zupka gulaszowa

Zupka gulaszowa z kaszą jaglaną [10m+]

Zupka gulaszowa to kolejna moja propozycja dla najmniejszych smakoszy. Jest sycąca, bogata w warzywa i z dodatkiem kaszy jaglanej. Ja opisałem ją jako dla dziecka od 10 miesiąca w górę, mimo, że mój brzdąc jadł ją około 12 miesiąca. Tak naprawdę sami musicie ocenić, co wasze dziecko powinno jeść. Tutaj też wiek 12 miesięcy, podyktowany jest tym, że w zupie są większe składniki, które nieprzyzwyczajone dziecko do gryzienia może połknąć i się zakrztusić. Oby nie! Zapraszam jednak do skorzystania z mojego przepisu – nie zawiedziecie się!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 200 g schabu wieprzowego,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 mały por,
  • 1 mały seler,
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • 1,5 litra wody,
  • 300 ml przecieru pomidorowego,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • pół łyżeczki suszonego lubczyku,
  • 150 g kaszy jaglanej,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

(ilość produktów dla przygotowania 10-12 porcji)

WYKONANIE


  1. W pierwszej kolejności umyj i obierz włoszczyznę. Następnie pokrój ją w duże kawałki (oprócz jednej całej marchewki i połowy selera)(u mnie wykorzystałem mrożone warzywa z domowego ogródka). Podobnie zrób z ziemniakami (jednego pozostaw).
  2. Cebulę obierz, jedną połowę pokrój w kostkę i dodaj do włoszczyzny. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do miski z włoszczyzną.
  3. Paprykę umyj i przekrój na pół. Włóż ją do nasmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Nagrzej piekarnik do temperatury 220 stopni w trybie grzania od góry. Gdy piekarnik będzie już miał pożądaną temperaturę, włóż do niego paprykę. Opiekaj do zczernenia skórki, czyli około 40 minut.
  4. Do średniego garnka wlej wodę (1,5 litra), dodaj schab pokrojony w plastry i zagotuj. Na chwilę przed wrzeniem zbierz szum z powierzchni wody.
  5. W czasie, gdy wywar się będzie zagotowywał, obierz pozostałego jednego ziemniaka i marchewkę. Pokrój je oraz resztę selera w drobną kostkę.
  6. Po zagotowaniu, do wywaru dodaj pokrojoną w duże kawałki włoszczyznę oraz dodane do niej wcześniej cebulę i czosnek. Dodaj lubczyk, ziele angielskie i liście laurowe. Całość gotuj pod przykryciem 40 minut na małym ogniu.
  7. Gdy papryka zczernieje wyciągnij ją z piekarnika, odstaw by chwilę wystygła.
  8. Po upływie 40 minut wywar zestaw na chwilę z ognia. Wyciągnij z niego mięso oraz odlej część bulionu (około 500 ml). Następnie dodaj do całości przecier pomidorowy, zagotuj i dalej gotuj około 10 minut na małym ogniu.
  9. Do małego garnka wsyp pokrojone w kostkę warzywa (marchewkę, ziemniaka i seler) i zalej je odlanym wcześniej bulionem. Postaw na ogniu i gotuj na średnim gazie przez 30 minut.
  10. Następnie lekko ostudzoną paprykę obierz ze skóry, która powinna łatwo odchodzić. Dalej pokrój ją w drobną kostkę.
  11. W małym garnku zagotuj wodę. Ugotuj kaszę jaglaną według instrukcji a następnie pozostaw ugotowaną do ostygnięcia.
  12. Po upływie 30 minut gotowania drobno pokrojonych warzyw, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę do nich. Przykryj i gotuj kolejne 10 minut.
  13. Mięso wyciągnięte z bulionu, gdy lekko ostygnie pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do średniego garnka. Następnie całość zblenduj.
  14. Do zblendowanego bulionu dodaj ugotowaną kaszę jaglaną oraz ugotowane warzywa, pokrojone w małą kostkę. Do całości dodaj olej rzepakowy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wywar od gotowania warzyw z małego garnka dolewaj stopniowo, kontrolując jednocześnie gęstość zupy. Gdy będzie już wystarczająco gęsta nie dolewaj więcej bulionu.
  15. Tak przygotowana zupka gulaszowa jest gotowa do podania!

Zupka gulaszowa z kaszą jaglaną [10m+]

zupka gulaszowa
zupka gulaszowa
zupka gulaszowa
zupka gulaszowa
zupka gulaszowa

MIEJ POD RĘKĄ


  • naczynie żaroodporne,
  • średni garnek,
  • 2 małe garnki,
  • blender,

CENNE RADY


Zupka gulaszowa idealnie nadaje i się do mrożenia i wykorzystania za kilka dni.

SPOSÓB PODANIA


Zupka gulaszowa, jak inne podobne dania dla dzieci w tym wieku nie wymaga żadnych dodatków. Sama w sobie jest treściwa, sycąca i zawierająca wiele zdrowych składników.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zuzanna
Zuzanna
3 lat temu

Niestety w przepisie nie jest podane ile użyć wody oraz przecieru pomidorowego 🙁

Ann
Ann
3 lat temu

Jak to twoje dziecie w wieku 10 miesiecy je taka zupe samodzielnie?

logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl