sos do hot-dogów

Sos do hot-dogów

Sekret dobrych hot-dogów tkwi w kilku składnikach: bułce, parówce i sosie! Dlatego właśnie spisałem swój przepis na sos do hot-dogów, który dla mnie jest kluczem do uzyskania niesamowitego smaku kanapek z parówkowym sercem. Oczywiście można serwować hot-dogi z dodatkiem keczupu oraz musztardy, jednak jeżeli zależy Wam na czymś smaczniejszych niż kanapki z pewnego szwedzkiego sklepu meblowego, warto poświęcić 5 minut i przygotować aromatyczny i intensywny sos do hot-dogów a potem z jego wykorzystaniem niesamowite hot-dogi. Jego skład to zaledwie 6 składników, z których większość masz w swojej kuchni. Jeżeli czegoś będzie Wam brakowało, będzie to z pewnością suszona cebula, która dodaje aromatu oraz dobrze bilansuje i harmonizuje słodkie smaki z ostrymi. Wypróbuj i powiedź, czy Wam również zasmakował hot-dog z moim sosem!

autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 2 łyżki keczupu (łagodnego),
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy (sarepska, rosyjska lub Dijon),
  • 1 łyżeczka majonezu,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki suszonej cebuli,

(ilość produktów dla przygotowania 5 łyżek sosu, co wystarczy do przygotowania 5 hot-dogów)

WYKONANIE


  1. Wykonanie sosu do hot-dogów to prościzna, której nie da się popsuć. Na początek przygotuj wszystkie składniki oraz wybierz jeden z podpowiadanych typów musztardy. Do wyboru zostawiłem wam lekko ostrą musztardę sarepską, którą pewnie wielu doskonale zna; musztardę rosyjską która jest naprawdę ostra oraz musztardę Dijon, która jest mniej ostra od rosyjskiej za to zdecydowanie bardziej słona. Ja wybrałem musztardę sarepską.
  2. Do przygotowanej miski dodaj najpierw keczup, słodką paprykę w proszku oraz suszoną cebulę.
  3. Następnie dodaj majonez oraz wybrany rodzaj musztardy.
  4. Na koniec do miski dodaj koncentrat pomidorowy.
  5. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą tak by powstał jednolity sos.
  6. Sos do hot-dogów po wymieszaniu jest gotowy!

Sos do hot-dogów

sos do hot-dogów
sos do hot-dogów
sos do hot-dogów
sos do hot-dogów

MIEJ POD RĘKĄ


  • niewielką miskę,

CENNE RADY


Zamiast cebuli suszonej, której brakuje w wielu kuchniach można dodać do sosu pół małej cebuli, bardzo drobno pokrojonej i dodatkowo sparzonej wrzątkiem. Jest to alternatywa, choć sam osobiście polecam stosowanie cebuli suszonej.

SPOSÓB PODANIA


Sos do hot-dogów to połowa sukcesu przy ich przygotowywaniu. Doskonale dopełni przygotowywane przez Ciebie hot-dogi w domowej kuchni.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl