Sos do hot-dogów
Sekret dobrych hot-dogów tkwi w kilku składnikach: bułce, parówce i sosie! Dlatego właśnie spisałem swój przepis na sos do hot-dogów, który dla mnie jest kluczem do uzyskania niesamowitego smaku kanapek z parówkowym sercem. Oczywiście można serwować hot-dogi z dodatkiem keczupu oraz musztardy, jednak jeżeli zależy Wam na czymś smaczniejszych niż kanapki z pewnego szwedzkiego sklepu meblowego, warto poświęcić 5 minut i przygotować aromatyczny i intensywny sos do hot-dogów a potem z jego wykorzystaniem niesamowite hot-dogi. Jego skład to zaledwie 6 składników, z których większość masz w swojej kuchni. Jeżeli czegoś będzie Wam brakowało, będzie to z pewnością suszona cebula, która dodaje aromatu oraz dobrze bilansuje i harmonizuje słodkie smaki z ostrymi. Wypróbuj i powiedź, czy Wam również zasmakował hot-dog z moim sosem!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 2 łyżki keczupu (łagodnego),
- 2 łyżeczki ostrej musztardy (sarepska, rosyjska lub Dijon),
- 1 łyżeczka majonezu,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- pół łyżeczki suszonej cebuli,
(ilość produktów dla przygotowania 5 łyżek sosu, co wystarczy do przygotowania 5 hot-dogów)
WYKONANIE
- Wykonanie sosu do hot-dogów to prościzna, której nie da się popsuć. Na początek przygotuj wszystkie składniki oraz wybierz jeden z podpowiadanych typów musztardy. Do wyboru zostawiłem wam lekko ostrą musztardę sarepską, którą pewnie wielu doskonale zna; musztardę rosyjską która jest naprawdę ostra oraz musztardę Dijon, która jest mniej ostra od rosyjskiej za to zdecydowanie bardziej słona. Ja wybrałem musztardę sarepską.
- Do przygotowanej miski dodaj najpierw keczup, słodką paprykę w proszku oraz suszoną cebulę.
- Następnie dodaj majonez oraz wybrany rodzaj musztardy.
- Na koniec do miski dodaj koncentrat pomidorowy.
- Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą tak by powstał jednolity sos.
- Sos do hot-dogów po wymieszaniu jest gotowy!
Sos do hot-dogów
MIEJ POD RĘKĄ
- niewielką miskę,
CENNE RADY
Zamiast cebuli suszonej, której brakuje w wielu kuchniach można dodać do sosu pół małej cebuli, bardzo drobno pokrojonej i dodatkowo sparzonej wrzątkiem. Jest to alternatywa, choć sam osobiście polecam stosowanie cebuli suszonej.
SPOSÓB PODANIA
Sos do hot-dogów to połowa sukcesu przy ich przygotowywaniu. Doskonale dopełni przygotowywane przez Ciebie hot-dogi w domowej kuchni.
polecane PRZEPISY