Pomidorowa pasta z makreli
Pomidorowa pasta z makreli to smak mojego dzieciństwa. Ale nie tylko, to był również przysmak mojego dziadka a dzisiaj jest prawdziwym „białym krukiem”, który ciężko znaleźć w osiedlowym sklepie. Nie pozostało mi nic innego, jak przygotować ją samemu. Wyszła dokładnie taka, jaką pamiętam. Spróbuj zrobić ją w swoim domu a stanie się prawdziwym przysmakiem.
oznaczenia
tagi
SKŁADNIKI
- pół wędzonej makreli
- 1 średnia cebula
- 80 g masła
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól
(ilość produktów dla przygotowania 8-10 porcji)
WYKONANIE
- Przygotuj wszystkie składniki. Masło wyciągnij dużo wcześniej aby było miękkie lub zmiękcz je, używając mikrofalówki.
- Makrelę obierz ze skóry i dokładnie pozbaw ości. To najbardziej żmudna część przygotowania pasty, pozostałe idą szybko.
- Cebulę obierz, pokrój na średnią kostkę i wrzuć na sitko. Zagotuj wodę, a gdy będzie już wrząca zalej nią pokrojoną cebulę. Po niecałej minucie cebulę odcedź.
- Do wysokiego naczynia wrzuć obraną makrelę oraz sparzoną cebulę. Zblenduj składniki na jednolitą masę. Dodaj miękkie masło i blenduj dalej. Na końcu dodaj ostatni składnik – koncentrat pomidorowy. Blenduj tak długo aż pasta z makreli nie będzie jednolita. W między czasie dopraw solą do smaku.
- Gdy wszystkie składniki połączą się i stworzą jednolita pastę, nasz przysmak, czyli pomidorowa pasta z makreli jest gotowa!
Pomidorowa pasta z makreli
MIEJ POD RĘKĄ
- blender
- wysokie naczynie do blendowania,
- sitko
- miseczkę
CENNE RADY
Z racji dużej zawartości masła, pasta z makreli trzymana w lodówce robi się twarda, dlatego wyciągnij ją z lodówki na godzinę przed podaniem na stół lub zmiękcz w mikrofalówce, dokładnie tak samo jak masło.
SPOSÓB PODANIA
Najlepiej smakuje na domowym chlebie np. chlebie razowym, serwowana jako składnik kanapki. Dla ozdoby i smaku kanapki można posypać szczypiorkiem.
Pasta doskonale sprawdzi się jako farsz np. do jajek faszerowanych.
polecane PRZEPISY