Spaghetti carbonara ze śmietaną
Dania z makaronem mają wiele zalet! Są zazwyczaj szybkie w przygotowaniu, smaczne i naprawdę da się nimi najeść! Właśnie dlatego cieszą się ogromną popularnością, czemu się ani trochę nie dziwię. Każdy pewnie kojarzy spaghetti po bolońsku i wielu pewnie słyszało również o spaghetti carbonara! To właśnie mój przepis na spaghetti carbonara ze śmietaną chciałbym Wam przedstawić!
Tak, dobrze przeczytaliście, mój przepis na carbonarę ma składzie również śmietanę:) Pewnie zaraz odezwą się tradycjonaliści, którzy to skrytykują powołując się na tradycyjną włoską recepturę. Ja jednak, podobnie jak w przypadku dań kuchni azjatyckiej, również i tutaj stawiam na pierwszym miejscu to, by danie było smaczne! Szanuję receptury, jednak gotując w domu i tak nie będziemy w stanie odtworzyć 1:1 smaków z Włoch, Chin czy Hiszpanii i to z wielu powodów. Dlatego właśnie poznajcie przepis na moje spaghetti carbonara ze śmietaną, a nie pożałujecie:)
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 150 g boczku,
- 250 ml śmietanki 30%,
- 3 żółtka,
- 30 g masła,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 cebula,
- 100 g i intensywnego w smaku, twardego sera (najlepszy jest oczywiście ser Pecorino, Grana Padano lub Parmezan),
- 400 g makaronu spaghetti,
- sól,
- pieprz,
- natka pietruszki (opcjonalnie)
(ilość produktów dla przygotowania 5-6 porcji)
WYKONANIE
- Boczek pokrój w plasterki i układaj na zimnej patelni. Następnie postaw patelnię na małym ogniu i gdy boczek wytopi nieco tłuszczu, zwiększ ogień i podsmaż go przez 5 minut.
- W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki.
- Oddziel żółtka od białek, obierz z łupi cebulę oraz czosnek i dalej pokrój je w kostkę.
- W osobnym garnku zagotuj wodę i ugotuj w niej makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Gdy boczek się już zarumieni, zdejmij go z patelni na przygotowany talerz.
- Na patelnię dodaj masło, a gdy się rozpuści wrzuć pokrojoną cebulę oraz czosnek.
- W czasie gdy cebula się podsmaża zetrzyj na tarce o małych oczkach ser.
- W naczyniu wymieszaj ze sobą śmietanę oraz żółtka a na koniec dodaj starty ser.
- Gdy cebula będzie już podsmażona, zestaw patelnię z ognia na 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj powoli śmietanę z dodatkami.
- Po wlaniu śmietany, postaw patelnię na wolnym ogniu i powoli podgrzewaj, stale mieszając aż do momentu gdy ser się rozpuści. Nie dopuść do wrzenia sosu, ponieważ może się zważyć. Sos będzie gotowy, gdy zauważysz intensywne parowanie, wtedy należy go zestawić z ognia.
- Do gotowego sosu dodaj boczek i ugotowany makaron.
- Całość dokładnie wymieszaj. Jeżeli ktoś lubi, w tym momencie może dodać pokrojoną natkę pietruszki.
- Spaghetti carbonara ze śmietaną według mojego przepisu gotowe!
Spaghetti carbonara ze śmietaną
MIEJ POD RĘKĄ
- dużą patelnię,
- średni garnek,
- głęboki talerz,
- tarkę kuchenną (małe oczka),
- dwie małe miseczki lub naczynia,
- naczynie o pojemności ok. 1 litra,
CENNE RADY
Ser, serowi nierówny! Wybór twardych i intensywnych w smaków serów jest całkiem spory. Nie każdy jednak może Ci zasmakować, dlatego nim dodasz ser do carbonary, spróbuj czy aby nie zepsujesz sobie smaku całej potrawy:)
SPOSÓB PODANIA
Spaghetti carbonara ze śmietaną to gotowe danie, które możesz podać bez dodatków. Jeżeli jednak chcesz trochę uatrakcyjnić formę podania, udekoruj makaron plastrami sera i natką pietruszki.
polecane PRZEPISY