleku na noc, oczywiście trzymam ją wtedy w lodówce.

SPOSÓB PODANIA


Smażona wątróbka doskonale smakuje z gotowanymi ziemniakami (mogą być też krychane/duszone) lub chlebem. Dodatek jednej z dwóch propozycji jest w zupełności wystarczający. Wątróbka nie potrzebuje, moim zdaniem, żadnego dodatku warzywnego – są przecież jabłka!

Dla ozdoby możesz posypać całość pokrojonym szczypiorkiem.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl