Mini pulpeciki w sosie pomidorowym dla dzieci [14m+]
Przysmak maluchów – pulpeciki w sosie pomidorowym. Sprawdzony przepis na obiad dla nawet największego niejadka, dodatkowo prosty w przygotowaniu. Spróbuj zrobić je według mojego przepisu i przekonaj się o tym na własnej skórze. Mali degustatorzy będą zachwyceni!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- pulpeciki:
- 400 g mięsa mielonego z kurczaka
- pół małej cebuli
- 1 łyżka bułki tartej
- szczypta majeranku
- szczypta bazylii
- szczypta słodkiej papryki w proszku
- wywar do gotowania:
- 1,5 litra wody
- mała marchewka
- pół małej cebuli
- kawałek selera
- kawałek korzenia pietruszki
- liść pora
- 1 ziele angielskie
- 1 liść laurowy
- szczypta lubczyku
- szczypta soli
- sos pomidorowy:
- 300 ml przecieru pomidorowego
- 300 ml wywaru od gotowania pulpetów
- zblendowane warzywa z wywaru (marchewka, pietruszka, seler i por)
- 3 łyżeczki mąki
(ilość produktów dla przygotowania 10-13 porcji)
WYKONANIE
- Przygotuj wywar. Do średniego garnka wlej wodę i dodaj pozostałe składniki. Zagotuj całość i gotuj dalej na wolnym ogniu przez 15 min.
- W czasie gdy gotujemy wywar zaczynamy przygotowywać pulpeciki. Włóż mięso do miski, dodaj bardzo drobno pokrojoną w kostkę cebulę oraz pozostałe składniki. Całość wyrób przez około dwie minut, tak by otrzymać jednolitą masę.
- Gdy mięso na pulpeciki jest już przygotowane, zwilż ręce i zacznij formować pulpeciki. Oderwij niewielką ilość mięsa i uformuj w wilgotnych dłoniach pulpeciki o średnicy około 3 cm. Uformowane pulpeciki układaj osobno na desce lub talerzu.
- Gdy wywar będzie już gotowy, postaw go na średnim gazie, zagotuj i dodawaj pojedynczo pulpeciki. Gotuj całość na średnim ogniu. Wrzucone pulpeciki powinny po około 1-2 minutach, zacząć wypływać na powierzchnię. Wtedy wyciągamy je na przygotowany talerz za pomocą łyżki cedzakowej. Pulpeciki dodajemy partiami, po około 10-12 sztuk na raz.
- Gdy wszystkie pulpeciki będą już obgotowane, wyciągnij z wywaru wszystkie warzywa i przyprawy. Do naczynia do blendowania włóż osobno marchewkę, pietruszkę, seler i por. Reszta składników niestety nie przyda się nam dalej.
- Wyciągniętą z wywaru włoszczyznę zblenduj na gładką masę. Wywar zlej do innego pojemnika, tak by zostało jego w garnku około 300 ml. Wlej pomidory i dodaj zblendowane warzywa. Wymieszaj całość i zagotuj.
- W osobnym naczyniu w niewielkiej ilości wywaru rozpuść 3 łyżeczki mąki. Gdy mąka się już dobrze rozpuści, wlewaj ją powoli do gotującego sosu i mieszaj. Sos powinien błyskawicznie zgęstnieć. Po tym sos jest już gotowy.
- Do przygotowanego sosu dodaj wszystkie odgotowane pulpeciki. Gotuj pod przykryciem 15 min na niewielkim ogniu, tak by całość delikatnie się gotowała. Po tym czasie nasze pulpeciki w sosie pomidorowym są gotowe!
Mini pulpeciki w sosie pomidorowym dla dzieci [14m+]
MIEJ POD RĘKĄ
- miskę
- średni garnek
- łyżka cedzakowa
- blender
- naczynie do blendowania
CENNE RADY
Pulpeciki z sosem pomidorowym możesz dostosować do wieku swojej pociechy. Jeżeli pulpeciki są za duże rozdrobnij je widelcem lub blenderem. Dzięki temu twoja pociecha będzie mogła się nimi zajadać niezależnie od wieku i ilości zębów.
SPOSÓB PODANIA
Pulpeciki z sosem pomidorowym w wersji dla najmłodszych podawaj z ziemniakami lub puree z ziemniaków oraz dodatkiem warzywnym, np. puree z kalafiora, na które przepis znajdziesz poniżej.
polecane PRZEPISY