Pikle słodko-kwaśne z curry. Jak w domu!
Ogórki kiszone, konserwowe znają wszyscy! Śledzący mojego bloga poznali ostatnio ogórki po kaszubsku, teraz również czas na coś innego – pikle słodko-kwaśne z curry. W tym przypadku inne absolutnie nie znaczy gorsze! Przepis na te pikle zdobyła moja mama, ja go podkradłem i tylko uszczegółowiłem.
A jakie są pikle słodko-kwaśne? Po prostu pyszne, przyjemnie miękkie, lekko kwaśne, nie za słodkie i to curry, które nadaje trochę pikanterii. Cud, miód. Świetne jako dodatek do obiadu ale również przekąska do grilla lub na małe przyjęcie.
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 1,35 kg ogórków gruntowych (najlepsze są duże, przerośnięte),
- zalewa;
- 225 ml wody
- 225 ml octu spirytusowego,
- 300 g cukru,
- 1 łyżka soli,
- 2 średnie marchewki,
- szczypta curry,
- 4 liście laurowe (po 1 na słoik),
- 16 ziaren pieprzu (po 4 na słoik),
- 12 ziaren ziela angielskiego (po 3 na słoik),
- 1 łyżka ziaren gorczycy (po 1/4 łyżki na słoik),
- 1 łyżka soli
(ilość produktów dla przygotowania 4 słoików po 400 ml)
WYKONANIE
- Ogórki umyj i obierz ze skórki. Przekrój je wzdłuż, otrzymując dwie połówki a następnie każdą połówkę ogórka, przekrój jeszcze raz na pół wzdłuż.
- Wytnij gniazda nasienne z ćwiartek ogórka i wrzucaj do przygotowanej dużej miski. Wsyp do miski 1 czubatą łyżkę soli (1 płaska łyżka na kilogram ogórków) i całość zamieszaj. Wstaw w ten sposób przygotowane pikle do lodówki na około 24 godziny.
- Na drugi dzień wyciągnij pikle z lodówki i wykonaj następne kroki.
- Przygotuj słoiki i do każdego z nich włóż 1 liść laurowy, 4 ziarna pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, 1/4 łyżki gorczycy a w dalszej kolejności do słoików wkładaj pikle. Układaj je pionowo w słoiku, najwygodniej to robić trzymając słoik poziomo i układając je jeden na drugim.
- Przygotuj zalewę. Do garnka wsyp cukier, wlej wodę oraz ocet, dodaj łyżkę soli, pokrojoną w plasterki marchewkę i curry. Zalewę doprowadź do wrzenia, wtedy powinny być już dobrze rozpuszczone wszystkie jej składniki.
- Wyciągnij łyżką z gorącej zalewy kawałki marchewki i rozłóż je równomiernie po słoikach. Następnie zalewaj słoiki gorącą zalewą, tak by przykryła ona w całości pikle.
- Słoiki zakręcaj i wstawiaj do przygotowanego dużego garnka z bawełnianą ściereczką na dnie. Gdy wszystkie słoiki będą już w dużym garnku, wlej do garnka wody tak by sięgała połowy wysokości słoików. Postaw na ogniu i zagotuj.
- Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez 8 minut.
- Po tym czasie wyciągnij gorące słoiki z garnka (koniecznie użyj rękawicy kuchennej) i odstaw do wystudzenia (może je również pozostawić do wystudzenia w garnku z gorącą wodą, jednak potrwa to znacznie dłużej).
- Gdy słoiki wystygną sprawdź czy wszystkie nakrętki się „wciągnęły” jeśli tak pikle słodko-kwaśne z curry są gotowe!
Pikle słodko-kwaśne z curry. Jak w domu!
MIEJ POD RĘKĄ
- 4 wąskie i wysokie słoiki po 400 ml,
- dużą miskę,
- mały garnek, najwygodniejszy będzie rondel,
- duży garnek z bawełnianą ściereczką,
CENNE RADY
Tak przygotowane pikle słodko-kwaśne możesz przechowywać nawet do dwóch lat.
SPOSÓB PODANIA
Pikle słodko-kwaśne są doskonałym dodatkiem do obiadu ale również świetną przekąską / zagryzką na przyjęcie lub grilla.
Jeżeli szukasz pomysłu na danie główne, skorzystaj z przepisu poniżej lub przejdź do kategorii dania główne.