Grzyby mrożone. Smak jesieni na później!
Grzyby to przysmak, którym możemy cieszyć się krótko. Najwięcej jest ich oczywiście jesienią i najsmaczniejsze są te świeże, z których można przygotować choćby jajecznicę z maślakami lub zupę grzybową. Jest jednak sposób by smakiem grzybów cieszyć się trochę dłużej niż tylko kilka dni po grzybobraniu. Mam na myśli mrożone grzyby, bo tak przygotowane i przechowywane pozwolą nam wrócić do ich smaku po kilku dniach czy tygodniach. Ich przygotowanie to banał, a możliwość późniejszego wykorzystania jest nieograniczona!
oznaczenia
tagi
SKŁADNIKI
- 1 kg świeżych grzybów, wcześniej oczyszczonych i pokrojonych na średnie kawałki (jak to zrobić przeczytasz w moim wpisie: Jak przygotować grzyby i co dobrego z nich przyrządzić?),
- 2 średnie cebule,
- 80 g masła,
- pęczek natki pietruszki,
- pęczek koperku,
- 50 ml wody,
- sól, pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 750 g mrożonych grzybów)
WYKONANIE
- Grzyby powinny być już oczyszczone i wstępnie podzielone na średnie kawałki. Wszystko co potrzebne by to wykonać opisałem dla Was we wpisie: Jak przygotować grzyby i co dobrego z nich przyrządzić?.
- Cebule obierz i pokrój w kostkę.
- Na patelnię dodaj masło i ustaw ją na ogniu. Gdy masło się rozpuści dodaj na patelnię pokrojoną cebulę i szczyptę soli. Smażyć przez około minutę do zeszklenia.
- Grzyby przerzuć na sito i opłucz pod bieżącą wodą.
- Gdy cebula się zeszkli dodaj wypłukane grzyby. Smaż je przez 2 minuty na średnim ogniu przez przykrycia, mieszając co kilka chwil. Grzyby posól solidną szczyptą soli oraz najlepiej świeżo mielonym pieprzem. Grzyby lubią pieprz, dlatego nie żałuj go.
- Po tym czasie, dodaj na patelnię wodę a następnie przykryj ją pokrywką i zmniejsz ognień na mały. Duś grzyby pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut. Mieszaj co kilkanaście minut.
- Pod koniec duszenia, 5 minut przed końcem dodaj do grzybów posiekaną natkę pietruszki i koperek. Wymieszaj, przykryj i duś 5 minut.
- Gdy grzyby skończą się dusić, odstaw patelnię z grzybami na bok i zostaw do wystygnięcia.
- Ostudzone grzyby przekładaj do foliowych woreczków, dzieląc je na porcje po około 25o g.
- Zawiązane woreczki z grzybami włóż do zamrażalnika. Po kilku godzinach mrożone grzyby są gotowe!
Grzyby mrożone. Smak jesieni na później!
MIEJ POD RĘKĄ
- dużą patelnię z pokrywką,
- sitko,
CENNE RADY
Mrożone grzyby przechowuj maksymalnie 2-3 miesiące. Po tym czasie z ich jakością może być różnie.
SPOSÓB PODANIA
Z tak przygotowanych grzybów możesz przygotować doskonałą na przykład zupę grzybową, grzyby ze śmietaną lub dodać je do sosu od mięsa. W każdym z wydań, mrożone grzyby będą smakować wyśmienicie.