naleśniki z serem

Naleśniki z serem – obiad czy deser?

Są dobre zarówno jako danie na obiad jak i pomysł na deser. Naleśniki z serem, bo nich mowa to nic trudnego. Zrobić może je niemal każdy, kto rozróżnia garnek od patelni. Kilka składników, prosty przepis i efekt końcowy to największe atuty tego dania. Na pewno zrobisz nim wrażenie na swoich gościach lub domownikach!

autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 8 naleśników, które wykonaj według mojego przepisu – Naleśniki idealne – pierwszy też wychodzi,
  • 400 g drobno mielonego twarogu,
  • 16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie),
  • 3 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka oleju do smażenia

(ilość produktów dla przygotowania 8 porcji)

WYKONANIE


  1. Przygotuj naleśniki według przepisu – Naleśniki idealne – pierwszy też wychodzi.
  2. Do przygotowanej miski włóż śmietanę (jogurt). Następnie dodaj ser, krusząc go w dłoniach na mniejsze porcje oraz cukier wanilinowy. Całość wymieszaj, staraj się uzyskać gładką masę.
  3. Do wstępnie wyrobionego farszu na naleśniki z serem, dodawaj kolejno, łyżka po łyżce cukier puder. Po każdej łyżce mieszaj masę i sprawdzaj jej słodkość. Dodaj tyle cukru pudru ile uważasz, u mnie były to 3 łyżki.
  4. Gdy masa na farsz będzie już przygotowana, wysmaruj olejem patelnię. Użyj do tego ręcznika papierowego, który wchłonie nadmiar oleju i rozgrzej patelnię.
  5. Na osobnym talerzu, rozłóż naleśnika. Dodaj porcję farszu i rozprowadź ją po całej powierzchni. W dalszej kolejności złóż naleśnik w kopertę (na pół i jeszcze raz na pół). Otrzymasz naleśnika z farszem serowym w kształcie ćwierć koła. Przygotuj tak wszystkie naleśniki.
  6. Układaj naleśniki na rozgrzanej patelni, tak by zająć całą jej powierzchnię. Użyj do tego czterech naleśników. Smaż na średnim ogniu przez 2 minuty. Po tym czasie naleśniki powinny zrobić się rumiane, wtedy należy odwrócić je na drugą stronę.
  7. Naleśniki z serem zarumień tak samo z drugiej strony. Gdy będą już rumiane, ściągnij je na talerz. Gotowe!

Naleśniki z serem – obiad czy deser?

naleśniki z serem
naleśniki z serem
naleśniki z serem
naleśniki z serem
naleśniki z serem

MIEJ POD RĘKĄ


  • miskę,
  • dużą patelnię,
  • płaski talerz,
  • ręcznik papierowy

CENNE RADY


Gotowego farszu serowego nie musisz zużywać w jeden dzień. Możesz przechować go w lodówce, by na drugi dzień zrobić na świeżo naleśniki z serem.

SPOSÓB PODANIA


Naleśniki z serem są samodzielnym daniem, nic więcej do nich nie potrzebujesz. Są wystarczająco syte, by zaspokoić największego głodomora.

By wyglądały one jeszcze lepiej przy podaniu na stół, posyp je cukrem pudrem do dekoracji. Możesz również udekorować talerz listkami mięty.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl