Zupa z dyni dla dziecka [12 m+]

zupa z dyni obiad dla rocznego dziecka
  • Marcin
  • 23 marca 2020

Przyznam się, że nie jestem wielkim fanem dyni, dlatego podchodziłem do niej sceptycznie jeżeli chodzi o mojego synka. To był błąd, nie wiem czy wszystkie dzieci tak uwielbiają dynie czy tylko mój mały brzdąc ale na prawdę na widok czegokolwiek z dyni się trzęsie. Tak powstała właśnie ta zupa z dyni, dedykowana wręcz niemowlakom. Prosta, szybka i wręcz pochłaniana przez moją pociechę. Spróbujcie sami i napiszcie, czy waszym małym urwisom również tak smakuje.

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • pół perliczki (można zamiast perliczki użyć około 500 g dowolnego mięsa drobiowego),
  • skrzydełko z kaczki (lub zamiennie dwa skrzydełka z kurczaka),
  • pół małej dyni,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 mały seler,
  • 1 mały por,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 2 łyżki pokrojonego koperku,
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
  • 2 litry wody,
  • 1 batat (opcjonalnie)

(ilość produktów dla przygotowania 8-10 porcji)

zupa z dyni
zupa z dyni
zupa z dyni
zupa z dyni obiad dla rocznego dziecka

WYKONANIE


Zupa z dyni dla dziecka [12 m+]

  1. Mięso umyć pod bieżącą, zimną wodą. Włożyć do garnka, zalać dwoma litrami wody i dodać sól. Zagotować na średnim ogniu i tuż przed wrzeniem, za pomocą łyżki cedzakowej tzw. szumówki lub małego, gęstego sitka zebrać szum.
  2. W małym garnku ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Przygotuj włoszczyznę – obierz dwie marchewki, pietruszkę, seler i pora, następnie pokrój je na większe kawałki (około 3-5 cm). Dodatkowo obierz cebulę oraz czosnek, pozostaw je w całości.
  4. Gdy zbierzesz szum, dodaj do wywaru przygotowaną włoszczyznę, cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i lubczyk. Garnek przykryj i gotuj całość na małym ogniu przez 30 minut.
  5. W czasie kiedy wywar się gotuje przygotuj kolejne składniki. Ziemniaki obierz i pokrój w duże kawałki, dzieląc ziemniaka na 8-10 części. Następnie obierz dynię ze skóry i podziel ją na 4 części. Trzy z nich pokrój na duże kawałki, wielkości wcześniej pokrojonego ziemniaka. Pozostałą 1/4 dyni, pokrój w drobną kostkę.
  6. Obierz ostatnią marchewkę i pokrój ją w drobną kostkę, analogicznie jak dynię. Opcjonalnie obierz ze skóry batata i pokój w drobną kostkę tak jak wcześniej marchewkę.
  7. Po upływie 30 minut gotowania się wywaru, do garnka dodaj pokrojone w dużą kostkę ziemniaki i dynie. Przykryj pokrywką i gotuj od momentu zagotowania przez 25 minut.
  8. Po tym czasie wyciągnij z wywaru mięso na talerz a pozostałe warzywa z wywaru przełóż do wysokiego naczynia do blendowania. Wyciągnij z warzyw przyprawy (ziele angielskie, liście laurowe i pieprz). Wyciągając zawartość wywaru pomóż sobie łyżką cedzakową. Zostaw na kilka minut do ostygnięcia.
  9. Do odcedzonego wywaru wrzuć pokrojone w drobną kostkę marchewkę, dynie, opcjonalnie batata i pokrojony koperek. Przykryj garnek i gotuj na średnim ogniu przez 30 minut, od momentu zagotowania.
  10. Warzywa z wywaru, przygotowane do zblendowania, zblenduj na gładką masę. Mięso oddziel od kości i skór, a następnie pokrój w drobną kostkę. Dodaj do zblendowanych warzyw i wymieszaj.
  11. Gdy ugotują się drobno pokrojone warzywa, odlej połowę wywaru do osobnego naczynia czy garnka. Do reszty dodawaj kolejne składniki: zblendowane warzywa z mięsem i ugotowaną kaszę jaglaną. Zamieszaj całość.
  12. Na końcu dodawaj stopniowo odlany wcześniej wywar by otrzymać pożądaną gęstość. Z podanych proporcji powinna wyjść idealna konsystencja, jednak wielkość i ilość produktów może być różna co może nam zupę za bardzo rozwodnić.
  13. Po wymieszaniu, zupa z dyni jest gotowa do podania!

MIEJ POD RĘKĄ

  • średni garnek,
  • mały garnek,
  • wysokie naczynie do blendowania,
  • talerz na mięso z wywaru,
  • łyżkę cedzakową,
  • łyżkę cedzakową tzw. “szumówkę” lub małe, gęste sitko,
  • nóż i deska do krojenia,
  • blender

CENNE RADY

Zupa z dyni przygotowana według mojego przepisu jest doskonała do mrożenia i podania w późniejszym czasie. Mrożoną zupę możesz wykorzystać nawet za miesiąc jako obiadek dla twojego dziecka.

SPOSÓB PODANIA

Zupa z dyni, jak prawie każda serwowana naszym pociechom nie potrzebuje żadnych dodatków, sama w sobie jest wystarczająco treściwa i syta oraz bogata w różne składniki.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!