Krem ze świeżych ogórków

krem ze świeżych ogórków obiad na piątek bez mięsa uroczysty obiad na niedzielę
  • Marcin
  • 29 października 2020

Krem ze świeżych ogórków to przepis od mojej siostry. Kiedy pierwszy raz spróbowałem tej zupy, przyznam, że nie chciałem wierzyć, że to ogórkowa. Oczywiście przygotowana inaczej, ale mimo wszystko smakowała dużo lepiej niż najlepsze świeże ogórki. Kiedy później dowiedziałem się, że jest ona błyskawiczna w przygotowaniu, stwierdziłem, że trzeba się z nią zaprzyjaźnić bliżej! Dopracowałem po swojemu przepis, po to by jeszcze łatwiej było ją odtworzyć i na stałe dopisuję do mojego przepiśnika! Oj, będę do niej wracał nie raz. Wy też tak szybko o niej nie zapomnicie, gdy jej spróbujecie!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 5 dużych ogórków szklarniowych lub gruntowych (około 1 kilograma),
  • 60 g masła,
  • 150 ml wody,
  • 2 duże ziemniaki,
  • 1 średnia cebula,
  • 200 g śmietankowego serka topionego,
  • 3 liście selera,
  • 3 liście pora,
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,

(ilość produktów dla przygotowania 8 porcji)

krem ze świeżych ogórków
krem ze świeżych ogórków
krem ze świeżych ogórków
krem ze świeżych ogórków
krem ze świeżych ogórków
krem ze świeżych ogórków obiad na piątek bez mięsa uroczysty obiad na niedzielę

WYKONANIE


Krem ze świeżych ogórków

  1. By przygotować krem ze świeżych ogórków, w pierwszej kolejności umyj i obierz ogórki.
  2. Następnie zetrzyj ogórki na tarce do warzyw (największe oczka).
  3. Cebulę obierz z łupi i pokrój w dużą kostkę.
  4. Wrzuć do garnka masło i postaw go na małym ogniu. Gdy masło się rozpuści i nabierze temperatury dodaj pokrojoną cebulę. Podsmaż tylko do zeszklenia, często mieszając.
  5. Gdy cebula będzie już szklista, dodaj starte ogórki, dokładnie wymieszaj i gotuj przez 3 minuty na średnim ogniu, często mieszając.
  6. Ziemniaki obierz i pokrój w średnią kostkę.
  7. Gdy ogórki lekko się podsmażą dodaj do garnka wodę. Następnie wrzuć pokrojone ziemniaki, lubczyk, sól, pieprz, liście selera i pora oraz serek topiony, który najlepiej pokroić na mniejsze kawałki.
  8. Wszystkie składniki wymieszaj a garnek podstaw na małym ogniu i gotuj przez 25 minut pod przykryciem.
  9. Po tym czasie, sprawdź czy ziemniaki są już miękkie, jeżeli tak zestaw garnek z ognia.
  10. Z zupy wyciągnij liście pora i selera. Przygotuj blender i zblenduj całą zupę na gładką masę.
  11. Na koniec możesz jeszcze doprawić do smaku solą i pieprzem.
  12. Krem ze świeżych ogórków gotowy do podania.

MIEJ POD RĘKĄ

  • średni garnek,
  • tarkę do warzyw,
  • blender

CENNE RADY

Tak przygotowany krem ze świeżych ogórków, dobrze sprawdzi się jako obiadek dla dwulatka. Jeżeli interesują Cię przepisy na dania dla najmłodszych koniecznie sprawdź przepisy oznaczone jako dla dzieci lub kuchnia dla najmłodszych.

SPOSÓB PODANIA

Krem ze świeżych ogórków podawaj ciepły, koniecznie z dodatkiem grzanek do zupy lub groszku ptysiowego.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!