Bułki maślane
Kolejny z moich smaków dzieciństwa, czyli słodkie bułki maślane! Bardzo często w sobotni poranek lądowały na stole, wcześniej kupione przez mamę na pobliskim rynku. Słodkie, delikatne w smaku i doskonałe nawet z samym masłem! Nie pozostało mi nic innego jak odtworzyć ich smak, ponieważ w Poznaniu ciężko dostać tak smaczne bułki maślane w pobliżu mojego domu. Przepis jest niemal identyczny jak ten na chałkę z kruszonką a gdy do tego dodamy sprawdzone powidła śliwkowe, sukces jest murowany! Spróbujcie a nie pożałujecie:)
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 550 g mąki pszennej,
- 300 ml mleka,
- 60 g cukru,
- 50 g masła,
- 20 g świeżych drożdży,
- pół łyżeczki soli,
- 1 jajko,
(ilość produktów dla przygotowania 8-12 bułek (w zależności od wielkości))
WYKONANIE
Bułki maślane
MIEJ POD RĘKĄ
- dużą miskę,
- mały garnek, najwygodniejszy będzie rondelek,
- stolnicę lub kawałek czystego blatu kuchennego,
- małą miseczkę do jajka,
- pędzelek cukierniczy,
CENNE RADY
Bułki maślane, podobnie jak chałki niestety mają jedną wadę – szybko twardnieją i schną. Na drugi dzień nie są już tak sprężyste i wilgotne, dlatego nie warto piec na raz więcej bułek. By „przedłużyć” świeżość można po wystygnięciu włożyć je do foliowych woreczków, niewiele to pomaga ale zawsze coś daje:)
SPOSÓB PODANIA
Bułki maślane na pewno smakują najlepiej jeszcze ciepłe! Wtedy wystarczy im dosłownie tylko masło, choć oczywiście jeżeli ktoś lubi może je posmarować kremem czekoladowym, miodem lub powidłami śliwkowymi.
polecane PRZEPISY