Kapuśniak z czerwonej kapusty

Kapuśniak z czerwonej kapusty

Chcecie zaskoczyć nietypową zupą? Kapuśniak z czerwonej kapusty na żeberkach wieprzowych i wędzonym boczku to propozycja warta rozważenia. Klasyczny kapuśniak zna pewnie każdy, to jedna z najpopularniejszych zup na polskich stołach a mimo to pozornie podobny kapuśniak z czerwonej kapusty, to inna para kaloszy! Z racji, że przygotowywany jest ze świeżej a nie kiszonej kapusty, jest on łagodniejszy w smaku i mniej intensywny, co nie znaczy, że mniej smaczny! Zresztą przygotujcie i przekonajcie się sami!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • pół dużej główki czerwonej kapusty,
  • 800 g żeberek wieprzowych (mięsnych),
  • 200 g boczku wędzonego,
  • 1 duża cebula,
  • 1 duża marchewka,
  • 4 duże ziemniaki,
  • 4 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 ziarna jałowca,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pęczek koperku,
  • pół łyżeczki kminku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 2 łyżki octu,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia

(ilość produktów dla przygotowania 10-12 porcji)

WYKONANIE


  1. Żeberka opłucz, dokładnie osusz ręcznikiem papierowym a następnie pokrój na mniejsze kawałki, które dopraw solą i pieprzem.
  2. Na rozgrzaną patelnię dodaj 2 łyżki oleju i po chwili dodaj przygotowane żeberka. Smaż kawałki mięsa około 7-8 minut z każdej strony, czyli do czasu wyraźnego zarumieniania.
  3. Usmażone żeberka przełóżcie do przygotowanego dużego garnka i w dalszej kolejności zalejcie je 2,5 litra wody oraz dodajcie 1 łyżeczkę soli. Garnek postawcie na średnim ogniu i doprowadźcie zawartość do wrzenia, zbierając tuż przed zagotowaniem powstały na powierzchni wody szum.
  4. Na patelnię, gdzie przed chwilą smażyły się żeberka dodajcie pokrojony w kostkę wędzony boczek i postawcie ją na małym ogniu. Gdy boczek się już wytopi dodajcie na patelnię pokrojoną w kostkę cebulę i szczyptę soli.
  5. Usmażony boczek z cebulą dodaj do garnka po zebraniu szumów i następnie dodaj przyprawy: liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, jałowiec. Całość gotujcie na małym ogniu przez 10 minut na niewielkim ogniu i pod przykryciem.
  6. W międzyczasie poszatkujcie czerwoną kapustę oraz zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach marchewkę.
  7. Po upływie 10 minut dodaj do garnka poszatkowaną kapustę oraz startą marchewkę. Dodajcie również kolejną 1 łyżeczkę soli, 1 łyżkę octu oraz pół łyżeczki kminku i gotujcie dalej na wolnym ogniu przez 30 minut pod przykryciem.
  8. Po 30 minutach dodajcie do garnka pokrojone w średnią kostkę ziemniaki oraz czosnek, przeciśnięty przez praskę. Dodajcie kolejną łyżeczkę soli i gotujcie dalej na małym ogniu przez 20 minut, czyli do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
  9. Na koniec dodajcie do zupy pokrojony koperek oraz majeranek i doprawcie zupę 1 łyżką octy oraz świeżo mielonym pieprzem i solą.

Kapuśniak z czerwonej kapusty

Kapuśniak z czerwonej kapusty
Kapuśniak z czerwonej kapusty
Kapuśniak z czerwonej kapusty
Kapuśniak z czerwonej kapusty
Kapuśniak z czerwonej kapusty
Kapuśniak z czerwonej kapusty

MIEJ POD RĘKĄ


  • dużą patelnię,
  • duży garnek,
  • tarkę do warzyw (duże oczka),
  • małe sitko lub łyżkę „szumówkę”,

CENNE RADY


Kapuśniak z czerwonej kapusty to zupa nieco ciężkostrawna, która może powodować wzdęcia i dyskomfort żołądkowy. Warto pamiętać o tym i raczej unikać jej na niedzielnym dwudaniowym obiedzie.

SPOSÓB PODANIA


Kapuśniak z czerwonej kapusty to gotowe danie obiadowe! Możecie dodatkowo podać do niego świeże pieczywo, np. razowy chleb lub przygotowane na świeżo pieczywo czosnkowe.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl