jak ugotować bób

Gotowany bób, czyli jak ugotować bób?

Bób to gwiazda letniego sezonu. Gotujemy go tylko kilka razy w roku, a niektórzy z nas gotują go tylko raz. Dlatego to nie wstyd zapytać: jak ugotować bób? Oto odpowiedź!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 1 kg bobu,
  • 1,5 litra wody,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru,

(ilość produktów dla przygotowania 4 porcji)

WYKONANIE


  1. Oto jak ugotować bób. Przygotuj bób i potrzebne przybory kuchenne. Odmierz pożądaną ilość bobu i przesyp ją na sitko.
  2. Opłucz bób na sitku pod bieżącą, zimną wodą. Staraj się wypłukać i opłukać bób maksymalnie dokładnie.
  3. Opłukany bób, przesyp do garnka.
  4. Dodaj do garnka 1,5 litra zimnej wody i postaw całość na średnim ogniu.
  5. Dodaj do garnka 1,5 łyżeczki soli oraz łyżeczkę cukru. Przykryj garnek pokrywką i zagotuj.
  6. Gdy całość już się zagotuje, zmniejsz ognień na mniejszy i gotuj bóg dalej pod przykryciem przez 20 minut.
  7. Po tym czasie bób jest gotowy. Wyciągaj go za pomocą łyżki cedzakowej do dowolnego naczynia, dosyć dokładnie pozbawiając bób wody. Gotowe, smacznego!

Gotowany bób, czyli jak ugotować bób?

jak ugotować bób
jak ugotować bób
jak ugotować bób
jak ugotować bób

MIEJ POD RĘKĄ


  • średni garnek,
  • sitko,
  • łyżka cedzakowa

CENNE RADY


Bób gotuj na bieżąco. Na drugi dzień gotowany bób nie jest już taki smaczny, jak świeżo przygotowany. Jeżeli jednak zostanie Ci trochę bobu możesz przygotować Tagliatelle z bobem.

SPOSÓB PODANIA


Jak ugotować bób już wiadomo, zostało jeszcze podpowiedzieć jak go podać. Sposobów jest kilka, ja najchętniej wybieram podanie bobu bez żadnych dodatków. Choć można go podać z masłem, koperkiem lub czosnkiem.

Ja dodatkowo polecam przygotować pieczywo czosnkowe, które dobrze się komponuje i jest ciekawym dodatkiem.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl