Faszerowane pieczarki z grilla z serem i orzechami
Faszerowane pieczarki z grilla z serem i orzechami to bardzo ciekawa alternatywa dla mięsnych przysmaków z grilla, np. przepysznych skrzydełek BBQ. Połączenie trzech prostych składników, czyli pieczarek, sera i orzechów to dla wielu nieoczywisty wybór, jednak sami przekonacie się jak bardzo smaczny! Przygotowanie pieczarek nie jest skomplikowane i tak naprawdę jedynie samo grillowanie wymaga nieco wprawy i wyczucia, by zbytnio nie przypalić grzybów ale stopić serowe nadzienie. Dla mniej doświadczonych polecam wykorzystać tacki aluminiowe, które znacznie ułatwiają ich przygotowanie jednak wydłużają nieco grillowanie.
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 15 średnich pieczarek,
- 100 g żółtego sera w kawałku,
- 50 g orzechów włoskich,
- 1 cebula dymka
(ilość produktów dla przygotowania 15 faszerowanych pieczarek)
WYKONANIE
- Pieczarki umyj i oczyść z resztek ziemi.
- Małym nożykiem odkrój nóżki pieczarek a następnie łyżeczką (lub specjalną łyżeczką do drążenia) wydrąż wnętrze kapelusza.
- Ser pokrój w drobną kostkę. Orzechy również pokrój na drobniejsze kawałki.
- Faszeruj wydrążone pieczarki pokrojonym serem i orzechami.
- Cebulę dymkę pokrój w cienkie plasterki i posyp nimi faszerowane kapelusze pieczarek.
- Rozpal grilla i gdy będzie już rozgrzany, układaj pieczarki na ruszcie.
- Grilluj pieczarki na średnim ogniu do momentu aż kapelusze wyraźnie się zmniejszą a ser wewnątrz się stopi.
- Jeżeli ogień będzie zbyt mocny, lekko podgrillowane pieczarki przełóż na aluminiową tackę lub griluj je na niej od początku.
- Podgrillowane faszerowane pieczarki są gotowe, gdy kapelusze już nie maleją a ser jest niemal płynny.
Faszerowane pieczarki z grilla z serem i orzechami
MIEJ POD RĘKĄ
- opcjonalnie tacki aluminiowe,
- grill
CENNE RADY
Pieczarki do tego przepisu muszą być co najmniej średniej wielkości, inaczej pod wpływem temperatury skurczą się na tyle, że mogą przelecieć przez ruszt:)
SPOSÓB PODANIA
Faszerowane pieczarki z grilla z serem i orzechami podawaj jako dodatek do innych dań z grilla lub jako samodzielną przekąskę. Przed podaniem warto posypać całość świeżym szczypiorkiem.
polecane PRZEPISY