Zupa gulaszowa – treściwa i aromatyczna
Jeżeli szukasz, prostego w przygotowaniu, lubianego i smacznego dania, które koniecznie musi być sycące, to dobrze trafiłeś. Zupa gulaszowa to wybór idealny. Smaczna, aromatyczna i zaspokoi głód nawet największego głodomora.
Ta zupa to mieszanka mięsa, dużej ilości warzyw i pieczarek. Każdy kto ją jadł choć raz, przyzna że można się nią bez problemu najeść. A z racji, że jest intensywnie paprykowa, przyjemnie słodka i lekko ostra, smakuje niemal każdemu. To również idealna propozycja obiadowa na wakacyjny lub weekendowy wyjazd. Łatwo ją odgrzejesz i szybko i skutecznie zaspokoisz swój głód. Polecam spróbować!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 1 kg mięsa wieprzowego (u mnie byłą to łopatka),
- 500 g pieczarek,
- 400 ml przecieru pomidorowego,
- 2 czerwone papryki,
- 2 duże cebule,
- pół dużego selera lub jeden mały,
- 3 średnie marchewki,
- 1 średni por (tylko zielona część),
- 1 ząbek czosnku,
- 5 ogórków konserwowych,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziela angielskie,
- 2 litry wody,
- 150 ml mleka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- olej do smażenia,
- kilka ziaren kwasku cytrynowego lub kilka kropel soku z cytryny,
- 5 łyżeczek przyprawy do gulaszu, przygotowanej według mojego przepisu,
- sól, pieprz, cukier
(ilość produktów dla przygotowania 10 porcji)
WYKONANIE
- Cebule obierz i pokrój w półplasterki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i następnie dodaj pokrojoną cebulę. Podsmaż przez 3 minuty i wrzuć do garnka.
- Mięso pokrój w grubą kostkę. Na patelnię dodaj kolejne 2 łyżki oleju a następnie dodaj pokrojone mięso. Mięso smaż do momentu aż nie wyparuje z niego cały płyn. Po tym czasie dopraw mięso przyprawą do gulaszu i smaż, często mieszając przez kolejne 2 minuty. Po tym czasie przerzuć mięso do garnka.
- W czasie gdy smaży się mięso pokrój warzywa. Marchewkę i pietruszkę pokrój w ćwierć plasterki, paprykę w średniej wielkości kostkę, pora (tylko zieloną część) w paski grubości pół centymetra a korzeń selera w kostkę, podobną wielkością do pokrojonej marchewki. Wszystko wrzucaj do miski.
- Do garnka w którym są już podsmażona cebula i mięso, wlej wodę i przecier pomidorowy. Dodaj pokrojone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i 1 łyżeczkę soli. Całość postaw na ogniu i doprowadź do wrzenia. Od momentu zagotowania, gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut.
- W czasie gdy gotuje się zupa gulaszowa w garnku, przygotować należy pieczarki. Umyj je, osusz a następnie pokrój w plasterki.
- Na patelni po smażeniu mięsa, rozgrzej 2 łyżki oleju i dodaj pokrojone pieczarki. Pieczarki posól solidną szczyptą soli, szczyptą mielonego pieprzu i kilkoma ziarnami kwasku cytrynowego (ew. kilkoma kroplami soku z cytryny). Pieczarki smaż do momentu, aż nie odparuje cała woda.
- Po pół godziny gotowania zupy, dodaj do niej podsmażone pieczarki. Ponownie przykryj ją pokrywką i gotuj kolejne 30 minut na małym ogniu.
- Po tym czasie zupę zestaw z ognia. W przygotowanego naczynia wsyp mąkę i dodaj mleko. Wymieszaj za pomocą trzepaczki i powoli, małymi porcjami dodawaj zupę. Każdą porcję zupy dokładnie wymieszaj. Po kilkukrotnym dodaniu zupy, całą zawartość naczynia wlej do garnka z zupą. Całość dokładnie rozprowadź.
- Na koniec do zupy dodaj pokrojone w ćwierć plasterki ogórki konserwowe.
- Ostatnią czynnością jest doprawienie zupy solą, pieprzem i cukrem. Zupa gulaszowa gotowa!
Zupa gulaszowa – treściwa i aromatyczna
MIEJ POD RĘKĄ
- duży garnek,
- dużą patelnię,
- średnią miskę,
- niewielkie naczynie lub kubek,
CENNE RADY
Zupa gulaszowa to danie, które możesz długo przechowywać i wyciągnąć w godzinie, gdy będzie ona potrzebna. Zupę możesz zamrozić lub spasteryzować w słoikach. Szczególnie ten drugi sposób może być przydatny, gdy chcemy ją zabrać ze sobą na weekendowy wypad lub urlop.
SPOSÓB PODANIA
Zupa gulaszowa doskonale smakuje bez żadnych dodatków. Są tacy co podają ją z chlebem, jednak ta przygotowana według tego przepisu jest wystarczająco syta i w mojej opinii, chleba nie potrzebuje.
polecane PRZEPISY
Super smaki.