Fasolka szparagowa w słoiku
Sezon na fasolkę w pełni! Niestety nie trwa wiecznie, dlatego warto wykorzystać okazję i przygotować jej zapasy na zimę. Fasolka szparagowa w słoiku to właśnie, to co musimy zrobić by cieszyć się nią przez cały rok.
Oczywiście nie jest tak pyszna jak świeżą, dopiero co zerwana i ugotowana ale na pewno swoim smakiem uraczy nie jedno podniebienie. Spróbuj zrobić ją w domu!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 1,5 kg fasolki szparagowej,
- 7 łyżeczek soli,
- 3,5 łyżeczki cukru,
- szczypta kwasku cytrynowego,
- woda
(ilość produktów dla przygotowania 7 słoików o pojemności 500-600 ml)
WYKONANIE
- Fasolkę obierz, odkrawając (odłamując) nożem końcówki w obu stron fasolki. Przyspieszysz sobie pracę biorąc do ręki od razu kilka strąków.
- Obrane strąki fasoli wrzucaj do wody, wlanej do zlewu lub miski. Gdy obrana będzie cała fasola, zostaw ją w wodzie na 20 minut.
- Po tym czasie, wymieszaj fasolę w wodzie by dokładnie ją wypłukać. Wyciągaj fasolę z wody i zacznij układać ją w słoikach.
- Słoik trzymaj niemal poziomo, otworem w swoją stronę. Strąki fasoli układaj w słoiku pionowo. Pełne słoiki odkładaj.
- Gdy cała fasola będzie już włożona do słoików, dodaj do każdego ze słoików po 1 łyżeczce soli, połowie łyżeczki cukru i odrobinie kwasku cytrynowego.
- Następnie zalej wodą każdy ze słoików, tak by całkowicie przykryła ona fasolę.
- Tak przygotowane słoiki zakręcaj nakrętkami.
- Na dnie dużego garnka ułóż ściereczkę, na której następnie układaj słoiki. Między słoikami zostaw odstępy, by nie uderzały o siebie podczas gotowania.
- Do garnka ze słoikami wlej wodę do około 1/3 wysokości słoików i postaw garnek na ogniu oraz zagotuj.
- Pierwsze gotowanie powinno trwać 1 godzinę na małym ogniu. Po tym czasie zestaw garnek z ognia (nie musisz wyciągać słoików) i pozostaw do wystygnięcia na około 24 godziny.
- Na drugi dzień sprawdź, czy wszystkie nakrętki się „wciągneły”. Jeżeli, któryś ze słoików się nie zawekował, wymień nakrętkę.
- Ponownie postaw garnek ze słoikami na ogniu, zagotuj i gotuj przez 45 minut na małym ogniu. Po ugotowaniu ponownie zestaw z ognia garnek ze słoikami i zostaw do wystygnięcia. Fasolka szparagowa w słoiku gotowa!
Fasolka szparagowa w słoiku
MIEJ POD RĘKĄ
- 7 szklanych słoików o pojemności 500 ml z nakrętką,
- duży garnek,
- ściereczka, najlepiej bawełniana do wyłożenia dna garnka,
CENNE RADY
Przetwory dobrze jest za każdym razem opisać. Fasolkę oczywiście bez problemu odróżnimy od innych, jednak warto sobie ją oznaczyć chociażby rokiem, w którym ją przygotowaliśmy. Łatwiej będzie nam wtedy w pierwszej kolejności, brać najstarsze przetwory.
Sprawdzonym sposobem mojej babci jest pisanie pierwszej charakterystycznej litery nazwy i rocznika. W przypadku fasoli jest to „F20”, co oznacza fasolę z 2020 roku. Bardzo się takie oznaczenia przydają przy dżemach, gdzie łatwo odróżnimy truskawkowy (T) od wiśniowego (W) lub powideł śliwkowych (Ś).
SPOSÓB PODANIA
Tak przygotowana fasolka szparagowa w słoiku wymaga jedynie by ją odgrzać. Dlatego gdy najdzie cię ochota na fasolkę po sezonie, odkręć słoik, wlej całą zawartość słoika do garnka i podgrzej do wrzenia. Jeżeli jest za mało zalewy, dodaj wody.
Tak przygotowana fasolka świetnie sprawdza się jako dodatek do na przykład kotletów.
polecane PRZEPISY