ciasto na naleśniki naleśniki doskonałe pierwszy wychodzi przepis

Doskonałe ciasto na naleśniki. Sekret udanych naleśników!

Kto nie zna naleśników? Chyba nie ma takich osób. Naleśniki to proste i lubiane danie, które w mgnieniu oka może stać się deserem, wytrawnym obiadem lub pomysłem na szybki, piątkowy obiad – np. naleśnikami z jagodami! Dobrze sprawdzą się na obiad, ale równie dobrze smakują na śniadanie i podwieczorek. I chyba najważniejsze – każdemu wychodzą. Choć legenda o tym, że pierwszy nigdy się udaje, krąży wśród nas, to robiąc je z tego przepisu nie musisz się o to obawiać. Przepis na doskonałe ciasto na naleśniki dostałem od żony, która ma go oczywiście od swojej mamy. Dla mnie stał się on ostatnim, jaki wypróbowałem, kolejne testy nie były potrzebne. Spróbuj przygotować ciasto na naleśniki z moim przepisem i zapomnij o nieudanych naleśnikach!

autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 400 ml mleka,
  • 150 ml wrzątku,
  • 330 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka oleju do smażenia.

(ilość produktów dla przygotowania 10 naleśników)

WYKONANIE


  1. Do miski wbij jajka i dodaj cukier. Następnie dodaj mleko i wymieszaj trzepaczką, do momentu aż masa zrobi się jednolita.
  2. Do mąki dodaj proszku do pieczenia i dokładnie całość wymieszaj.
  3. Do roztrzepanych jajek, cukru i mleka dodaj wrzątek i całość szybko wymieszaj.
  4. Dodawaj do miski powoli mąkę i stale mieszaj trzepaczką. Na początku dodaj od razu 3-4 łyżki mąki, później dodawaj mąkę pojedynczymi łyżkami i stale mieszaj. Uważaj, żeby nie powstały grudki.
  5. Ciasto na naleśniki finalnie powinno mieć konsystencję gęstego kefiru.
  6. Na patelnię wlej olej i rozprowadź go dokładnie za pomocą ręcznika papierowego. Postaw patelnię na średnim ogniu.
  7. Na rozgrzaną patelnię wlewaj ciasto, najwygodniej przy użyciu chochli do zup, gdzie chochla powinna odpowiadać 1 porcji ciasta. Ciasto rozprowadzaj na patelni, pochylając ją energicznie we wszystkich kierunkach.
  8. Naleśniki smaż na rumiano z obu stron na średnim ogniu. Moment gdy naleśnik jest gotowy do obrócenia łatwo określić – ciasto powinno się ściąć na całej powierzchni a brzegi powinny być już lekko wysuszone.
  9. Naleśnika obracaj przy użyciu długiej packi i smaż na rumiano z drugiej strony. Czas niestety musisz sam wyczuć.
  10. Gotowe naleśniki odkładaj na przygotowany płaski talerz. Kolejne usmażone naleśniki, odkładaj jeden na drugim, w ten sposób nie będą tak szybko stygnąć.
  11. Gotowe!

Doskonałe ciasto na naleśniki. Sekret udanych naleśników!

składniki na ciasto na naleśniki
ciasto na naleśniki wlewanie mleka
łyżka z mąką
ciasto na naleśniki mieszanie tzrepaczka
patelnia do naleśników natłuszczanie
ciasto na naleśniki nalewanie ciasta na patelnie naleśniki
naleśniki smażenie ciasto na naleśniki
naleśniki upieczony naleśnik ciasto na naleśniki
ciasto na naleśniki naleśniki

MIEJ POD RĘKĄ


  • dużą, głęboką miskę,
  • trzepaczkę,
  • patelnię,
  • chochlę do zup,
  • ręcznik papierowy,
  • przybory kuchenne do obracania naleśników,

CENNE RADY


Ciasto na naleśniki możesz przechowywać w lodówce do 24 godzin. Dzięki temu możesz niezużyte ciasto wykorzystać kolejnego dnia. Należy je tylko wymieszać przed smażeniem.

SPOSÓB PODANIA


Naleśniki mogą być samodzielnym daniem, posypane jedynie cukrem , polane sosem lub posmarowane dżemem. Doskonale jednak nadają się również do faszerowania, zarówno wytrawnymi farszami jak i tymi słodkimi. Mając je gotowe, przygotowanie takich frykasów jak naleśniki z jagodami czy naleśniki z serem to już banał!

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl