Grzanki do zupy
Zupy – krem, są extra! Jednak zawsze chcemy dodać do nich coś extra. Mogą to być groszki ptysiowe albo grzanki, które możesz przygotować samemu w domu. Grzanki do zupy, zrobisz bez żadnego problemu według mojego przepisu a dodatkowo gwarantuję, że będą wyśmienite i o wiele lepsze od każdego „przemysłowego” konkurenta. Wypróbuj i sprawdź sam!
oznaczenia
tagi
SKŁADNIKI
- 220-250 czerstwego pieczywa pszennego (mogą to być bagietki, chleb lub bułki),
- 60 g masła,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- szczypta pieprzu,
- szczypta soli
(ilość produktów dla przygotowania 10 porcji)
WYKONANIE
- Pieczywo pokrój w około centymetrową kostkę. Nie musisz odkrawać skórek pieczywa.
- Pokrojone pieczywo wsypuj do przygotowanej miski.
- Na małej patelni roztop na małym ogniu masło.
- Pokrojone pieczywo dopraw ziołami: oregano i tymiankiem oraz szczyptą świeżo mielonego pieprzu i szczyptą soli.
- Następnie za pomocą łyżki, porcjami dodawaj do grzanek masło. Po dodaniu każdej porcji zamieszaj grzanki do zupy. Rób tak do momentu aż nie zużyjesz całego masła.
- Doprawione i polane masłem grzanki przerzuć na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia.
- Rozprowadź grzanki równomiernie, tak by wszystkie utworzyły jedną warstwę.
- Przygotowane do pieczenia grzanki do zupy włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, ustawionego na tryb samego termoobiegu (bez dodatkowych grzałek).
- Piecz grzanki przez 12 minut.
- Po tym czasie wyciągnij upieczone i zarumienione grzanki oraz zostaw do przestygnięcia.
Grzanki do zupy
MIEJ POD RĘKĄ
- dużą miskę,
- małą patelnię lub garnek,
- papier do pieczenia
CENNE RADY
Grzanki koniecznie przechowuj w szczelnym pojemniku. Tylko w ten sposób pozostaną chrupiące i będą smakowały równie doskonale, jak tuż po przygotowaniu. Grzanki można przechowywać w ten sposób przez kilka dni.
Do grzanek możesz użyć czerstwego pieczywa, które nie zostało wykorzystane na bieżąco, dzięki czemu w ten sposób nie marnujesz jedzenia.
SPOSÓB PODANIA
Grzanki do zupy idealnie nadają się do wszelkich zup, podawanych w formie kremu, np. kremu ze świeżych ogórków. Grzanki najlepiej podawać w osobnym naczyniu, tak by każdy mógł sobie nałożyć dokładnie tyle, na ile ma ochotę.