zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa

Co to jest za zupa! Smak lata zamknięty na talerzu, taka właśnie jest zupa kalafiorowa. Doskonała latem ale równie smaczna zimą, przygotowana z mrożonych warzyw. Bogactwo warzyw, mięsny wywar i uwielbiany przeze mnie koperek, to mieszanka idealna do tego, by powstała z niej przepyszna zupa.

Korzystaj gdy sezon na świeże jest w pełni, wtedy smakuje ona najbardziej. Z moim przepisem przygotowanie tej zupy to prościzna. Przekonaj się w swojej kuchni!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 1 mały kalafior,
  • 600 mięsa z kurczaka (1 filet, udko, porcja rosołowa),
  • 3 duże ziemniaki,
  • 1 średnia marchewka,
  • 1 mały korzeń pietruszki,
  • 1 mała cebula,
  • 1 mały por (zielona część),
  • 2 łyżeczki soli,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • 5 ziaren pieprzu,
  • 2 gałązki świeżego lubczyku (lub pół łyżeczki suszonego lubczyku),
  • 100 ml mleka,
  • 1,5 litra wody,
  • pęczek koperku

(ilość produktów dla przygotowania 8-10 porcji)

WYKONANIE


  1. Do przygotowanego garnka włożyć kawałki kurczaka, wcześniej opłukane i zalać je 1,5 litra wody. Dodaj 1 łyżeczkę soli i postawić na średnim ogniu. Zagotować. Tuż przed wrzeniem zebrać szum za pomocy małego sitka lub szumówki.
  2. Dodaj do garnka gałązki lubczyku, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz i obraną cebulę w całości. Gotuj całość na małym ogniu przez 30 minut, koniecznie pod przykryciem.
  3. W czasie gdy wywar się gotuje pokrój warzywa. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obierz i pokrój; marchewkę i pietruszkę w kostkę (ćwierć plasterki) a ziemniaki w centymetrową kostkę.
  4. Kalafiora podziel na małe różyczki.
  5. Pora przekrój na pół wzdłuż i pokrój w paski.
  6. Gdy wywar się ugotuje, dodaj do garnka wszystkie pokrojone warzywa. Dodaj 1 łyżeczkę soli i ponownie doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 25 minut.
  7. Po upływie czasu, wyciągnij z zupy mięso i odłóż na talerz.
  8. Zupę trzeba teraz zabielić, dlatego dodaj do niej 100 ml mleka i dokładnie wymieszaj.
  9. Koperek poszatkuj i dodaj do zupy. Wymieszaj i włóż do garna z powrotem mięso (tak jak lubisz, czyli w całości lub podzielone na mniejsze kawałki i obrane z kości). Zupa kalafiorowa jest gotowa.

Zupa kalafiorowa

zupa kalafiorowa
zupa kalafiorowa
zupa kalafiorowa

MIEJ POD RĘKĄ


  • duży garnek,
  • małe sitko lub szumówkę,
  • średnią miskę,
  • duże sito,
  • głęboki talerz,

CENNE RADY


Zupa kalafiorowa wychodzi najlepsza latem, gdy dostępne są świeże warzywa i zioła. Wersja zimowa najlepsza będzie z warzyw mrożonych.

SPOSÓB PODANIA


Zupę podawaj w głębokim talerzu lub miseczce. Dodaj do każdej porcji odrobinę mięsa.

Latem możesz serwować tą zupę nie gorącą a letnią, smakuje równie dobrze a nie potęguje wszechogarniającego gorąca.

Niektórzy traktują zupę jako pierwsze danie. Jeżeli szukasz pomysłu na „drugie” zajrzyj do kategorii dania główne.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl