frytki z batatów

Frytki z batatów i marchewki

Zdrowe frytki? Oto one! Frytki z batatów i marchewki to szybka i zdrowa przekąska. Nie są smażone w oleju tylko pieczone w piekarniku, co znacznie zmniejsza ilość kalorii tej przekąski. Do tego są bardzo wciągające, choć najczęściej szybko znikają. Bez problemu zastąpią w waszym menu tradycyjne frytki!

autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 2 duże bataty
  • 2 duże marchewki
  • pół łyżeczki bazylii suszonej
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • ćwierć łyżeczki suszonego tymianku
  • ćwierć łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 2-3 porcji)

WYKONANIE


  1. Umyj i obierz bataty oraz marchewki.
  2. Pokrój warzywa najpierw w plastry o grubości około 1 cm a następnie z plastrów wycinaj frytki o grubości około centymetra. Wrzucaj do miski i wymieszaj razem.
  3. Do miski, gdzie są już pokrojone frytki wsyp zioła: bazylię, oregano i tymianek. Do tego dosyp słodką paprykę w proszku, sól, pieprz do smaku i wlej olej.
  4. Całość dokładnie wymieszaj tak, by marynata obtoczyła równomiernie wszystkie frytki.
  5. Zamarynowane frytki z batatów i marchewki przełóż na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłóż frytki równomiernie.
  6. Włóż blaszkę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika w ustawieniu grzanie góra-dół. Wsuń blaszkę na środkowy poziom. Piecz około 30-35 minut, jednak kontroluj zarumienienie by ich nie przypalić. Jeżeli wolisz frytki bardziej przypieczone wydłuż czas pieczenia według uznania.
  7. Po tym czasie wyjmij blaszkę, frytki są gotowe.

Frytki z batatów i marchewki

frytki z batatów
frytki z batatów
frytki z batatów
frytki z batatów
frytki z batatów

MIEJ POD RĘKĄ


  • miskę

CENNE RADY


Frytki najlepiej smakują na świeżo, odgrzewane nie są już takie smaczne i chrupiące.

SPOSÓB PODANIA


Frytki z batatów i marchewki podawaj bez dodatków lub z dowolnym sosem lub dipem. Możesz również przygotować sos samemu, np. idealnie będzie pasował tutaj sos majonezowo-pomidorowy, którego przepis znajdziesz tutaj.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl