Wiosenna gziczka z rzodkiewką

Wiosenna gziczka z rzodkiewką
  • Marcin
  • 28 marca 2021

Jesteś fanem nabiału oraz past śniadaniowych? A może jeszcze o tym nie wiesz? Wiosenna gziczka z rzodkiewką pomoże Tobie odkryć właśnie taką formę śniadania! Dzięki niej po pierwsze zaspokoisz głód i to na długo, po drugie rozpoczniesz dzień od smacznego dodatku do chleba. Osobiście, słabość do gziczek, czy to z rzodkiewką czy w innym wydaniu (np. gziczka idealna na śniadanie), wyniosłem z domu, w którym niemal co sobotę na śniadanie była przygotowywana przez moją mamę, najlepsza na świecie gziczka! Teraz sam chętnie sięgam po nią, przygotowując śniadania we własnym domu do czego i Was zachęcam!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 250 g twarogu (najlepszy jest półtłusty),
  • 70 ml jogurtu naturalnego,
  • 3 rzodkiewki,
  • 1 cebula dymka,
  • sól,
  • pieprz,
  • koperek (opcjonalnie)

(ilość produktów dla przygotowania 6-9 porcji)

gziczka z rzodkiewką
gziczka z rzodkiewką
gziczka z rzodkiewką
gziczka z rzodkiewką
gziczka z rzodkiewką

WYKONANIE


Wiosenna gziczka z rzodkiewką

  1. Do przygotowanej miski lub głębokiego talerza włóż kawałek sera twarogowego i rozgnieć go widelcem.
  2. Rzodkiewkę opłucz pod bieżącą wodą a następnie pokrój w możliwie drobną kostkę.
  3. Od cebuli dymki odkrój szczypior, który w dalszej kolejności opłucz pod wodą i osusz. Pokrój go i dodaj do twarogu i rzodkiewki.
  4. Jeżeli lubisz, dodaj w tym momencie posiekany koperek.
  5. Dopraw całość pieprzem oraz solą a następnie dodaj jogurt naturalny.
  6. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  7. Gotowe! Wiosenna gziczka z rzodkiewką gotowa do podania!

MIEJ POD RĘKĄ

  • miskę lub głęboki talerz,

CENNE RADY

Gziczka z rzodkiewką to tylko jedna z kilku moich propozycja na śniadaniową pastę kanapkową. Jeżeli szukasz inspiracji na pyszne śniadanie, sprawdź również przepisy na gziczkę idealną na śniadanie oraz pastę z wędzonej makreli i twarogu! Oba te dwa przepisy bazują na twarogu, podobnie jak gziczka z rzodkiewką.

SPOSÓB PODANIA

Gziczka z rzodkiewką doskonale sprawdzi się jako śniadaniowe „danie” główne. Oczywiście najbardziej smakuje wiosną, posypane dodatkowo szczypiorkiem! Osobiście polecam podać razem z pszennym chlebem z żurawiną, to połączenie zrobi Wam dzień!

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!