
Jajecznica z kurkami
Prosta i sezonowa – jajecznica z kurkami. Niby zwyczajna jajecznica, ale to tylko pozory. Kurki z pietruszką w sporej ilości dodają jej niepowtarzalnego smaku. Oczywiście najlepsza w sezonie, choć jeżeli uda Wam się dostać kurki o innej porze roku, smakuje równie doskonale. Spróbujcie a wrócicie do niej nie raz!
oznaczenia
tagi

Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga
SKŁADNIKI
- 4 jajka,
 - 50 g kurek,
 - 40 g masła,
 - 1 mała cebula,
 - pęczek świeżej natki pietruszki,
 - 3 łyżki mleka,
 - sól, pieprz
 
(ilość produktów dla przygotowania 2 porcji)
WYKONANIE
- Przygotuj składniki, jajecznica z kurkami to błyskawiczne danie do przygotowania dlatego dobrze mieć wszystko pod ręką.
 - Zacznij od cebuli. Obierz ją i pokrój w kostkę.
 - Następnie przygotuj kurki. Oczyść z wszelkich niedoskonałości oraz zabrudzeń i pokrój na dosyć duże kawałki. Mniejsze kurki (do 3 cm) zostaw w całości.
 - Na patelni rozgrzej masło i podsmaż przez 1 minutę cebulę. Po tym czasie dodaj kurki i smaż przez kolejne 4-5 minut, tak długo by kurki się podsmażyły i odparowały nadmiar wody.
 - Do miseczki wbij wszystkie jajka. Dodaj mleko i pieprz. Wymieszaj całość przez chwilę, tak by jajka tylko lekko się rozkłóciły (nie powinna wyjść nam jednorodna mieszanina).
 - Na patelnię dodaj rozkłócone jajka. Smaż do ścięcia, często mieszając. Gdy jajka będą prawie gotowe dodaj do jajecznicy dużą szczyptę oraz pokrojoną natkę pietruszki soli i wymieszaj całość. Po 15 sekundach jajecznica z kurkami jest gotowa.
 
Jajecznica z kurkami








MIEJ POD RĘKĄ
- patelnię,
 - miseczkę,
 
CENNE RADY
Kurki uwielbiają pietruszkę i pieprz, dlatego nie żałuj ich przy przygotowywaniu dań z kurkami.
SPOSÓB PODANIA
Jajecznicę z kurkami podawaj od razu po przygotowaniu, by trafiła na stół maksymalnie ciepła. Bardzo dobrze pasuje do niej kawałek chleba z np. domową mielonką.

