Zupka gulaszowa z kaszą jaglaną [10m+]
Zupka gulaszowa to kolejna moja propozycja dla najmniejszych smakoszy. Jest sycąca, bogata w warzywa i z dodatkiem kaszy jaglanej. Ja opisałem ją jako dla dziecka od 10 miesiąca w górę, mimo, że mój brzdąc jadł ją około 12 miesiąca. Tak naprawdę sami musicie ocenić, co wasze dziecko powinno jeść. Tutaj też wiek 12 miesięcy, podyktowany jest tym, że w zupie są większe składniki, które nieprzyzwyczajone dziecko do gryzienia może połknąć i się zakrztusić. Oby nie! Zapraszam jednak do skorzystania z mojego przepisu – nie zawiedziecie się!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 200 g schabu wieprzowego,
- 1 czerwona papryka,
- 1 mały por,
- 1 mały seler,
- 2 marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1 średnia cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 4 średnie ziemniaki,
- 1,5 litra wody,
- 300 ml przecieru pomidorowego,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- pół łyżeczki suszonego lubczyku,
- 150 g kaszy jaglanej,
- 4 łyżki oleju rzepakowego
(ilość produktów dla przygotowania 10-12 porcji)
WYKONANIE
- W pierwszej kolejności umyj i obierz włoszczyznę. Następnie pokrój ją w duże kawałki (oprócz jednej całej marchewki i połowy selera)(u mnie wykorzystałem mrożone warzywa z domowego ogródka). Podobnie zrób z ziemniakami (jednego pozostaw).
- Cebulę obierz, jedną połowę pokrój w kostkę i dodaj do włoszczyzny. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do miski z włoszczyzną.
- Paprykę umyj i przekrój na pół. Włóż ją do nasmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Nagrzej piekarnik do temperatury 220 stopni w trybie grzania od góry. Gdy piekarnik będzie już miał pożądaną temperaturę, włóż do niego paprykę. Opiekaj do zczernenia skórki, czyli około 40 minut.
- Do średniego garnka wlej wodę (1,5 litra), dodaj schab pokrojony w plastry i zagotuj. Na chwilę przed wrzeniem zbierz szum z powierzchni wody.
- W czasie, gdy wywar się będzie zagotowywał, obierz pozostałego jednego ziemniaka i marchewkę. Pokrój je oraz resztę selera w drobną kostkę.
- Po zagotowaniu, do wywaru dodaj pokrojoną w duże kawałki włoszczyznę oraz dodane do niej wcześniej cebulę i czosnek. Dodaj lubczyk, ziele angielskie i liście laurowe. Całość gotuj pod przykryciem 40 minut na małym ogniu.
- Gdy papryka zczernieje wyciągnij ją z piekarnika, odstaw by chwilę wystygła.
- Po upływie 40 minut wywar zestaw na chwilę z ognia. Wyciągnij z niego mięso oraz odlej część bulionu (około 500 ml). Następnie dodaj do całości przecier pomidorowy, zagotuj i dalej gotuj około 10 minut na małym ogniu.
- Do małego garnka wsyp pokrojone w kostkę warzywa (marchewkę, ziemniaka i seler) i zalej je odlanym wcześniej bulionem. Postaw na ogniu i gotuj na średnim gazie przez 30 minut.
- Następnie lekko ostudzoną paprykę obierz ze skóry, która powinna łatwo odchodzić. Dalej pokrój ją w drobną kostkę.
- W małym garnku zagotuj wodę. Ugotuj kaszę jaglaną według instrukcji a następnie pozostaw ugotowaną do ostygnięcia.
- Po upływie 30 minut gotowania drobno pokrojonych warzyw, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę do nich. Przykryj i gotuj kolejne 10 minut.
- Mięso wyciągnięte z bulionu, gdy lekko ostygnie pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do średniego garnka. Następnie całość zblenduj.
- Do zblendowanego bulionu dodaj ugotowaną kaszę jaglaną oraz ugotowane warzywa, pokrojone w małą kostkę. Do całości dodaj olej rzepakowy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wywar od gotowania warzyw z małego garnka dolewaj stopniowo, kontrolując jednocześnie gęstość zupy. Gdy będzie już wystarczająco gęsta nie dolewaj więcej bulionu.
- Tak przygotowana zupka gulaszowa jest gotowa do podania!
Zupka gulaszowa z kaszą jaglaną [10m+]
MIEJ POD RĘKĄ
- naczynie żaroodporne,
- średni garnek,
- 2 małe garnki,
- blender,
CENNE RADY
Zupka gulaszowa idealnie nadaje i się do mrożenia i wykorzystania za kilka dni.
SPOSÓB PODANIA
Zupka gulaszowa, jak inne podobne dania dla dzieci w tym wieku nie wymaga żadnych dodatków. Sama w sobie jest treściwa, sycąca i zawierająca wiele zdrowych składników.
polecane PRZEPISY
Niestety w przepisie nie jest podane ile użyć wody oraz przecieru pomidorowego 🙁
O! pardon:) Musiałem przegapić przy przepisywaniu… Dobrze jest jednak mieć jeszcze robocze notatki do których można się cofnąć:) Przepis uzupełniony, pozdrawiam serdecznie:)
Jak to twoje dziecie w wieku 10 miesiecy je taka zupe samodzielnie?
Cześć:) Opis 10m+ oznacza, że danie zawiera produkty i składniki, które można podać dziecku w takim właśnie wieku, zgodnie z zasadami stopniowego rozszerzania diety. Nie oznacza to, że mój synek już wtedy pałaszował ją samodzielnie:) Jak dobrze pamiętam, mały zaczął próbować jeść samodzielnie około 13-14 miesiąca i nauka trochę trwała:)