Tagliatelle z bobem

tagliatelle z bobem
  • Marcin
  • 3 września 2020

Sezon na bób nie trwa długo! Dlatego trzeba wykorzystać każdą chwilę na przygotowanie potraw, w których jest on najważniejszym składnikiem. A z racji, że uwielbiam makarony oto moja wariacja kulinarna, która łączy w sobie makaron i sezonowy bób. Oto tagliatelle z bobem, kindziukiem, fetą i pomidorami! Szybki obiad i sezonowe składniki w połączeniu z dobrą wędliną, czyli kindziukiem to musi być sukces! Tak właśnie było, przekonaj się sam.

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 200 g makaronu tagliatelle,
  • 150 g ugotowanego i obranego ze skórki bobu (Jak ugotować bób? Oto przepis)
  • 50 g kindziuka,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 pomidor,
  • 50 g sera feta,
  • mały pęczek świeżej bazylii,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 2 porcji)

tagliatelle z bobem
tagliatelle z bobem
tagliatelle z bobem
tagliatelle z bobem
tagliatelle z bobem

WYKONANIE


Tagliatelle z bobem

  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tak by był al dente.
  2. Następnie pokrój cebulę w ćwierć pasterki oraz czosnek w plasterki.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Gdy będzie już gorąca dodaj pokrojoną cebulę i przesmaż ją na małym ogniu przez 2 minuty, często mieszając. Po tym czasie dodaj pokrojony czosnek i smaż wszystko kolejne 30 sekund.
  4. Dodaj na patelnię bób i przesmaż go przez 2 minuty.
  5. W czasie gdy bób się smaży, pokrój pomidora w ćwierć plasterki. Gdy miną dwie minuty, dodaj na patelnię pokrojonego pomidora i smaż dalej przez kolejną minutę.
  6. Pokrój kindziuka w paski.
  7. Na patelnię, po upływie minuty smażenia dodaj makaron oraz pokrojonego kindziuka. Przed wymieszaniem pokrusz ser feta po wierzchu. Wymieszaj wszystko i podgrzewaj całość na umiarkowanym ogniu przez 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
  8. Pod koniec smażenia dodaj na patelnię pokrojoną, świeżą bazylię. Jeszcze raz wymieszaj całość i zestaw z ognia. Tagliatelle z bobem jest gotowe do podania.

MIEJ POD RĘKĄ

  • średni garnek,
  • sito,
  • dużą patelnię

CENNE RADY

Bób możesz ugotować wcześniej (polecam skorzystać z mojego przepisu – Gotowany bób, czyli jak ugotować bób?), na przykład poprzedniego dnia. Obierz go ze skóry, gdy będzie jeszcze ciepły, wtedy jest to najłatwiejsze. Przechowuj go przez noc w lodówce.

SPOSÓB PODANIA

Tagliatelle z bobem to danie gotowe do serwowania, bez żadnych dodatków. Jeżeli chcesz by wyglądało jeszcze bardziej efektownie, udekoruj z wierzchu świeżą bazylią.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!