Szneka z glancem. Przepis rodem z Poznania!
Szneka z glancem to słodka przekąska, z której stolica Wielkopolski jest szczególnie dumna. Szneka z glancem to gwarowa nazwa drożdżówki z kruszonką i lukrem, czyli glancem. Oczywiście nazwa ta to przykład gwary poznańskiej, wywodzącej się w dużej mierze z języka niemieckiego, który próbowano wprowadzić na terenie Wielkopolski w czasach zaborów – dzięki Bogu nieskutecznie! Przepis na ich przygotowanie nie należy do trudnych, skomplikowanych czy wymagających bardzo wiele czasu, dzięki czemu jesteście w stanie bez większego problemu przygotować sznekę z glancem w swojej kuchni i spróbować wielkopolskiego przysmaku, w swoim domu! Szneka z glancem sprawdzi się doskonale na popołudniową kawę czy słodką przekąskę do pracy czy szkoły.
Przepis inspirowany materiałami dotyczącymi kuchni wielkopolskiej przygotowanymi przez Wielkopolską Organizację Turystyczną.
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej
- 100 g masła,
- 2 żółtka,
- szczypta soli,
- zaczyn:
- 40 g drożdży,
- 100 ml ciepłej wody,
- 150 ml mleka,
- 70 g cukru,
- kruszonka:
- 40 g mąki pszennej,
- 40 g masła,
- 90 g cukru,
- 2 białka do posmarowania,
- lukier:
- cukier puder,
- mleko
(ilość produktów dla przygotowania 10 sznek z glancem (drożdżówek))
WYKONANIE
- Przygotowanie sznek zaczynamy od zaczynu. Do przygotowanej miski wlejcie ciepłą wodę, mleko a następnie dodajcie drożdże i cukier.
- Składniki na zaczyn wymieszajcie i zostawcie na około 15 minut, by zaczyn „ruszył”.
- Po tym czasie do dajcie do miski przesianą mąkę pszenną, 2 żółtka, szczyptę soli oraz roztopione ale nie gorące masło.
- Wszystkie składniki w misce wyrabiajcie przez 10 minut. Możecie do tego użyć robota kuchennego.
- Wyrobione ciasto na szneki z glancem odstawicie na 60 minut w ciepłe miejsce. Miskę przykryjcie bawełnianą ściereczką.
- Po tym czasie, wyrośnięte ciasto ugniećcie zaciśniętą pięścią i przełóżcie na stolnice.
- Następnie podzielcie ciasto na 10 części.
- Kawałek ciasta uformujcie kulając w długi na około 40 cm wałek a następnie zawińcie go w ślimaka. Nie zwijajcie ciasta zbyt ciasno, bo wtedy szneki wyjdą wyższe niż szersze:)
- Zawinięte ślimaki przełóżcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawcie do ponownego wyrośnięcia na 45 minut. Po ok. 20 minutach wyrastania spłaszczcie szneki dłonią i po tym zostawcie je dalej do wyrastania.
- W międzyczasie przygotujcie kruszonkę, łącząc za sobą wszystkie składniki w osobnej misce.
- Gdy zawinięte ślimaki już wyrosną, posmarujcie je białkiem i posypcie przygotowaną kruszonką.
- Gotowe szneki z glancem włóżcie do nagrzanego piekarnika (180 stopni, program: grzanie góra-dół) i pieczcie przez 17-20 minut, w zależności od wielkości uformowanych drożdżówek.
- Po tym czasie wyciągnijcie szneki z piekarnika i pozostawcie do wystudzenia na około 30 minut.
- Następnie przygotujcie lukier i gdy drożdżówki będą już minimum letnie, polejcie je lukrem, czyli tzw. glancem. Pozostawcie na kolejne minimum 30 minut by lukier stężał.
- Gotowe! Możecie się już delektować smakiem poznańskich sznek z glancem!
Szneka z glancem. Przepis rodem z Poznania!
MIEJ POD RĘKĄ
- miska,
- przesiewacz do mąki lub sitko kuchenne,
- bawełniana ściereczka,
- stolnica,
- miska do kruszonki,
- papier do pieczenia,
- pędzel kulinarny,
- miska do przygotowania lukru,
- robot kuchenny (ewentualnie),
CENNE RADY
Poznajcie jeszcze jeden „patent” dzięki któremu jeszcze dłużej będziecie mogli kosztować smaki, jakie daje nam poznańska szneka z glancem. Przepis o tym nie wspomina, ale by zachować świeżość i chrupkość gdy szneki będą już wystudzone i polukrowane, możecie je od razu zamrozić, używając szczelnych woreczków najlepiej strunowych np. ISTAD od IKEA. Po rozmrożeniu, szneki z glancem będą niemal jak dopiero co wyciągnięte z piekarnika!
SPOSÓB PODANIA
Szneka z glancem nie wymaga dodatkowego towarzystwa:) Świetnie smakuje sama w sobie, choć podana do niej filiżanka kawy, kubek herbaty czy szklanka domowego kompotu ze świeżych owoców na pewno nie zaszkodzi!
polecane PRZEPISY