ogórki konserwowe

Tradycyjne ogórki konserwowe

Zawsze były w piwnicy naszego domu i zawsze trzeba było po nie iść… Kto tam myślał o tym by kiedykolwiek kupić ogórki konserwowe, zawsze w naszym domu były te przygotowane przez mamę. Dlatego też, ten przepis właśnie od mamy udało mi się wyciągnąć, bo moim zdaniem zrobione właśnie w ten sposób są najlepsze! Spróbujcie sami!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 1,3 kg ogórków,
  • 1 litr wody,
  • 200 ml octu,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 marchewka (3 plasterki marchewki na słoik),
  • 1 średnia cebula,
  • 1,5 łyżeczki gorczycy,
  • 18 ziaren ziela angielskiego,
  • 6 liści laurowych,
  • 6 cm korzenia chrzanu,
  • 2 baldachimy kopru z łodygami

(ilość produktów dla przygotowania 6 słoików po 300 ml)

WYKONANIE


  1. Ogórki umyj dokładnie pod bieżącą wodą.
  2. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki o grubości 3-4 mm.
  3. Cebulę obierz z łupin i pokrój w krążki.
  4. Do każdego z przygotowanych słoików wsyp po 1/4 łyżeczki gorczycy, następnie dodaj po 2 plasterki marchewki, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 3 krążki cebuli oraz koper. Koper podziel po równo na 6 słoików.
  5. Ułóż pionowo w słoikach ogórki oraz przekładaj je pokrojonym chrzanem i łodygami kopru. Na ich wierzch dodaj po jeszcze jednym plasterku marchewki oraz pozostałe krążki cebuli, dzieląc je równomiernie na słoiki.
  6. Do rondla dodaj cukier, sól oraz ocet. Na końcu dodaj wodę i postaw garnek na średnim ogniu. Niemal stale mieszając, rozpuść wszystkie składniki zalewy i doprowadź ją do wrzenia.
  7. Gorącą zalewą zalewaj słoiki z ogórkami. Od razu po zalaniu zamykaj słoiki nakrętką.
  8. Zakręcone słoiki ustawiaj w dużym garnku z wyłożoną na dnie bawełnianą ściereczką. Ustawiaj słoiki tak, by nie stykały się podczas gotowania.
  9. Do garnka wlej wodę, tak by sięgała połowy słoików. Postaw garnek na ogniu i doprowadź do wrzenia.
  10. Od momentu zagotowania, gotuj całość przez kolejne 10 minut.
  11. Po tym czasie, wyciągnij gorące słoiki na ściereczkę i odwróć do góry dnem. Po wystygnięciu nakrętki powinny się „wciągnąć”, zwykle trwa to około godziny, maksymalnie 2 godzin.
  12. Gotowe przygotowane korniszony odstaw na minimum tydzień w ciemne i chłodne miejsce, np. do piwnicy. Po odstaniu 5-7 dni, ogórki konserwowe są gotowe!

Tradycyjne ogórki konserwowe

ogórki konserwowe
ogórki konserwowe
ogórki konserwowe
ogórki konserwowe
ogórki konserwowe
ogórki konserwowe

MIEJ POD RĘKĄ


  • 6 szklanych słoików po ok. 300 ml,
  • mały garnek, najlepiej rondel,
  • duży garnek z pokrywką i bawełnianą ścierką,

CENNE RADY


Warto ogórki konserwowe przygotować w mniejszych słoiczkach. Czasami np. do sałatki potrzebujemy tylko 2-3 korniszonów, dlatego reszta ogórków, która zostanie w dużym słoiku staje się problemem. Trzeba je szybko zjeść, by się nie zepsuły.

SPOSÓB PODANIA


Ogórki konserwowe to zarówno doskonały dodatek do dań głównych jako jeden z półproduktów do wielu innych dań.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl