Sałatka kebab-gyros z zupek chińskich

Sałatka kebab-gyros z zupek chińskich z kurczakiem

Sałatka kebab-gyros z zupek chińskich to szybka, niezwyczajna i smaczna propozycja zarówno na małe spotkanie z rodziną czy znajomymi, przekąskę do pracy czy ciekawą kolację. Z racji dużej zawartości makaronu z zupek chińskich oraz smażonego filetu z piersi kurczaka jest naprawdę sycąca. Doskonale sprawdzi się przy dowolnej okazji, ponieważ w smaku powinna przypaść do gustu wielu twoim gościom, dzięki temu że smaku nadaje jej przyprawa do kebabu. Dodatkowo sałatka kebab-gyros z zupek chińskich intryguje, ponieważ nie jest typową sałatką warzywną, którą doskonale znamy. Dzięki niej możesz zaskoczyć swoich gości oraz na długo zapaść w ich pamięci. Koniecznie wypróbuj przy najbliższej okazji!

Po udanym posiłku znajdź czas na inspiracje! Jeśli szukasz idealnego planu zwiedzania Poznania na weekend, sprawdź mój przewodnik z gotowymi trasami.

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 2 opakowania zupek chińskich (najlepsze są łagodne zupy drobiowe np. rosół lub łagodny kurczak pewnej firmy na „V”),
  • 250 ml wrzątku,
  • 2 filety z piersi kurczaka (ok. 450 g),
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cebula,
  • 130 g groszku konserwowego,
  • 5 średnich ogórków konserwowych,
  • 3 łyżeczki przyprawy kebab-gyros,
  • 2,5 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka keczupu,
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
  • 1 łyżka oleju do smażenia,
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 8 porcji)

WYKONANIE


  1. Do przygotowanej miski wsyp makaron z zupek oraz dodaj do niego przyprawy z zupy ale bez torebki z olejem. Makaron zalej 250 ml wrzątku a następnie przykryj miskę pokrywką lub talerzem, by makaron napęczniał.
  2. Filety z piersi kurczaka opłucz, osusz na papierowym ręczniku, odkrój niedoskonałości a następnie pokrój w średnią kostkę.
  3. Na patelni rozgrzej olej a następnie do wrzuć na niego pokrojonego kurczaka.
  4. Podsmaż mięso aż do momentu ścięcia. Poznasz, że mięso jest gotowe gdy będzie białe oraz po przepołowieniu kawałka nie będzie różowe w środku.
  5. Gdy mięso będzie już gotowe, dodaj do niego przyprawę do kebabu. Możesz użyć domowej przyprawy do kebabu, który znajdziesz w moim przepiśniku – Domowa przyprawa do kebabu.
  6. Mięso dokładnie wymieszaj z przyprawą na patelni i zestaw ją z ognia.
  7. W dalszej kolejności pokrój w kostkę paprykę oraz ogórki konserwowe. Pamiętaj, że najlepsze są domowe korniszony, jeżeli chcesz przygotować je samemu, przepis na nie znajdziesz w moim przepiśniku: Tradycyjne ogórki konserwowe.
  8. Pokrojone ogórki i paprykę dodaj do makaronu. Następnie dodaj odcedzony na sitku groszek konserwowy.
  9. Obierz cebulę i następnie pokój ją w drobną kostkę. Przesyp pokrojoną cebulę na sitko i sparz ją wrzątkiem. Gdy cebula ocieknie z wrzątku, dodaj ją do miski z sałatką.
  10. Gdy mięso lekko przestygnie przerzuć je do miski, gdzie są pozostałe składniki.
  11. Na koniec dodaj majonez, keczup i musztardę oraz dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  12. Sałatka kebab-gyros z zupek chińskich jest gotowa!

Sałatka kebab-gyros z zupek chińskich z kurczakiem

Sałatka kebab-gyros z zupek chińskich
Sałatka kebab-gyros z zupek chińskich
Sałatka kebab-gyros z zupek chińskich
Sałatka kebab-gyros z zupek chińskich
Sałatka kebab-gyros z zupek chińskich

MIEJ POD RĘKĄ


  • średnią miskę,
  • małe sitko do sparzenia cebuli i odcedzenia groszku,
  • średnią patelnię,
  • naczynie o pojemności min. 250 ml do omierzenia ilości wrzątku

CENNE RADY


Sałatkę możesz przechowywać w lodówce przez około 3 dni choć oczywiście najlepiej smakuje na świeżo. Jednak w gąszczu i ilości dań do przygotowania, gdy spodziewamy się gości, można przygotować ją dzień wcześniej.

SPOSÓB PODANIA


Sałatka kebab-gyros z zupek chińskich nie wymaga szczególnego podania. Wystarczy przełożyć ją do miseczki i podać swoim gościom lub domownikom.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl