Jajecznica dla dzieci, czyli „jajo” na śniadanie [7 m+]

Jajecznica dla dzieci, czyli „jajo” na śniadanie [7 m+]
  • Marcin
  • 13 lipca 2020

Szybkie, proste i lubiane śniadanie dla najmłodszych? Odpowiedź jest prosta – jajecznica dla dzieci. Bez soli, bez mięsa, cebuli i szczypiorku jak to jest w „dorosłej” jajecznicy, przez co może być podawana już od 6 miesiąca życia. Oczywiście z biegiem czasu, można ją uzupełniać o dodatki. Jednak najważniejsze pozostaje bez zmian – „jajo” i masło. Woda, którą dodaję ma jedynie za zadanie, nie doprowadzić do jej wysuszenia. Oczywiście ilość jajek, z których przygotujesz jajecznice dobierz w zależności od apetytu swojego dziecka. Zatem do dzieła!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 1 jajko,
  • 15 g masła,
  • 2 łyżki wody.

(ilość produktów dla przygotowania 1 porcji)

jajecznica dla dzieci
jajecznica dla dzieci

WYKONANIE


Jajecznica dla dzieci, czyli „jajo” na śniadanie [7 m+]

  1. Jajecznica dla dzieci to nic trudnego. Na zimną patelnię włóż masło.
  2. Patelnię postaw na małym ogniu i roztop masło.
  3. Gdy masło będzie już niemal całkowicie roztopione dodaj na patelnię, dwie łyżki wody. Doprowadź ją do wrzenia.
  4. Gdy woda będzie już wrzała dodaj na patelnię jajko.
  5. Smaż całość na średnim ogniu, często mieszając.
  6. Gdy jajko się już całkowicie zetnie, jajecznica jest gotowa!

MIEJ POD RĘKĄ

  • małą patelnie,
  • gumową packę do mieszania (jest najwygodniejsza)

CENNE RADY

Kluczem do sukcesu, by jajecznica wyszła idealna jest dodatek wody. To ona powoduje, że jajecznica jest wilgotna, przez co dziecku lepiej ją pogryźć i połknąć. Jeżeli przeciągnąłeś jajecznicę i stałą się sucha, dolej odrobinę wrzątku. Najpewniej tym uratujesz dziecięce śniadanie.

SPOSÓB PODANIA

Jajecznica dla dzieci to oczywiście jeden ze składników dziecięcego śniadania. Dobrze jest dodać do niej kawałek pieczywa z szynką drobiową, który wcześniej został posmarowany masłem. Kanapkę w zależności od wieku swojego dziecka, możesz dodatkowo pokroić w mniejszą kostkę by ułatwić mu chwytanie pojedynczych kawałków.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!