Zupka pomidorowa dla dzieci [9m+]

zupka pomidorowa obiad dla rocznego dziecka
  • Marcin
  • 14 marca 2020

Zupka pomidorowa to jedna z ulubionych zupek naszych dzieci. Smaczna a do tego zdrowa, no i można zacząć ją podawać naszym pociechą bardzo wcześnie, bo praktycznie już od 6 miesiąca życia. Mój przepis, z racji że jest trochę warzyw pokrojonych w kostkę raczej polecam trochę starszym dzieciom. Myślę że tak od 9 miesiąca, choć każdy powinien podejść do tego indywidualnie, patrząc na swoją pociechę. Zatem poznajcie zupkę pomidorową w moim wydaniu.

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 400 ml przecieru pomidorowego (najlepiej domowego),
  • 1 filet z piersi kurczaka,
  • 4 ziemniaki,
  • 3 średnie marchewki,
  • 2 małe pietruszki,
  • 1 mały seler,
  • 1 mały por,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 ziele angielskie,
  • pół łyżeczki lubczyku,
  • 125 g makaronu nitki,
  • około 2 litry wody na wywar + woda do ugotowania makaronu

(ilość produktów dla przygotowania 8-10 porcji)

zupka pomidorowa
zupka pomidorowa
zupka pomidorowa obiad dla rocznego dziecka

WYKONANIE


Zupka pomidorowa dla dzieci [9m+]

  1. Do średniego garnka wlej wodę i wrzuć do niej umyty i oczyszczony z błon filet z kurczaka. Podgrzewaj aż do wrzenia. Tuż przed zagotowaniem zbierz gromadzący się na powierzchni wody “szum”, najlepiej łyżką szumówką lub niewielkim sitkiem.
  2. W czasie kiedy woda z mięsem w garnku się podgrzewa, przygotuj warzywa. Obierz ziemniaki i pokrój w dosyć duże kawałki, dalej obierz cebulę i czosnek; pozostaw je w całości. Obierz marchewkę, pietruszkę, seler i por. Por pokrój w paski, seler w kawałki podobne do kawałków ziemniaków. Dwie marchewki i jedną pietruszkę pokrój w duże kawałki, pozostałą jedną marchewkę i jedną pietruszkę pokrój w drobną kostkę. (ja stosowałem mrożoną włoszczyznę, którą dostałem latem od swojej mamy i babci. Obrałem i pokroiłem ją przed mrożeniem, dlatego przygotowując zupkę tylko je rozmroziłem).
  3. Gdy zbierzesz szum z wywaru, dodaj do niego wszystkie warzywa pokrojone w duże kawałki, oprócz ziemniaków oraz cebulę i czosnek. Dodaj do garnka liść laurowy, ziele angielskie i lubczyk. Gotuj wszystko na niewielkim ogniu przez 20 minut, pod przykryciem.
  4. To upływie 20 minut dodaj pokrojone ziemniaki, dalej gotuj pod przykryciem kolejne 30 minut.
  5. Gdy nas wywar już się ugotuje, musimy wyciągnąć z niego mięso, które odstaw na bok do wystygnięcia. Odcedź pozostałe składniki, zlewając wywar do osobnego naczynia.
  6. Do mniejszego garnka wsyp pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. Zalej wywarem i zagotuj. Gotuj pod przykryciem od momentu zagotowania przez 35 minut na małym ogniu.
  7. Do osobnego małego garnka wlej wodę i zagotuj. Ugotuj w niej makaron na miękko, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu zalej zimną wodą na 10 minut, a dopiero potem odcedź.
  8. Z odcedzonych warzyw z wywaru wyciągnij cebulę, liść laurowy i ziele angielskie. Pozostałe warzywa zblenduj na gładką masę. Nasza zupka pomidorowa powoli wchodzi w decydującą fazę.
  9. Do zblendowanych warzyw wlej przecier pomidorowy. Dodaj odcedzony makaron i zblenduj jeszcze raz, by poszatkować makaron na mniejsze kawałki.
  10. Ugotowane filety z kurczaka pokrój nożem na drobne kawałeczki. Dodaj do dużego garnka i wymieszaj. Całość postaw jeszcze raz na ogniu, zagotuj i przez kolejne 5 minut gotuj na średnim ogniu, często mieszając. Jeżeli całość jest za gęsta, dolej wywaru – nie dolewaj tylko za dużo, ponieważ za chwilę dodamy jeszcze ugotowane warzywa pokrojone w kostkę z wywarem.
  11. Gdy nasze warzywa pokrojone w kostkę się ugotują, przelej je do dużego garnka razem z wywarem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Nasza zupka pomidorowa jest już niemal gotowa. Zostało tylko nadanie jej odpowiedniej konsystencji. W tym celu dodawaj do niej, odlany wcześniej wywar i mieszaj całość, sprawdzając przy okazji gęstość.
  12. Nie musimy wlewać całego wywaru, jeżeli gęstość będzie już właściwa pozostały wywar możemy zostawić sobie do zrobienia innych potrwa. W ten sposób zupka pomidorowa dla najmłodszych jest gotowa.

MIEJ POD RĘKĄ

  • średni garnek
  • 2 małe garnki
  • sitko lub durszlak
  • blender
  • łyżka “szumówka” lub małe sitko
  • naczynie do odcedzenia wywaru

CENNE RADY

Zupka pomidorowa może być zamrożona i wykorzystana w kolejnych dniach. Wystarczy przelać ją do przygotowanych pojemników, odmierzając odpowiednie porcje i zamrozić.

SPOSÓB PODANIA

Zupka pomidorowa nie wymaga szczególnego podania. Nasze dzieci będą wystarczająco szczęśliwe, gdy dostaną ją na obiad i nie będą oczekiwały żadnych dodatków:)

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!