Sałatka kebab-gyros z zupek chińskich z kurczakiem
Sałatka kebab-gyros z zupek chińskich to szybka, niezwyczajna i smaczna propozycja zarówno na małe spotkanie z rodziną czy znajomymi, przekąskę do pracy czy ciekawą kolację. Z racji dużej zawartości makaronu z zupek chińskich oraz smażonego filetu z piersi kurczaka jest naprawdę sycąca. Doskonale sprawdzi się przy dowolnej okazji, ponieważ w smaku powinna przypaść do gustu wielu twoim gościom, dzięki temu że smaku nadaje jej przyprawa do kebabu. Dodatkowo sałatka kebab-gyros z zupek chińskich intryguje, ponieważ nie jest typową sałatką warzywną, którą doskonale znamy. Dzięki niej możesz zaskoczyć swoich gości oraz na długo zapaść w ich pamięci. Koniecznie wypróbuj przy najbliższej okazji!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 2 opakowania zupek chińskich (najlepsze są łagodne zupy drobiowe np. rosół lub łagodny kurczak pewnej firmy na „V”),
- 250 ml wrzątku,
- 2 filety z piersi kurczaka (ok. 450 g),
- 1 czerwona papryka,
- 1 cebula,
- 130 g groszku konserwowego,
- 5 średnich ogórków konserwowych,
- 3 łyżeczki przyprawy kebab-gyros,
- 2,5 łyżki majonezu,
- 1 łyżka keczupu,
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
- 1 łyżka oleju do smażenia,
- sól, pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 8 porcji)
WYKONANIE
- Do przygotowanej miski wsyp makaron z zupek oraz dodaj do niego przyprawy z zupy ale bez torebki z olejem. Makaron zalej 250 ml wrzątku a następnie przykryj miskę pokrywką lub talerzem, by makaron napęczniał.
- Filety z piersi kurczaka opłucz, osusz na papierowym ręczniku, odkrój niedoskonałości a następnie pokrój w średnią kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej a następnie do wrzuć na niego pokrojonego kurczaka.
- Podsmaż mięso aż do momentu ścięcia. Poznasz, że mięso jest gotowe gdy będzie białe oraz po przepołowieniu kawałka nie będzie różowe w środku.
- Gdy mięso będzie już gotowe, dodaj do niego przyprawę do kebabu. Możesz użyć domowej przyprawy do kebabu, który znajdziesz w moim przepiśniku – Domowa przyprawa do kebabu.
- Mięso dokładnie wymieszaj z przyprawą na patelni i zestaw ją z ognia.
- W dalszej kolejności pokrój w kostkę paprykę oraz ogórki konserwowe. Pamiętaj, że najlepsze są domowe korniszony, jeżeli chcesz przygotować je samemu, przepis na nie znajdziesz w moim przepiśniku: Tradycyjne ogórki konserwowe.
- Pokrojone ogórki i paprykę dodaj do makaronu. Następnie dodaj odcedzony na sitku groszek konserwowy.
- Obierz cebulę i następnie pokój ją w drobną kostkę. Przesyp pokrojoną cebulę na sitko i sparz ją wrzątkiem. Gdy cebula ocieknie z wrzątku, dodaj ją do miski z sałatką.
- Gdy mięso lekko przestygnie przerzuć je do miski, gdzie są pozostałe składniki.
- Na koniec dodaj majonez, keczup i musztardę oraz dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Sałatka kebab-gyros z zupek chińskich jest gotowa!
Sałatka kebab-gyros z zupek chińskich z kurczakiem
MIEJ POD RĘKĄ
- średnią miskę,
- małe sitko do sparzenia cebuli i odcedzenia groszku,
- średnią patelnię,
- naczynie o pojemności min. 250 ml do omierzenia ilości wrzątku
CENNE RADY
Sałatkę możesz przechowywać w lodówce przez około 3 dni choć oczywiście najlepiej smakuje na świeżo. Jednak w gąszczu i ilości dań do przygotowania, gdy spodziewamy się gości, można przygotować ją dzień wcześniej.
SPOSÓB PODANIA
Sałatka kebab-gyros z zupek chińskich nie wymaga szczególnego podania. Wystarczy przełożyć ją do miseczki i podać swoim gościom lub domownikom.