Barszcz biały bez zakwasu na kiełbasie
Przepis na szybki barszcz biały bez zakwasu na kiełbasie to nieco oszukana receptura na aromatyczny biały barszcz, będący jedną z charakterystycznych zup dla polskiej kuchni. Trzymając się tradycji biały barszcz to zupa która powstaje na bazie wywaru z wędzonki, zaciągniętego zakwasem z mąki pszennej. Charakteryzuje ją lekko kwaśny smak, intensywny wędzony smak oraz aromat majeranku, jednego z najpopularniejszych ziół nad Wisłą. Okazuje się jednak, że można barszcz biały przygotować w nieco inny sposób, uzyskując bardzo zbliżony smak do pierwowzoru a nie wykorzystując kłopotliwego dla wielu osób zakwasu. Poznajcie przepis mojej mamy na nieco inaczej przygotowany i nietradycyjny barszcz biały bez zakwasu na kiełbasie, którego smak pamiętam doskonale z rodzinnego domu gdzie często gościł na stole!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 1,5 litra wywaru od parzenia wędzonki lub składniki na wywar:
- 1,5 litra wody,
- 300 g wędzonego mięsa wieprzowego, np. boczku, żeberek, kości wędzonych,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka soli,
- 500 g surowej (nieparzonej) białej kiełbasy,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 średnia cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela,
- 5 ziaren pieprzu,
- 1 łyżeczka soli,
- 3 łyżki śmietany 18%,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka chrzanu,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- 1 łyżka soku z cytryny,
(ilość produktów dla przygotowania 7-8 porcji)
WYKONANIE
- Do średniego garnka wlejcie całość wywaru z wędzonki. Jeżeli nie macie gotowego wywaru z wędzonki, przygotujcie go zgodnie z poniższym:
- Do garnka wlejcie odmierzoną ilość zimnej wody. Garnek postawcie na średnim ogniu, dodajcie sól i doprowadźcie wodę niemal do wrzenia (ok. 90 stopni).
- Dodajcie do gorącej wody liście laurowe, ziele angielskie a na końcu wędzone mięso.
- Całość gotujcie nie doprowadzając do wrzenia przez około 30 minut.
- Po tym wyciągnijcie mięso oraz przyprawy. Wywar z parzenia wędzonki jest gotowy.
- Do garnka z wywarem dodajcie obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, cebulę i czosnek a także zioła i przyprawy (ziele angielskie, sól i pieprz).
- Całość zagotujcie i gotujcie pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 35 minut.
- Zestawcie garnek z ognia, dodajcie majeranek oraz białą kiełbasę w całości a następnie zostawcie wszystko bez gotowania na 25 minut.
- Po upływie 25 minut wyciągnijcie wszystko z wywaru oraz odstawcie kiełbasy i marchewki do przestygnięcia.
- W naczyniu wymieszajcie ze sobą śmietanę i mąkę a następnie powoli hartując ją gorącym wywarem (małymi porcjami), przygotujcie zaprawę.
- Przygotowaną i zahartowaną zaprawę wlejcie do garnka i wymieszajcie z wywarem.
- Barszcz biały doprawcie sokiem z cytryny, chrzanem i pieprzem. Dokładnie wymieszajcie.
- Na koniec dodajcie do zupy pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz marchewkę i gotowe!
Barszcz biały bez zakwasu na kiełbasie
MIEJ POD RĘKĄ
- średniej wielkości garnek,
- naczynie o pojemności min. 500 ml,
- mieszadełko kuchenne,
- ewentualnie łyżka cedzakowa, tzw. szumówka,
CENNE RADY
Chrzan dodawajcie do zupy stopniowo, ponieważ w zależności od tego jaki lubicie najbardziej może być on mniej lub bardziej ostry. Właśnie przez to możecie dodać go za dużo psując nieodwracalnie smak zupy. Kiedy dodacie go za mało, zawsze możecie dorzucić go jeszcze trochę uzyskując smak dokładnie taki, na jakim Wam zależy.
SPOSÓB PODANIA
Barszcz biały bez zakwasu na kiełbasie podawać najlepiej z pokrojonymi w plasterki ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. Właśnie tak podany barszcz biały pamiętam z mojego rodzinnego domu. Oczywiście w każdej porcji zupy powinno znaleźć się również kilka plastrów kiełbasy, marchewki a nawet kawałki ugotowanego jajka na twardo.