Spaghetti bolognese – to lubię!
Tak! Spaghetti bolognese to jedno z moich ulubionych dań. Mógłbym je jeść bez końca, serio. Połączenie pomidorowego sosu z dodatkiem smażonego mięsa, włoszczyzny i ziół z makaronem spaghetti, jest potrawą którą zawsze zaspokoisz moje podniebienie.
Dodatkowo jest ono bardzo proste w przygotowaniu, nie wymaga wyszukanych składników i skutecznie zaspokaja głód. Jeżeli jeszcze nie próbowałeś przygotować go bez wykorzystania gotowego „papierka”, to daję Wam instrukcję jak przygotować do przepyszne danie bez żadnych „ulepszaczy”. Spróbujcie!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 700 g mielonego mięsa wieprzowego (lub wołowego),
- 3 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 5 łodyg selera naciowego,
- 2 średnie cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 mały por (tylko biała część),
- 1 mały seler,
- 1,2 litra przecieru pomidorowego,
- 120 g groszku konserwowego (pół standardowej puszki),
- 3 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki w proszku,
- 3 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego, przygotowanej według mojego przepisu,
- 2 łyżeczki soli,
- solidna szczypta czarnego pieprzu,
- pół łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1/3 łyżeczki suszonego tymianku,
- 5 łyżek oleju do smażenia,
- ewentualnie 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- makaron spaghetti (120-140 g na 1 osobę),
- kawałek sera do starcia,
(ilość produktów dla przygotowania 8-10 porcji)
WYKONANIE
- W pierwszej kolejności pokrój w niewielką kostkę cebulę oraz czosnek. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, następnie podsmaż na nim pokrojoną cebulę z czosnkiem. Smaż krótko, około minuty, tylko do zeszklenia.
- Na podsmażoną cebulę z czosnkiem wrzuć mięso mielone. Zamieszaj, dodaj kolejną łyżkę oleju i smaż mięso dopóki się nie zetnie i odparuje całej wody, u mnie trwało to około 8 minut. Po tym czasie dodaj przyprawę do mięsa mielonego, wymieszaj i smaż jeszcze przez 2 minuty.
- Podczas smażenia mięsa obierz i pokrój w niewielką kostkę marchewkę, pietruszkę i korzeń selera.
- Na patelnię dodaj kolejną łyżkę oleju a następnie wrzuć na nią pokrojone w kostkę warzywa. Smaż je przez około 5 minut a po tym czasie przerzuć do garnka.
- Pokrój w podobnej wielkości kostkę łodygi selera naciowego. Gdy warzywa na patelni się usmażą, dodaj na patelnię pokrojonego selera i podsmaż przez 3-4 minuty,
- W tym czasie pokrój drobno pora. Gdy seler naciowy już się podsmaży, przerzuć go do garnka a na patelnię dodaj odrobinę oleju i podsmaż przez 2 minuty pora, często mieszając. Podsmażonego pora przerzuć do garnka.
- Do mięsa i wszystkich podsmażonych warzyw w garnku dodaj przecier pomidorowy. Garnek postaw na ogniu i zagotuj.
- Dodaj do sosu liście laurowe, ziele angielskie, słodką paprykę w proszku, sól, cukier i pieprz.
- Sos gotuj na małym ogniu, przez 25 minut bez przykrycia, często mieszając.
- Po 25 minutach oceń czy sos jest wystarczająco gęsty (zależy to od przecieru pomidorowego). Jeżeli trzeba go zagęścić, dodaj do niego koncentrat pomidorowy (u mnie były to 2 łyżeczki) i wymieszaj dokładnie.
- Dodaj do sosu bazylię, oregano i tymianek. Zestaw sos z ognia.
- Na koniec dodaj groszek konserwowy, odcedzony z zalewy. Wymieszaj całość i koniec. Sos do spaghetti bolognese gotowy!
Spaghetti bolognese – to lubię!
MIEJ POD RĘKĄ
- średniej wielkości garnek,
- patelnia,
- małe sitko,
- łyżka do makaronu
CENNE RADY
Gotowy sos do spaghetti bolognese można bardzo długo przechowywać, by wykorzystać go w dowolnym momencie gdy mamy na to ochotę.
Możesz go zamrozić lub spasteryzować w słoikach. Ten drugi sposób pozwala nam zabrać go na weekendowy wypad, wyjazd na działkę czy wczasy jako szybki do przygotowania obiad.
SPOSÓB PODANIA
Spaghetti bolognese podaję zazwyczaj na dwa sposoby:
- Pierwszy: najpierw nakładam na talerz ugotowany makaron, polewam go sosem i posypuję startym serem,
- Drugi: na mniejszej patelni podgrzewam sos, dodaję do niego makaron. Dokładnie mieszam by makaron równo pokrył się sosem i nakładam wtedy na talerz. Podaję posypany tartym serem.
polecane PRZEPISY