
Sos tzatziki
Sos tzatziki to najprawdopodobniej największy hit ostatnich lat jeżeli chodzi o… grillowanie! Ten grecki sos, bazujący na ogórkach, czosnku, jogurcie i oliwie z oliwek stał się niemal obowiązkowym dodatkiem do dań z grilla. Jest zaletą jest smak, intensywny czosnkowy aromat, łatwość przygotowania i ogólnodostępne składniki. No i najważniejsze, podobno pasuje do wszystkiego:) Poniżej poznacie mój przepis na sos tzatziki, bo prawda jest taka, że każdy przygotowuje go po swojemu, nawet Grecy! Dlatego jeżeli nie jesteście poszukiwaczami oryginalnych receptur (których może w ogóle nie być) a szukacie sprawdzonego przepisu i doskonałego smaku, to doskonale trafiliście!
oznaczenia

SKŁADNIKI
- 300 ml jogurtu naturalnego,
 - 2 ząbki czosnku,
 - 1 ogórek,
 - 2 łyżeczki majonezu,
 - pół łyżeczki musztardy (najlepiej sarepskiej),
 - 1 łyżka oliwy z oliwek,
 - szczypta kwasku cytrynowego,
 - sól, pieprz
 - opcjonalnie do podania koperek,
 
(ilość produktów dla przygotowania 350 ml sosu)
WYKONANIE
- Ogórka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
 - Solidnie posól startego ogórka (ok. 1/3 łyżeczki soli) i odstaw na kilka minut by puścił wodę.
 - W międzyczasie, gdy ogórek „puszcza” przygotuj pozostałe składniki.
 - Do przygotowanej miski włóż jogurt naturalny, majonez i musztardę.
 - Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę wprost do miski z jogurtem.
 - Na koniec dodaj dodaj, najlepiej świeżo zmielony pieprz.
 - Po kilku minutach odciśnij dłonią starte ogórki. Wyciśnij jak najwięcej wody, dzięki czemu sos tzatziki nie zrobi się wodnisty. Odciśnięte ogórki dodaj do miski.
 - Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i gotowe.
 
Sos tzatziki








MIEJ POD RĘKĄ
- miseczkę,
 - praskę do czosnku,
 
CENNE RADY
Nie szukaj oryginalnej receptury na sos tzatziki… Moim zdaniem może być z nią jak np. z pizzą, która w zależności od regionu Włoch wygląda, smakuje i przygotowywana jest inaczej. W gotowaniu chodzi o to by Tobie smakowało, to co właśnie przygotowałeś, dlatego dla mnie musztarda w tym przepisie jest OK a dla kogoś innego będzie kpiną z greckiej receptury… Mi smakuje właśnie tak:)
SPOSÓB PODANIA
Sos tzatziki to dodatek do dań mięsnych lub potraw z grilla, zarówno mięsnych jak i warzywnych. Dla dekoracji możesz posypać go odrobiną koperku.
polecane PRZEPISY

