powidła śliwkowe

Domowe powidła śliwkowe

Zaryzykowałbym stwierdzenie, że powidła śliwkowe powinny być w każdej kuchni. Same w sobie są doskonałym dodatkiem do śniadania, chleba, słodkich bułek czy chałki. Ale stosuje się ja jako dodatek do bigosu, ciast, wypieków, dań mięsnych oraz obiadów na słodko, np. naleśników. Oprócz tego, że są smaczne i powszechnie lubiane, powidła śliwkowe bardzo dobrze wpływają na nasze trawienie. Szczególnie przydadzą się w waszej kuchni, gdy tak jak u mnie najmłodszy z mieszkańców ledwo co nauczył się chodzić. Właśnie małe dzieci i ich problemy żołądkowe, najlepiej i najzdrowiej leczyć domowymi powidełkami.

Ich przygotowanie mimo że wymaga trochę czasu, jest banalnie proste. Dlatego nikt nie powinien mieć problemu, przygotować powidła śliwkowe w swoim domu. Do dzieła!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 2 kg dojrzałych śliwek, najlepiej „węgierek”,
  • 50 ml wody,
  • cukier (opcjonalnie)

(ilość produktów dla przygotowania 7 słoiczków o pojemności około 130 ml)

WYKONANIE


  1. Śliwki przejrzyj dokładnie, odrzuć nadpsute oraz wyraźnie „zamieszkałe” przez lokatorów.
  2. Wrzuć je do zlewu lub miski z wodą i dokładnie wypłucz.
  3. Po umyciu przerzuć je do miski, aby wygodniej się je kroiło.
  4. Śliwki przekrój na dwie połówki, które następnie rozdziel od siebie. Na jednej z nich może zostać pestka, którą oczywiście usuń. Dokładnie obejrzyj wnętrze i odrzuć ponownie robaczywe.
  5. Pokrojone śliwki wrzucaj do przygotowanego garnka.
  6. Gdy pokroisz wszystkie śliwki, dodaj do garnka 50 ml wody i postaw go na średnim ogniu.
  7. Śliwki pod wpływem temperatury powinny zacząć puszczać sok, oraz rozpadać się na mniejsze części.
  8. W pierwszym dniu gotuj powidła śliwkowe przez około 1,5 godziny, często mieszając. Po tym czasie zestaw garnek z ognia i pozostaw na kilka godzin lub nawet całą noc. Krótko po zdjęciu z ognia powidła śliwkowe możesz jeszcze od czasu do czasu zamieszać.
  9. W drugim dniu powtórz smażenie powideł, gotując je na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Jeżeli zmieniły kolor na brązowy i zrobiły się wystarczająco gęste, możesz dodać cukier w dowolnej ilości, według upodobań. Jeżeli powidła nie są nadal wystarczająco gęste, mimo dwukrotnego smażenia, powtórz je trzeciego dnia, gotując tak długo aż będą miały właściwą konsystencję i dopiero wtedy dodaj cukier.
  10. Po dodaniu cukru, wymieszaj dokładnie powidła by cukier się w nich rozpuścił.
  11. Gorące powidła nakładaj do przygotowanych słoików i zakręcaj nakrętką, po czym odstawiaj do góry dnem na kuchennej ścierce. Pozostaw do wystygnięcia i gdy będą już chłodne, sprawdź czy nakrętki się powciągały. Jeżeli słoiki niespasteryzowały się, włóż je do dużego garnka wyłożonego bawełnianą ściereczką, dolej wody do połowy wysokości słoików i gotuj je przez 15 minut. Pozostaw do wystygnięcia.
  12. Tak przygotowane powidła śliwkowe są gotowe do schowania w Waszej spiżarni.

Domowe powidła śliwkowe

powidła śliwkowe
powidła śliwkowe
powidła śliwkowe
powidła śliwkowe

MIEJ POD RĘKĄ


  • średni garnek,
  • 1 dużą miskę,
  • drewnianą kopystkę kuchenną,
  • rękawice kuchenne,
  • 7 słoików po około 130 ml z nakrętkami,
  • ewentualnie duży garnek z bawełnianą ściereczką do pasteryzowania,

CENNE RADY


  • smażąc powidła, warto na kolejny dzień przelać je do nowego, czystego garnka; w ten sposób unikniemy nadmiernego przypalenia,
  • cukier dodawaj zawsze pod koniec gotowania powideł, ponieważ szybko się przypala,
  • do powideł warto wybrać słoiki z dużym otworem, ponieważ łatwiej będzie nam nałożyć gorące powidła,
  • pamiętaj by oznaczyć słoiki; dobrze napisać również rok w którym zostały przygotowane,

SPOSÓB PODANIA


Powidła śliwkowe możesz podawać z pieczywem: chlebem, bułkami czy chałką. Doskonale sprawdzą się również jako dodatek do naleśników.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl