Zupa z zielonych warzyw dla dzieci [12m+]
Zielone warzywa to cenne źródło witamin dla każdego a w szczególności dziecka. Dlatego w menu naszej pociechy pojawiła się zupa z zielonych warzyw dla dzieci, która jest bogactwem tego co w nich najlepsze. Oczywiście zielone warzywa po za zaletami mają i swoje za uszami (mogą powodować zaparcia), dlatego my wprowadziliśmy ją dopiero po 12 m. życia.
oznaczenia
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga
SKŁADNIKI
- 350 g mięsa drobiowego (u mnie była to perliczka)
- 250 g świeżego szpinaku baby
- 2 małe cukinie
- 1 duży zielony ogórek
- 6 brukselek
- 1 mały por
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 średnie marchewki
- 2 średnia pietruszka
- 1 mały seler
- 4 średnie ziemniaki
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- koperek
- trochę soli
- 150 g makaronu nitki
(ilość produktów dla przygotowania 10-12 porcji)
WYKONANIE
- Zupa z zielonych warzyw dla dzieci to dane złożone. Kolejność postępowania jest tutaj istotna aby nie stracić cennych mikroskładników. Pracę rozpocznij od przygotowania włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por) do wywaru. Warzywa dokładnie umyj i pokój na średnie cząstki.
- Mięso umyj i włóż do średniego garnka, dodaj odrobinę soli i zagotuj. Zbierz szum, dopiero potem do wywaru dodaj liście laurowe, ziele angielskie, obraną cebulę w całości, obrany ząbek czosnku, obraną brukselkę, lubczyk oraz przygotowaną włoszczyznę.
- Gotuj całość pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut.
- Obierz ziemniaki, przekrój na pół a następnie pokrój w plasterki o grubości około 1 cm. Dodaj do zupy i gotuj dalej 20 minut.
- Po tym czasie wyciągnij z wywaru mięso oraz liście laurowe i ziele angielskie.
- Cukinię obierz ze skóry, podobnie ogórka; przekrój na ćwiartki wzdłuż, wykrój pestki i pokrój w plasterki.
- Do zupy dodaj cukinię, ogórka i szpinak. Gotuj na małym ogniu 30 minut.
- W osobnym garnku ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tylko że bez dodawania soli. Odcedź gotowy na sicie.
- Po 30 minutach gotowania nasza zupa z zielonych warzyw dla dzieci gotowa jest na blendowanie. Najpierw jednak odcedź warzywa od bulionu, który odlej do osobnego naczynia (nie wylewaj!).
- Jedną pietruszkę i jedną marchewkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Wsyp do małego garnka i zalej bulionem, tak by tylko wszystko znalazło się w bulionie. Gotuj na małym ogniu przez 35 minut.
- Odcedzone warzywa zblenduj na gładką masę. Jeżeli jest za gęsta dolej trochę bulionu.
- Mięso oddziel od kości. Pokrój na drobniejsze kawałki.
- Odcedzony makaron wsyp do zblendowanych warzyw i poszatkuj go blenderem na drobniejsze kawałki.
- Do blendy dodaj mięso oraz ugotowane warzywa, pokrojone w drobną kostkę. Dodaj 2 łyżki oleju i wszystko dokładnie wymieszaj. Jeżeli zupa wychodzi zbyt gęsta, dolewaj bulionu, którym możesz regulować gęstość całości.
- Nasza zupa z zielonych warzyw dla dzieci jest gotowa.
Zupa z zielonych warzyw dla dzieci [12m+]
MIEJ POD RĘKĄ
- duży garnek
- 2 małe garnki
- naczynie do zlania wywaru
- blender
CENNE RADY
Do ugotowania dań dla dzieci najlepiej korzystać z ekologicznych warzyw i mięsa, najlepiej prosto od rolnika. Takie warzywa i mięso możesz również mrozić, by móc z nich korzystać trochę dłużej.
SPOSÓB PODANIA
Wystarczy nałożyć do miseczki i gotowe.
Subscribe
0 komentarzy
Oldest