Szneka z glacnem Przepis

Szneka z glancem. Przepis rodem z Poznania!

Szneka z glancem to słodka przekąska, z której stolica Wielkopolski jest szczególnie dumna. Szneka z glancem to gwarowa nazwa drożdżówki z kruszonką i lukrem, czyli glancem. Oczywiście nazwa ta to przykład gwary poznańskiej, wywodzącej się w dużej mierze z języka niemieckiego, który próbowano wprowadzić na terenie Wielkopolski w czasach zaborów – dzięki Bogu nieskutecznie! Przepis na ich przygotowanie nie należy do trudnych, skomplikowanych czy wymagających bardzo wiele czasu, dzięki czemu jesteście w stanie bez większego problemu przygotować sznekę z glancem w swojej kuchni i spróbować wielkopolskiego przysmaku, w swoim domu! Szneka z glancem sprawdzi się doskonale na popołudniową kawę czy słodką przekąskę do pracy czy szkoły.

Przepis inspirowany materiałami dotyczącymi kuchni wielkopolskiej przygotowanymi przez Wielkopolską Organizację Turystyczną.

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g masła,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli,
  • zaczyn:
    • 40 g drożdży,
    • 100 ml ciepłej wody,
    • 150 ml mleka,
    • 70 g cukru,
  • kruszonka:
    • 40 g mąki pszennej,
    • 40 g masła,
    • 90 g cukru,
  • 2 białka do posmarowania,
  • lukier:
    • cukier puder,
    • mleko

(ilość produktów dla przygotowania 10 sznek z glancem (drożdżówek))

WYKONANIE


  1. Przygotowanie sznek zaczynamy od zaczynu. Do przygotowanej miski wlejcie ciepłą wodę, mleko a następnie dodajcie drożdże i cukier.
  2. Składniki na zaczyn wymieszajcie i zostawcie na około 15 minut, by zaczyn „ruszył”.
  3. Po tym czasie do dajcie do miski przesianą mąkę pszenną, 2 żółtka, szczyptę soli oraz roztopione ale nie gorące masło.
  4. Wszystkie składniki w misce wyrabiajcie przez 10 minut. Możecie do tego użyć robota kuchennego.
  5. Wyrobione ciasto na szneki z glancem odstawicie na 60 minut w ciepłe miejsce. Miskę przykryjcie bawełnianą ściereczką.
  6. Po tym czasie, wyrośnięte ciasto ugniećcie zaciśniętą pięścią i przełóżcie na stolnice.
  7. Następnie podzielcie ciasto na 10 części.
  8. Kawałek ciasta uformujcie kulając w długi na około 40 cm wałek a następnie zawińcie go w ślimaka. Nie zwijajcie ciasta zbyt ciasno, bo wtedy szneki wyjdą wyższe niż szersze:)
  9. Zawinięte ślimaki przełóżcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawcie do ponownego wyrośnięcia na 45 minut. Po ok. 20 minutach wyrastania spłaszczcie szneki dłonią i po tym zostawcie je dalej do wyrastania.
  10. W międzyczasie przygotujcie kruszonkę, łącząc za sobą wszystkie składniki w osobnej misce.
  11. Gdy zawinięte ślimaki już wyrosną, posmarujcie je białkiem i posypcie przygotowaną kruszonką.
  12. Gotowe szneki z glancem włóżcie do nagrzanego piekarnika (180 stopni, program: grzanie góra-dół) i pieczcie przez 17-20 minut, w zależności od wielkości uformowanych drożdżówek.
  13. Po tym czasie wyciągnijcie szneki z piekarnika i pozostawcie do wystudzenia na około 30 minut.
  14. Następnie przygotujcie lukier i gdy drożdżówki będą już minimum letnie, polejcie je lukrem, czyli tzw. glancem. Pozostawcie na kolejne minimum 30 minut by lukier stężał.
  15. Gotowe! Możecie się już delektować smakiem poznańskich sznek z glancem!

Szneka z glancem. Przepis rodem z Poznania!

zaczyn drożdzowy mleko
przesiewanie mąki pszennej
Szneka z glacnem Przepis
wyrabianie ciasta na ślimaki drożzowe
Szneka z glacnem Przepis
ślimaki droźdzówki zawijańce poznań
Szneka z glacnem Przepis
Szneka z glacnem Przepis
Szneka z glacnem Przepis

MIEJ POD RĘKĄ


  • miska,
  • przesiewacz do mąki lub sitko kuchenne,
  • bawełniana ściereczka,
  • stolnica,
  • miska do kruszonki,
  • papier do pieczenia,
  • pędzel kulinarny,
  • miska do przygotowania lukru,
  • robot kuchenny (ewentualnie),

CENNE RADY


Poznajcie jeszcze jeden „patent” dzięki któremu jeszcze dłużej będziecie mogli kosztować smaki, jakie daje nam poznańska szneka z glancem. Przepis o tym nie wspomina, ale by zachować świeżość i chrupkość gdy szneki będą już wystudzone i polukrowane, możecie je od razu zamrozić, używając szczelnych woreczków najlepiej strunowych np. ISTAD od IKEA. Po rozmrożeniu, szneki z glancem będą niemal jak dopiero co wyciągnięte z piekarnika!

SPOSÓB PODANIA


Szneka z glancem nie wymaga dodatkowego towarzystwa:) Świetnie smakuje sama w sobie, choć podana do niej filiżanka kawy, kubek herbaty czy szklanka domowego kompotu ze świeżych owoców na pewno nie zaszkodzi!

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl