Sos do hot-dogów

Sos do hot-dogów
  • Marcin
  • 28 grudnia 2020

Sekret dobrych hot-dogów tkwi w kilku składnikach: bułce, parówce i sosie! Dlatego właśnie spisałem swój przepis na sos do hot-dogów, który dla mnie jest kluczem do uzyskania niesamowitego smaku kanapek z parówkowym sercem. Oczywiście można serwować hot-dogi z dodatkiem keczupu oraz musztardy, jednak jeżeli zależy Wam na czymś smaczniejszych niż kanapki z pewnego szwedzkiego sklepu meblowego, warto poświęcić 5 minut i przygotować aromatyczny i intensywny sos do hot-dogów a potem z jego wykorzystaniem niesamowite hot-dogi. Jego skład to zaledwie 6 składników, z których większość masz w swojej kuchni. Jeżeli czegoś będzie Wam brakowało, będzie to z pewnością suszona cebula, która dodaje aromatu oraz dobrze bilansuje i harmonizuje słodkie smaki z ostrymi. Wypróbuj i powiedź, czy Wam również zasmakował hot-dog z moim sosem!

SKŁADNIKI


  • 2 łyżki keczupu (łagodnego),
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy (sarepska, rosyjska lub Dijon),
  • 1 łyżeczka majonezu,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki suszonej cebuli,

(ilość produktów dla przygotowania 5 łyżek sosu, co wystarczy do przygotowania 5 hot-dogów)

sos do hot-dogów
sos do hot-dogów
sos do hot-dogów
sos do hot-dogów

WYKONANIE


Sos do hot-dogów

  1. Wykonanie sosu do hot-dogów to prościzna, której nie da się popsuć. Na początek przygotuj wszystkie składniki oraz wybierz jeden z podpowiadanych typów musztardy. Do wyboru zostawiłem wam lekko ostrą musztardę sarepską, którą pewnie wielu doskonale zna; musztardę rosyjską która jest naprawdę ostra oraz musztardę Dijon, która jest mniej ostra od rosyjskiej za to zdecydowanie bardziej słona. Ja wybrałem musztardę sarepską.
  2. Do przygotowanej miski dodaj najpierw keczup, słodką paprykę w proszku oraz suszoną cebulę.
  3. Następnie dodaj majonez oraz wybrany rodzaj musztardy.
  4. Na koniec do miski dodaj koncentrat pomidorowy.
  5. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą tak by powstał jednolity sos.
  6. Sos do hot-dogów po wymieszaniu jest gotowy!

MIEJ POD RĘKĄ

  • niewielką miskę,

CENNE RADY

Zamiast cebuli suszonej, której brakuje w wielu kuchniach można dodać do sosu pół małej cebuli, bardzo drobno pokrojonej i dodatkowo sparzonej wrzątkiem. Jest to alternatywa, choć sam osobiście polecam stosowanie cebuli suszonej.

SPOSÓB PODANIA

Sos do hot-dogów to połowa sukcesu przy ich przygotowywaniu. Doskonale dopełni przygotowywane przez Ciebie hot-dogi w domowej kuchni.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!