Zupa z zielonych warzyw dla dzieci [12m+]

Zupa z zielonych warzyw dla dzieci [12m+]
  • Marcin
  • 19 stycznia 2020

Zielone warzywa to cenne źródło witamin dla każdego a w szczególności dziecka. Dlatego w menu naszej pociechy pojawiła się zupa z zielonych warzyw dla dzieci, która jest bogactwem tego co w nich najlepsze. Oczywiście zielone warzywa po za zaletami mają i swoje za uszami (mogą powodować zaparcia), dlatego my wprowadziliśmy ją dopiero po 12 m. życia.

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 350 g mięsa drobiowego (u mnie była to perliczka)
  • 250 g świeżego szpinaku baby
  • 2 małe cukinie
  • 1 duży zielony ogórek
  • 6 brukselek
  • 1 mały por
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 średnie marchewki
  • 2 średnia pietruszka
  • 1 mały seler
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • koperek
  • trochę soli
  • 150 g makaronu nitki

(ilość produktów dla przygotowania 10-12 porcji)

zupa z zielonych warzyw dla dzieci
zupa z zielonych warzyw dla dzieci
zupa z zielonych warzyw dla dzieci
zupa z zielonych warzyw dla dzieci
zupa z zielonych warzyw dla dzieci
zupa z zielonych warzyw dla dzieci
zupa z zielonych warzyw dla dzieci
zupa z zielonych warzyw dla dzieci
zupa z zielonych warzyw dla dzieci obiad dla rocznego dziecka

WYKONANIE


Zupa z zielonych warzyw dla dzieci [12m+]

  1. Zupa z zielonych warzyw dla dzieci to dane złożone. Kolejność postępowania jest tutaj istotna aby nie stracić cennych mikroskładników. Pracę rozpocznij od przygotowania włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por) do wywaru. Warzywa dokładnie umyj i pokój na średnie cząstki.
  2. Mięso umyj i włóż do średniego garnka, dodaj odrobinę soli i zagotuj. Zbierz szum, dopiero potem do wywaru dodaj liście laurowe, ziele angielskie, obraną cebulę w całości, obrany ząbek czosnku, obraną brukselkę, lubczyk oraz przygotowaną włoszczyznę.
  3. Gotuj całość pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut.
  4. Obierz ziemniaki, przekrój na pół a następnie pokrój w plasterki o grubości około 1 cm. Dodaj do zupy i gotuj dalej 20 minut.
  5. Po tym czasie wyciągnij z wywaru mięso oraz liście laurowe i ziele angielskie.
  6. Cukinię obierz ze skóry, podobnie ogórka; przekrój na ćwiartki wzdłuż, wykrój pestki i pokrój w plasterki.
  7. Do zupy dodaj cukinię, ogórka i szpinak. Gotuj na małym ogniu 30 minut.
  8. W osobnym garnku ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tylko że bez dodawania soli. Odcedź gotowy na sicie.
  9. Po 30 minutach gotowania nasza zupa z zielonych warzyw dla dzieci gotowa jest na blendowanie. Najpierw jednak odcedź warzywa od bulionu, który odlej do osobnego naczynia (nie wylewaj!).
  10. Jedną pietruszkę i jedną marchewkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Wsyp do małego garnka i zalej bulionem, tak by tylko wszystko znalazło się w bulionie. Gotuj na małym ogniu przez 35 minut.
  11. Odcedzone warzywa zblenduj na gładką masę. Jeżeli jest za gęsta dolej trochę bulionu.
  12. Mięso oddziel od kości. Pokrój na drobniejsze kawałki.
  13. Odcedzony makaron wsyp do zblendowanych warzyw i poszatkuj go blenderem na drobniejsze kawałki.
  14. Do blendy dodaj mięso oraz ugotowane warzywa, pokrojone w drobną kostkę. Dodaj 2 łyżki oleju i wszystko dokładnie wymieszaj. Jeżeli zupa wychodzi zbyt gęsta, dolewaj bulionu, którym możesz regulować gęstość całości.
  15. Nasza zupa z zielonych warzyw dla dzieci jest gotowa.

MIEJ POD RĘKĄ

  • duży garnek
  • 2 małe garnki
  • naczynie do zlania wywaru
  • blender

CENNE RADY

Do ugotowania dań dla dzieci najlepiej korzystać z ekologicznych warzyw i mięsa, najlepiej prosto od rolnika. Takie warzywa i mięso możesz również mrozić, by móc z nich korzystać trochę dłużej.

SPOSÓB PODANIA

Wystarczy nałożyć do miseczki i gotowe.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!