frytki

Tradycyjne frytki do zrobienia w domu

Kto nie próbował kiedyś frytek? Podobno najlepsze są do kupienia pod wielką literą „M”, ale czy próbowałeś domowych? Jeżeli nie to spróbuj koniecznie! Tutaj masz prosty przepis na domowe, tradycyjne frytki.

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 3 duże, najlepiej podłużne ziemniaki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżki majonezu
  • woda
  • olej do smażenia
  • sól do posypania

(ilość produktów dla przygotowania 2 porcji)

WYKONANIE


  1. Ziemniaki obierz i pokrój w słupki (chyba nie trzeba nikomu tłumaczyć jak wygląda frytka:))
  2. W misce rozpuść w wodzie cukier i sól. Dodać pokrojone ziemniaki i zostaw na minimum 30 minut. Najlepiej na całą noc.
  3. Po tym czasie surowe frytki odcedź na sicie. Pamiętaj, że im mniej wody w nich zostanie tym mniej będzie pryskać olej.
  4. Dobrze odcedzone frytki wrzucaj na rozgrzany olej. Dobrze rozgrzany olej poznasz po tym, gdy wrzucisz na niego jedną frytkę. Gdy zacznie się on przy niej momentalnie gotować, możesz wrzucać całą resztę. Nie dodawaj od razu za dużo frytek, pamiętaj, że wszystkie wrzucone do oleju frytki, muszą być w nim zatopione.
  5. Smaż około 9 minut. Po tym czasie, wyciągaj je za pomocą łyżki cedzakowej i wrzucaj na talerz, wyłożony ręcznikami kuchennymi. W ten sposób ręczniki wpiją nadmiar tłuszczu. Po dwóch minutach frytki posól i gotowe!

Tradycyjne frytki do zrobienia w domu

frytki
frytki
frytki
frytki
frytki
frytki
frytki
frytki

MIEJ POD RĘKĄ


  • patelnię lub garnek
  • miskę
  • sitko
  • ręczniki papierowe
  • łyżka cedzakowa

CENNE RADY


Olej od smażenia możesz zostawić i na drugi dzień ponownie wykorzystać go do zrobienia frytek.

SPOSÓB PODANIA


Posypane solą podobno smakują najlepiej. Nie zaszkodzi jednak podać ich z dodatkiem ketchupu lub sosu, np. według poniższego przepisu.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl