grzanki do zupy

Grzanki do zupy

Zupy – krem, są extra! Jednak zawsze chcemy dodać do nich coś extra. Mogą to być groszki ptysiowe albo grzanki, które możesz przygotować samemu w domu. Grzanki do zupy, zrobisz bez żadnego problemu według mojego przepisu a dodatkowo gwarantuję, że będą wyśmienite i o wiele lepsze od każdego „przemysłowego” konkurenta. Wypróbuj i sprawdź sam!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 220-250 czerstwego pieczywa pszennego (mogą to być bagietki, chleb lub bułki),
  • 60 g masła,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli

(ilość produktów dla przygotowania 10 porcji)

WYKONANIE


  1. Pieczywo pokrój w około centymetrową kostkę. Nie musisz odkrawać skórek pieczywa.
  2. Pokrojone pieczywo wsypuj do przygotowanej miski.
  3. Na małej patelni roztop na małym ogniu masło.
  4. Pokrojone pieczywo dopraw ziołami: oregano i tymiankiem oraz szczyptą świeżo mielonego pieprzu i szczyptą soli.
  5. Następnie za pomocą łyżki, porcjami dodawaj do grzanek masło. Po dodaniu każdej porcji zamieszaj grzanki do zupy. Rób tak do momentu aż nie zużyjesz całego masła.
  6. Doprawione i polane masłem grzanki przerzuć na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Rozprowadź grzanki równomiernie, tak by wszystkie utworzyły jedną warstwę.
  8. Przygotowane do pieczenia grzanki do zupy włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, ustawionego na tryb samego termoobiegu (bez dodatkowych grzałek).
  9. Piecz grzanki przez 12 minut.
  10. Po tym czasie wyciągnij upieczone i zarumienione grzanki oraz zostaw do przestygnięcia.

Grzanki do zupy

grzanki do zupy
grzanki do zupy
grzanki do zupy
grzanki do zupy
grzanki do zupy
grzanki do zupy

MIEJ POD RĘKĄ


  • dużą miskę,
  • małą patelnię lub garnek,
  • papier do pieczenia

CENNE RADY


Grzanki koniecznie przechowuj w szczelnym pojemniku. Tylko w ten sposób pozostaną chrupiące i będą smakowały równie doskonale, jak tuż po przygotowaniu. Grzanki można przechowywać w ten sposób przez kilka dni.

Do grzanek możesz użyć czerstwego pieczywa, które nie zostało wykorzystane na bieżąco, dzięki czemu w ten sposób nie marnujesz jedzenia.

SPOSÓB PODANIA


Grzanki do zupy idealnie nadają się do wszelkich zup, podawanych w formie kremu, np. kremu ze świeżych ogórków. Grzanki najlepiej podawać w osobnym naczyniu, tak by każdy mógł sobie nałożyć dokładnie tyle, na ile ma ochotę.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl