Fasolka szparagowa w słoiku

Sezon na fasolkę w pełni! Niestety nie trwa wiecznie, dlatego warto wykorzystać okazję i przygotować jej zapasy na zimę. Fasolka szparagowa w słoiku to właśnie, to co musimy zrobić by cieszyć się nią przez cały rok.

Oczywiście nie jest tak pyszna jak świeżą, dopiero co zerwana i ugotowana ale na pewno swoim smakiem uraczy nie jedno podniebienie. Spróbuj zrobić ją w domu!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 1,5 kg fasolki szparagowej,
  • 7 łyżeczek soli,
  • 3,5 łyżeczki cukru,
  • szczypta kwasku cytrynowego,
  • woda

(ilość produktów dla przygotowania 7 słoików o pojemności 500-600 ml)

WYKONANIE


  1. Fasolkę obierz, odkrawając (odłamując) nożem końcówki w obu stron fasolki. Przyspieszysz sobie pracę biorąc do ręki od razu kilka strąków.
  2. Obrane strąki fasoli wrzucaj do wody, wlanej do zlewu lub miski. Gdy obrana będzie cała fasola, zostaw ją w wodzie na 20 minut.
  3. Po tym czasie, wymieszaj fasolę w wodzie by dokładnie ją wypłukać. Wyciągaj fasolę z wody i zacznij układać ją w słoikach.
  4. Słoik trzymaj niemal poziomo, otworem w swoją stronę. Strąki fasoli układaj w słoiku pionowo. Pełne słoiki odkładaj.
  5. Gdy cała fasola będzie już włożona do słoików, dodaj do każdego ze słoików po 1 łyżeczce soli, połowie łyżeczki cukru i odrobinie kwasku cytrynowego.
  6. Następnie zalej wodą każdy ze słoików, tak by całkowicie przykryła ona fasolę.
  7. Tak przygotowane słoiki zakręcaj nakrętkami.
  8. Na dnie dużego garnka ułóż ściereczkę, na której następnie układaj słoiki. Między słoikami zostaw odstępy, by nie uderzały o siebie podczas gotowania.
  9. Do garnka ze słoikami wlej wodę do około 1/3 wysokości słoików i postaw garnek na ogniu oraz zagotuj.
  10. Pierwsze gotowanie powinno trwać 1 godzinę na małym ogniu. Po tym czasie zestaw garnek z ognia (nie musisz wyciągać słoików) i pozostaw do wystygnięcia na około 24 godziny.
  11. Na drugi dzień sprawdź, czy wszystkie nakrętki się „wciągneły”. Jeżeli, któryś ze słoików się nie zawekował, wymień nakrętkę.
  12. Ponownie postaw garnek ze słoikami na ogniu, zagotuj i gotuj przez 45 minut na małym ogniu. Po ugotowaniu ponownie zestaw z ognia garnek ze słoikami i zostaw do wystygnięcia. Fasolka szparagowa w słoiku gotowa!

Fasolka szparagowa w słoiku

fasolka szparagowa
fasolka szparagowa

MIEJ POD RĘKĄ


  • 7 szklanych słoików o pojemności 500 ml z nakrętką,
  • duży garnek,
  • ściereczka, najlepiej bawełniana do wyłożenia dna garnka,

CENNE RADY


Przetwory dobrze jest za każdym razem opisać. Fasolkę oczywiście bez problemu odróżnimy od innych, jednak warto sobie ją oznaczyć chociażby rokiem, w którym ją przygotowaliśmy. Łatwiej będzie nam wtedy w pierwszej kolejności, brać najstarsze przetwory.

Sprawdzonym sposobem mojej babci jest pisanie pierwszej charakterystycznej litery nazwy i rocznika. W przypadku fasoli jest to „F20”, co oznacza fasolę z 2020 roku. Bardzo się takie oznaczenia przydają przy dżemach, gdzie łatwo odróżnimy truskawkowy (T) od wiśniowego (W) lub powideł śliwkowych (Ś).

SPOSÓB PODANIA


Tak przygotowana fasolka szparagowa w słoiku wymaga jedynie by ją odgrzać. Dlatego gdy najdzie cię ochota na fasolkę po sezonie, odkręć słoik, wlej całą zawartość słoika do garnka i podgrzej do wrzenia. Jeżeli jest za mało zalewy, dodaj wody.

Tak przygotowana fasolka świetnie sprawdza się jako dodatek do na przykład kotletów.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl