Ogórki po kaszubsku, czyli korniszony nieco inaczej
Szukasz alternatywy dla tradycyjnych korniszonów? Spróbuj przygotować ogórki po kaszubsku! Dlaczego po kaszubsku, sam nie wiem:) Pewnie jest tak jak z rybą po grecku, nie ma z Grecją nic wspólnego. Choć mogę się mylić.
Ogórki po kaszubsku to niemal korniszony, jednak z dodatkiem papryki czerwonej, która dodaje oczywiście trochę innego smaczku. Spróbujcie i oceńcie sami, czy wolicie tradycyjnego korniszona czy „kaszuba”.
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 1 kg ogórków gruntowych,
- pół czerwonej papryki,
- 1 średnia cebula,
- 5 ząbków czosnku,
- kawałek korzenia chrzanu,
- pęczek kopru z baldachimami i łodygami,
- 1,5 łyżeczki ziaren gorczycy,
- 10 ziaren ziela angielskiego,
- 5 liści laurowych,
- zalewa:
- 600 ml wody,
- 100 ml octu,
- 250 g cukru,
- 1 łyżka soli,
- woda do pasteryzowania słoików,
(ilość produktów dla przygotowania 5 słoików po 400 ml każdy)
WYKONANIE
- Ogórki umyj dokładnie pod bieżącą wodą.
- Przygotuj słoiki i do każdego z nich wrzuć 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego i 1/3 łyżeczki ziaren gorczycy. Na koniec do każdego ze słoików dodaj koper (kilka kawałków łodyg i jeden mały baldachim lub pół dużego).
- Paprykę pokrój w paski grubości 0,5 cm, czosnek i chrzan pokrój w podłużne kawałki. Cebulę pokrój w ćwierćplasterki.
- Chwyć słoik w rękę, ułóż go niemal poziomo i układaj w nim ogórki na przemian z paskami papryki. Podczas układania dodawaj również paski cebuli.
- Gdy słoiki będą już wypełnione, na wierzch dodaj resztę pokrojonej cebuli.
- Przygotuj zalewę. Wsyp do garnka odmierzoną ilość cukru oraz łyżkę soli. Dolej wodę i ocet a następnie postaw na gazie.
- Zalewę zagotuj, często mieszając aby cukier i sól się dobrze rozpuściły.
- Gdy zalewa się zagotuje, zalej nią słoiki z ogórkami. Od razu po zalaniu zakręć słoiki nakrętkami. Użyj koniecznie rękawic kuchennych by się nie poparzyć.
- Duży garnek wyłóż ściereczką i ustawiaj w nim gotowe słoiki z ogórkami. Wlej do garnka wodę, tak by słoiki stały do połowy w niej. Zagotuj całość i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut.
- Po tym czasie, za pomocą rękawicy kuchennej wyciągnij słoiki z wrzątku i odstaw na blat (najlepiej wyłożony ręcznikiem) i pozostaw do wystygnięcia. Nakrętki powinny w tym czasie się wciągnąć.
- Ogórki po kaszubsku są gotowe!
Ogórki po kaszubsku, czyli korniszony nieco inaczej
MIEJ POD RĘKĄ
- 5 słoików 400ml,
- mały garnek (najwygodniejszy będzie rondelek),
- mieszadełko do zalewy,
- rękawice kuchenne,
- duży garnek z pokrywką i bawełnianą ściereczką do pasteryzowania słoików,
CENNE RADY
Pasteryzować słoiki możesz również w piekarniku. Ja zawsze rozgrzewam go do 120 stopni i pasteryzuję słoiki 2 razy dłużej niż w wodzie.
SPOSÓB PODANIA
Ogórki po kaszubsku są doskonałym dodatkiem do obiadu (np. tradycyjnych kotletów) lub świetną przekąską na imprezie lub przyjęciu. Możesz również pokroić je w plasterki i wykorzystać do przygotowania kanapek lub pokroić w kostkę i dodać do ulubionej sałatki.
polecane PRZEPISY