Nocna owsianka z masłem orzechowym a’la straciatella
Szukając kolejnych pomysłów na nocne owsianki, trafiłem na kanał Policzonej Szamy na YouTubie, gdzie znalazłem kolejną owsiankową inspirację. Oczywiście nieco dostosowałem przepis pod siebie i tak powstała moja nocna owsianka z masłem orzechowym, borówkami i twarożkiem straciatella! Czy bije na głowę czekoladową nocną owsiankę z borówkami i bananem? Oceńcie sami!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 100 g płatków owsianych górskich,
- 4 łyżeczki masła orzechowego,
- 100 g twarożku grani,
- 15 g gorzkiej czekolady,
- 75 g malin,
- 50 g borówek amerykańskich,
- 100 ml mleka,
(ilość produktów dla przygotowania 2 nocnych owsianek)
WYKONANIE
- Do przygotowanych naczyń, np. słoiczków jak w moim przypadku dodajcie po tyle samo płatków owsianych.
- Do płatków wlejcie mleko, tak by płatki były całkowicie w nim zanurzone w mleku.
- Na zalane mlekiem płatki dodajcie opłukane wcześniej maliny.
- W osobnej miseczce wymieszajcie twarożek grani z pokrojoną, najlepiej na wiórki czekoladą.
- Następnie przygotowany serek straciatella dodajcie na maliny.
- Na wierzch serka dodajcie po 2 łyżeczki masła orzechowego i na koniec posypcie owsianki z wierzchu borówkami amerykańskim, wcześniej opłukanymi.
- Tak przygotowana nocna owsianka z masłem orzechowym a’la straciatella powinna zostać teraz włożona do lodówki na około 6-8 godzin.
- Po tym czasie płatki owsiane zmiękną i nocna owsianka będzie gotowa do zjedzenia.
Nocna owsianka z masłem orzechowym a’la straciatella
MIEJ POD RĘKĄ
- słoiczki ze szklaną pokrywką, które są najwygodniejsze do przygotowania nocnych owsianek. Oczywiście możecie je zastąpić szklanką lub kubkiem a nawet plastikowym pojemnikiem kuchennym.
- mała miseczka
CENNE RADY
Nocna owsianka z masłem orzechowym a’la straciatella może noc spędzić również na kuchennym blacie, pod warunkiem że zjecie ją od razu na pierwsze śniadanie po przygotowaniu. Dzięki temu owsianka będzie rano w temperaturze pokojowej a wszystkie składniki będą również odpowiednio miękkie.
SPOSÓB PODANIA
Nocna owsianka z masłem orzechowym a’la straciatella po kilku godzinach w lodówce jest gotowa do podania bez żadnych dodatkowych czynności. Warto ją jedynie wyciągnąć na około 15-20 minut przed jedzeniem, by nieco się ogrzała.
polecane PRZEPISY