Domowa tortilla kebab – lepsza niż na mieście
Ile razy jedliście kebaba na mieście? Pewnie parę razy! Zaskoczę Was ale tortilla kebab zrobiona w domu jest równie dobra, a moim zdaniem nawet lepsza! W dodatku, możecie zrobić ją z ulubionych składników. Ten przepis to wersja dla ambitnych, którzy chcą zbliżyć się jak najbardziej do „budkowego” kebaba. Wymaga trochę pracy ale warto spróbować!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- mięso:
- 500 g piersi z kurczaka
- 400 g wołowiny (ja miałem kawałek pręgi)
- marynata:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- pół łyżeczki ziaren kolendry
- pół łyżeczki rozmarynu
- pół łyżeczki białej gorczycy w ziarnach
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu mielonego
- warzywa i dodatki:
- 6 placków tortilli
- pół główki sałaty lodowej
- pół czerwonej cebuli
- kawałek świeżego ogórka
- 3 pomidorki koktajlowe lub rzymskie
- pół czerwonej papryki
- 100 g tartej mozzarelli
- sos:
- pozostałe:
- 1 duży ziemniak
- 1 cebula
(ilość produktów dla przygotowania 6 porcji)
WYKONANIE
Mięso:
- Przygotuj marynatę. Do moździerza wsyp gorczycę, rozmaryn i ziarna kolendry. Rozgnieć zawartość na drobniejsze cząstki i odstaw na chwilę.
- Do miski wsyp pozostałe składniki marynaty a na końcu dodaj przyprawy z moździerza. Wymieszaj tak by wszystko się równomiernie wymieszało.
- Mięso umyj, odkrój błonki i pokrój na dosyć duże kawałki.
- Dodaj mięso do marynaty, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum godzinę (najlepiej na całą noc).
Kebab:
- Ziemniaka przekrój na pół, połówki połóż na folii aluminiowej obok siebie i owiń nią dokładnie.
- W ziemniaka wbij 6 patyków do szaszłyków (po 3 w każdą połówkę) tak by ostre końce były do góry.
- Na tak przygotowany stelaż nabijaj kawałki mięsa, jedno na drugie. Mięso staraj nabijać się naprzemiennie, raz drobiowe, raz wołowe.
- Na sam koniec nabij połówki cebuli tak by złączyć patyki od szaszłyków.
- Przełóż przygotowanego kebaba do naczynia żaroodpornego. Całość wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (program góra-dół) i piecz przez 90 minut.
Tortille:
- Przygotuj dodatki by nasza tortilla kebab była wypełniona po brzegi. Sałatę pokrój w paski (podziel główkę na ćwiartki i szatkuj na paski grubości około 1 centymetra). Paprykę pokrój w paski, po całej jej długości. Cebulę i ogórka poszatkuj w półplasterki, pomidora pokrój w plastry. Mozzarellę przesyp do miseczki, będzie się ją łatwiej nakładało.
- Przygotuj sos wg przepisu [klik]
- Gotowe mięso obkrawaj dookoła ostrym nożem, aż nie zetniesz całego.
- Tak przygotowane składniki dobrze jest podzielić sobie według rodzaju, bo potem szybciej szło zawijanie placków.
- Aby nasza tortilla kebab była niemal identyczna jak „budkowe” odpowiedniki, na talerzu lub desce połóż placek tortilli. Posmaruj go na środku sosem majonezowo – pomidorowym.
- Na sosie rozłóż garść sałaty, na której potem rozłóż garść mięsa. Posyp je tartą mozzarellą.
- Na mozzarelli układaj pozostałe warzywa: paprykę, ogórka, cebulę i pomidora.
- Na koniec polej całość jeszcze raz sosem.
- Zawiń placki. Najpierw złóż do środka boki placka a następnie zawijaj całość od dołu placka, jednocześnie dociskając zawartość i wciskając ją do środka.
- Tak przygotowane rulony wkładaj do opiekacza. Opiekaj aż na plackach nie pojawią się brązowe paski, które oprócz tego że ładnie wyglądają są również oznaką tego że całość jest dobrze podgrzana.
- Po wyjęciu tortilli z opiekacza nasz tortilla kebab jest gotowy.
Domowa tortilla kebab – lepsza niż na mieście
MIEJ POD RĘKĄ
- miskę
- naczynie żaroodporne
- patyki do szaszłyków
- folię aluminiową
- moździeż
- opiekacz
CENNE RADY
Jeżeli nie lubisz wołowiny lub drobiu w kebabie możesz zamienić mięso na dowolne, ulubione. Osobiście odradzał bym tylko wieprzowinę.
SPOSÓB PODANIA
Gotowa tortilla kebab może być podana na kilka sposobów. Możesz ją podawać w całości, owijając od dołu folią aluminiową by łatwiej było ją trzymać w dłoni (sposób rodem z knajp z kebabem). Możesz ją również przekroić na pół, pod lekkim skosem i podawać na talerzu. Do tortilli może również zaserwować dodatki np. frytki z ziemniaków czy batatów.