Tradycyjne ogórki konserwowe
Zawsze były w piwnicy naszego domu i zawsze trzeba było po nie iść… Kto tam myślał o tym by kiedykolwiek kupić ogórki konserwowe, zawsze w naszym domu były te przygotowane przez mamę. Dlatego też, ten przepis właśnie od mamy udało mi się wyciągnąć, bo moim zdaniem zrobione właśnie w ten sposób są najlepsze! Spróbujcie sami!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 1,3 kg ogórków,
- 1 litr wody,
- 200 ml octu,
- 1 łyżka soli,
- 1 marchewka (3 plasterki marchewki na słoik),
- 1 średnia cebula,
- 1,5 łyżeczki gorczycy,
- 18 ziaren ziela angielskiego,
- 6 liści laurowych,
- 6 cm korzenia chrzanu,
- 2 baldachimy kopru z łodygami
(ilość produktów dla przygotowania 6 słoików po 300 ml)
WYKONANIE
- Ogórki umyj dokładnie pod bieżącą wodą.
- Marchewkę obierz i pokrój w plasterki o grubości 3-4 mm.
- Cebulę obierz z łupin i pokrój w krążki.
- Do każdego z przygotowanych słoików wsyp po 1/4 łyżeczki gorczycy, następnie dodaj po 2 plasterki marchewki, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 3 krążki cebuli oraz koper. Koper podziel po równo na 6 słoików.
- Ułóż pionowo w słoikach ogórki oraz przekładaj je pokrojonym chrzanem i łodygami kopru. Na ich wierzch dodaj po jeszcze jednym plasterku marchewki oraz pozostałe krążki cebuli, dzieląc je równomiernie na słoiki.
- Do rondla dodaj cukier, sól oraz ocet. Na końcu dodaj wodę i postaw garnek na średnim ogniu. Niemal stale mieszając, rozpuść wszystkie składniki zalewy i doprowadź ją do wrzenia.
- Gorącą zalewą zalewaj słoiki z ogórkami. Od razu po zalaniu zamykaj słoiki nakrętką.
- Zakręcone słoiki ustawiaj w dużym garnku z wyłożoną na dnie bawełnianą ściereczką. Ustawiaj słoiki tak, by nie stykały się podczas gotowania.
- Do garnka wlej wodę, tak by sięgała połowy słoików. Postaw garnek na ogniu i doprowadź do wrzenia.
- Od momentu zagotowania, gotuj całość przez kolejne 10 minut.
- Po tym czasie, wyciągnij gorące słoiki na ściereczkę i odwróć do góry dnem. Po wystygnięciu nakrętki powinny się „wciągnąć”, zwykle trwa to około godziny, maksymalnie 2 godzin.
- Gotowe przygotowane korniszony odstaw na minimum tydzień w ciemne i chłodne miejsce, np. do piwnicy. Po odstaniu 5-7 dni, ogórki konserwowe są gotowe!
Tradycyjne ogórki konserwowe
MIEJ POD RĘKĄ
- 6 szklanych słoików po ok. 300 ml,
- mały garnek, najlepiej rondel,
- duży garnek z pokrywką i bawełnianą ścierką,
CENNE RADY
Warto ogórki konserwowe przygotować w mniejszych słoiczkach. Czasami np. do sałatki potrzebujemy tylko 2-3 korniszonów, dlatego reszta ogórków, która zostanie w dużym słoiku staje się problemem. Trzeba je szybko zjeść, by się nie zepsuły.
SPOSÓB PODANIA
Ogórki konserwowe to zarówno doskonały dodatek do dań głównych jako jeden z półproduktów do wielu innych dań.
polecane PRZEPISY