pasta z makreli przepisy na pasty kanapkowe

Pomidorowa pasta z makreli

Pomidorowa pasta z makreli to smak mojego dzieciństwa. Ale nie tylko, to był również przysmak mojego dziadka a dzisiaj jest prawdziwym „białym krukiem”, który ciężko znaleźć w osiedlowym sklepie. Nie pozostało mi nic innego, jak przygotować ją samemu. Wyszła dokładnie taka, jaką pamiętam. Spróbuj zrobić ją w swoim domu a stanie się prawdziwym przysmakiem.

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • pół wędzonej makreli
  • 1 średnia cebula
  • 80 g masła
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól

(ilość produktów dla przygotowania 8-10 porcji)

WYKONANIE


  1. Przygotuj wszystkie składniki. Masło wyciągnij dużo wcześniej aby było miękkie lub zmiękcz je, używając mikrofalówki.
  2. Makrelę obierz ze skóry i dokładnie pozbaw ości. To najbardziej żmudna część przygotowania pasty, pozostałe idą szybko.
  3. Cebulę obierz, pokrój na średnią kostkę i wrzuć na sitko. Zagotuj wodę, a gdy będzie już wrząca zalej nią pokrojoną cebulę. Po niecałej minucie cebulę odcedź.
  4. Do wysokiego naczynia wrzuć obraną makrelę oraz sparzoną cebulę. Zblenduj składniki na jednolitą masę. Dodaj miękkie masło i blenduj dalej. Na końcu dodaj ostatni składnik – koncentrat pomidorowy. Blenduj tak długo aż pasta z makreli nie będzie jednolita. W między czasie dopraw solą do smaku.
  5. Gdy wszystkie składniki połączą się i stworzą jednolita pastę, nasz przysmak, czyli pomidorowa pasta z makreli jest gotowa!

Pomidorowa pasta z makreli

pasta z makreli
pasta z makreli
pasta z makreli
pasta z makreli przepisy na pasty kanapkowe

MIEJ POD RĘKĄ


  • blender
  • wysokie naczynie do blendowania,
  • sitko
  • miseczkę

CENNE RADY


Z racji dużej zawartości masła, pasta z makreli trzymana w lodówce robi się twarda, dlatego wyciągnij ją z lodówki na godzinę przed podaniem na stół lub zmiękcz w mikrofalówce, dokładnie tak samo jak masło.

SPOSÓB PODANIA


Najlepiej smakuje na domowym chlebie np. chlebie razowym, serwowana jako składnik kanapki. Dla ozdoby i smaku kanapki można posypać szczypiorkiem.

Pasta doskonale sprawdzi się jako farsz np. do jajek faszerowanych.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl