Zupka pomidorowa dla dzieci [9m+]
Zupka pomidorowa to jedna z ulubionych zupek naszych dzieci. Smaczna a do tego zdrowa, no i można zacząć ją podawać naszym pociechą bardzo wcześnie, bo praktycznie już od 6 miesiąca życia. Mój przepis, z racji że jest trochę warzyw pokrojonych w kostkę raczej polecam trochę starszym dzieciom. Myślę że tak od 9 miesiąca, choć każdy powinien podejść do tego indywidualnie, patrząc na swoją pociechę. Zatem poznajcie zupkę pomidorową w moim wydaniu.
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 400 ml przecieru pomidorowego (najlepiej domowego),
- 1 filet z piersi kurczaka,
- 4 ziemniaki,
- 3 średnie marchewki,
- 2 małe pietruszki,
- 1 mały seler,
- 1 mały por,
- 1 średnia cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 liść laurowy,
- 1 ziele angielskie,
- pół łyżeczki lubczyku,
- 125 g makaronu nitki,
- około 2 litry wody na wywar + woda do ugotowania makaronu
(ilość produktów dla przygotowania 8-10 porcji)
WYKONANIE
- Do średniego garnka wlej wodę i wrzuć do niej umyty i oczyszczony z błon filet z kurczaka. Podgrzewaj aż do wrzenia. Tuż przed zagotowaniem zbierz gromadzący się na powierzchni wody „szum”, najlepiej łyżką szumówką lub niewielkim sitkiem.
- W czasie kiedy woda z mięsem w garnku się podgrzewa, przygotuj warzywa. Obierz ziemniaki i pokrój w dosyć duże kawałki, dalej obierz cebulę i czosnek; pozostaw je w całości. Obierz marchewkę, pietruszkę, seler i por. Por pokrój w paski, seler w kawałki podobne do kawałków ziemniaków. Dwie marchewki i jedną pietruszkę pokrój w duże kawałki, pozostałą jedną marchewkę i jedną pietruszkę pokrój w drobną kostkę. (ja stosowałem mrożoną włoszczyznę, którą dostałem latem od swojej mamy i babci. Obrałem i pokroiłem ją przed mrożeniem, dlatego przygotowując zupkę tylko je rozmroziłem).
- Gdy zbierzesz szum z wywaru, dodaj do niego wszystkie warzywa pokrojone w duże kawałki, oprócz ziemniaków oraz cebulę i czosnek. Dodaj do garnka liść laurowy, ziele angielskie i lubczyk. Gotuj wszystko na niewielkim ogniu przez 20 minut, pod przykryciem.
- To upływie 20 minut dodaj pokrojone ziemniaki, dalej gotuj pod przykryciem kolejne 30 minut.
- Gdy nas wywar już się ugotuje, musimy wyciągnąć z niego mięso, które odstaw na bok do wystygnięcia. Odcedź pozostałe składniki, zlewając wywar do osobnego naczynia.
- Do mniejszego garnka wsyp pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. Zalej wywarem i zagotuj. Gotuj pod przykryciem od momentu zagotowania przez 35 minut na małym ogniu.
- Do osobnego małego garnka wlej wodę i zagotuj. Ugotuj w niej makaron na miękko, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu zalej zimną wodą na 10 minut, a dopiero potem odcedź.
- Z odcedzonych warzyw z wywaru wyciągnij cebulę, liść laurowy i ziele angielskie. Pozostałe warzywa zblenduj na gładką masę. Nasza zupka pomidorowa powoli wchodzi w decydującą fazę.
- Do zblendowanych warzyw wlej przecier pomidorowy. Dodaj odcedzony makaron i zblenduj jeszcze raz, by poszatkować makaron na mniejsze kawałki.
- Ugotowane filety z kurczaka pokrój nożem na drobne kawałeczki. Dodaj do dużego garnka i wymieszaj. Całość postaw jeszcze raz na ogniu, zagotuj i przez kolejne 5 minut gotuj na średnim ogniu, często mieszając. Jeżeli całość jest za gęsta, dolej wywaru – nie dolewaj tylko za dużo, ponieważ za chwilę dodamy jeszcze ugotowane warzywa pokrojone w kostkę z wywarem.
- Gdy nasze warzywa pokrojone w kostkę się ugotują, przelej je do dużego garnka razem z wywarem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Nasza zupka pomidorowa jest już niemal gotowa. Zostało tylko nadanie jej odpowiedniej konsystencji. W tym celu dodawaj do niej, odlany wcześniej wywar i mieszaj całość, sprawdzając przy okazji gęstość.
- Nie musimy wlewać całego wywaru, jeżeli gęstość będzie już właściwa pozostały wywar możemy zostawić sobie do zrobienia innych potrwa. W ten sposób zupka pomidorowa dla najmłodszych jest gotowa.
Zupka pomidorowa dla dzieci [9m+]
MIEJ POD RĘKĄ
- średni garnek
- 2 małe garnki
- sitko lub durszlak
- blender
- łyżka „szumówka” lub małe sitko
- naczynie do odcedzenia wywaru
CENNE RADY
Zupka pomidorowa może być zamrożona i wykorzystana w kolejnych dniach. Wystarczy przelać ją do przygotowanych pojemników, odmierzając odpowiednie porcje i zamrozić.
SPOSÓB PODANIA
Zupka pomidorowa nie wymaga szczególnego podania. Nasze dzieci będą wystarczająco szczęśliwe, gdy dostaną ją na obiad i nie będą oczekiwały żadnych dodatków:)
polecane PRZEPISY