krem ze świeżych ogórków obiad na piątek bez mięsa uroczysty obiad na niedzielę

Krem ze świeżych ogórków

Krem ze świeżych ogórków to przepis od mojej siostry. Kiedy pierwszy raz spróbowałem tej zupy, przyznam, że nie chciałem wierzyć, że to ogórkowa. Oczywiście przygotowana inaczej, ale mimo wszystko smakowała dużo lepiej niż najlepsze świeże ogórki. Kiedy później dowiedziałem się, że jest ona błyskawiczna w przygotowaniu, stwierdziłem, że trzeba się z nią zaprzyjaźnić bliżej! Dopracowałem po swojemu przepis, po to by jeszcze łatwiej było ją odtworzyć i na stałe dopisuję do mojego przepiśnika! Oj, będę do niej wracał nie raz. Wy też tak szybko o niej nie zapomnicie, gdy jej spróbujecie!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 5 dużych ogórków szklarniowych lub gruntowych (około 1 kilograma),
  • 60 g masła,
  • 150 ml wody,
  • 2 duże ziemniaki,
  • 1 średnia cebula,
  • 200 g śmietankowego serka topionego,
  • 3 liście selera,
  • 3 liście pora,
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,

(ilość produktów dla przygotowania 8 porcji)

WYKONANIE


  1. By przygotować krem ze świeżych ogórków, w pierwszej kolejności umyj i obierz ogórki.
  2. Następnie zetrzyj ogórki na tarce do warzyw (największe oczka).
  3. Cebulę obierz z łupi i pokrój w dużą kostkę.
  4. Wrzuć do garnka masło i postaw go na małym ogniu. Gdy masło się rozpuści i nabierze temperatury dodaj pokrojoną cebulę. Podsmaż tylko do zeszklenia, często mieszając.
  5. Gdy cebula będzie już szklista, dodaj starte ogórki, dokładnie wymieszaj i gotuj przez 3 minuty na średnim ogniu, często mieszając.
  6. Ziemniaki obierz i pokrój w średnią kostkę.
  7. Gdy ogórki lekko się podsmażą dodaj do garnka wodę. Następnie wrzuć pokrojone ziemniaki, lubczyk, sól, pieprz, liście selera i pora oraz serek topiony, który najlepiej pokroić na mniejsze kawałki.
  8. Wszystkie składniki wymieszaj a garnek podstaw na małym ogniu i gotuj przez 25 minut pod przykryciem.
  9. Po tym czasie, sprawdź czy ziemniaki są już miękkie, jeżeli tak zestaw garnek z ognia.
  10. Z zupy wyciągnij liście pora i selera. Przygotuj blender i zblenduj całą zupę na gładką masę.
  11. Na koniec możesz jeszcze doprawić do smaku solą i pieprzem.
  12. Krem ze świeżych ogórków gotowy do podania.

Krem ze świeżych ogórków

krem ze świeżych ogórków
krem ze świeżych ogórków
krem ze świeżych ogórków
krem ze świeżych ogórków
krem ze świeżych ogórków
krem ze świeżych ogórków obiad na piątek bez mięsa uroczysty obiad na niedzielę

MIEJ POD RĘKĄ


  • średni garnek,
  • tarkę do warzyw,
  • blender

CENNE RADY


Tak przygotowany krem ze świeżych ogórków, dobrze sprawdzi się jako obiadek dla dwulatka. Jeżeli interesują Cię przepisy na dania dla najmłodszych koniecznie sprawdź przepisy oznaczone jako dla dzieci lub kuchnia dla najmłodszych.

SPOSÓB PODANIA


Krem ze świeżych ogórków podawaj ciepły, koniecznie z dodatkiem grzanek do zupy lub groszku ptysiowego.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl