przepiśnik

Jesteś fanem nabiału oraz past śniadaniowych? A może jeszcze o tym nie wiesz? Wiosenna gziczka z rzodkiewką pomoże Tobie odkryć właśnie taką formę śniadania! Dzięki niej po pierwsze zaspokoisz głód i to na długo, po drugie rozpoczniesz dzień od smacznego dodatku do chleba. Osobiście, słabość do gziczek, czy to z rzodkiewką czy w innym wydaniu (np. gziczka idealna na śniadanie), wyniosłem z domu, w którym niemal co sobotę na śniadanie była przygotowywana przez moją mamę, najlepsza na świecie gziczka! Teraz sam chętnie sięgam po nią, przygotowując śniadania we własnym domu do czego i Was zachęcam!

Wiosenna gziczka z rzodkiewką

składniki

  • 250 g twarogu (najlepszy jest półtłusty),
  • 70 ml jogurtu naturalnego,
  • 3 rzodkiewki,
  • 1 cebula dymka,
  • sól,
  • pieprz,
  • koperek (opcjonalnie)
(ilość produktów dla przygotowania 6-9 porcji)

wykonanie

  1. Do przygotowanej miski lub głębokiego talerza włóż kawałek sera twarogowego i rozgnieć go widelcem.
  2. Rzodkiewkę opłucz pod bieżącą wodą a następnie pokrój w możliwie drobną kostkę.
  3. Od cebuli dymki odkrój szczypior, który w dalszej kolejności opłucz pod wodą i osusz. Pokrój go i dodaj do twarogu i rzodkiewki.
  4. Jeżeli lubisz, dodaj w tym momencie posiekany koperek.
  5. Dopraw całość pieprzem oraz solą a następnie dodaj jogurt naturalny.
  6. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  7. Gotowe! Wiosenna gziczka z rzodkiewką gotowa do podania!
autor
Marcin
Marcin

kierunkowo.pl

Cześć, miło Cię widzieć! Poznaj mojego bloga, na którym opisuję swoje mikropodróże, ciekawe miejsca w Polsce, kulinarne dokonania i doświadczenia z bycia tatą w podróży i w domu.

Wspieraj kierunkowo.pl!

Pozwól mi tworzyć jeszcze więcej podobnych treści! Zostań Patronem bloga lub postaw mi wirtualną kawkę:)

Wirtualna kawa lub patronat bloga to możliwość wsparcia dowolną kwotą autora a tym samym i bloga. Dzięki Twojemu wsparciu możliwy będzie szybszy rozwój bloga! Więcej dowiesz się na stronie społeczności kierunkowo.pl!

Obserwuj kierunkowo.pl!

Dołącz do społeczności kierunkowo.pl, która liczy już tysiące osób!

Wiosenna gziczka z rzodkiewką

zdjęcia krok po kroku

Wiosenna gziczka z rzodkiewką

przyda się podczas gotowania

  • miskę lub głęboki talerz,

sposób podania

Gziczka z rzodkiewką doskonale sprawdzi się jako śniadaniowe „danie” główne. Oczywiście najbardziej smakuje wiosną, posypane dodatkowo szczypiorkiem! Osobiście polecam podać razem z pszennym chlebem z żurawiną, to połączenie zrobi Wam dzień!

cenne rady

Gziczka z rzodkiewką to tylko jedna z kilku moich propozycja na śniadaniową pastę kanapkową. Jeżeli szukasz inspiracji na pyszne śniadanie, sprawdź również przepisy na gziczkę idealną na śniadanie oraz pastę z wędzonej makreli i twarogu! Oba te dwa przepisy bazują na twarogu, podobnie jak gziczka z rzodkiewką.

poradniki kulinarne

Poznaj inspirujące wpisy, które znajdziecie pod tagiem #poradniki kulinarne! Dwa z nich widzicie poniżej!

ważne
Pomogłem lub zainspirowałem?

Fajnie Cię spotkać właśnie w tym miejscu, czyli na końcu wpisu. Mam nadzieję, że okazał się pomocny:)

Wspieraj kierunkowo.pl i pozwól mi tworzyć jeszcze więcej podobnych wpisów! Zostań Patronem bloga lub postaw mi wirtualną kawkę:)

Zapraszam Cię również do społeczności kierunkowo.pl, o której przeczytasz więcej tutaj. Pamiętaj również, by obserwować bloga w serwisach społecznościowych!

poznaj więcej przepisów!

Odwiedź przepiśnik na kierunkowo.pl i poznaj resztę spośród ponad 250 przepisów!

Po więcej przepisów zapraszam do przepiśnika!

0
Co myślisz o tym wpisie? Zostaw swój komentarz!x
()
x